Beste bed afmeting

Waarschijnlijk als je dit leest ben je op zoek naar een nieuw bed en twijfel je nog over de afmeting die het beste aansluit bij de behoeftes die je hebt. Voordat je de zoektocht voort zet, is het goed om te onthouden dat er vaak een verschil zit tussen de buitenafmetingen van een bed en de genoemde binnenafmetingen. De binnenmaten hebben betrekking op het matras en de buitenmaten van het bed zijn van belang om te weten of het bed past in de beoogde ruimte waar die komt te staan. In dit artikel kom je alles te weten over de afmetingen van de bedden en wat bijvoorbeeld de ideale instaphoogte is van een bed.

 

Populaire bed afmetingen vergelijken

We hebben voor het zoekgemak alvast een aantal hele aantrekkelijke bedden in kaart gebracht die absoluut de moeite waard zijn om eens te bekijken.

 

Beste 1 persoonsbed

Het beste 1 persoons bed heeft de afmeting die bij jou slaapruimte past. Ga je voor een extra smalle van 70 centimeter? Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor in de kinderkamer. Of ga jij voor een extra brede 1 persoonsafmeting van 100 centimeter breed?

Beste tweepersoons bed

Het beste tweepersoonsbed is het bed die goed in jou slaapkamer past. Heb jij een smallere kamer? Dan kan je misschien beter voor een 140 breed bed gaan. Slaap jij graag royaal? Dan is misschien het extra brede kingsize bed wat voor jou!

Beste bed senioren hoogte

Er zijn bedden speciaal gemaakt voor senioren met een hoge instap. Hierdoor kan je makkelijk in en uit je bed stappen, wat vooral gemakkelijk is als je niet zo goed te been meer bent. De term senioren hoeft natuurlijk niet limitatief te zijn voor de senioren, want ook voor volwassenen kan dit ideaal zijn!

Beste twijfelaar bed

Weten over welk bed je niet moet twijfelen? Dat is de twijfelaar! Met de ideale afmeting tussen een eenpersoons bed en een tweepersoons bed, kan dit de perfecte keuze voor jou zijn! 

Beste queen size bed 

De queensize afmeting is een van de meest verkochte afmetingen in Europa. Het is de afmeting die niet te groot is, en doorgaands in veel slaapkamers goed past, maar wel groot genoeg is om comfortabel te kunnen liggen. 

Beste king size bed 

De winnaar van de luxe bed afmeting is natuurlijk het kingsize bed. Royaal opgezet, moet er wel genoeg ruimte in de slaapkamer zijn om deze grote afmeting kwijt te kunnen. 

Beste kinderbed 

In de kinderbedden gaat onze fantasie helemaal op. Van glijbanen, tot mooie vormen van auto’s of prinsessen kastelen, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een bed gemaakt voor kinderen.

 

Standaard bedmaten

De meeste bedden hebben ongeveer dezelfde lengte en breedte. Voor het gemak hebben deze maten bijnamen gekregen die we allemaal kennen. Kingsize, Queensize, twijfelaar. Maar wist jij dat er een groot verschil zit in een Amerikaanse King of Queensize en een Europese? De standaard maten in Europa zijn heel anders als in Amerika. In Europa meten we namelijk met centimeters en in Amerika met inches. Hierdoor is bijvoorbeeld een queensize bij ons 160×200 cm en in amerika 60×80 inches of wel 153x203cm. Let er hier dus op als je een matras uit het buitenland besteld.

Bed afmeting benaming  Europese afmeting in cm Amerikaanse afmeting in inch en in cm
Extra groot kingsize  200×200 cm Heeft Amerika niet
Kingsize 180×200 cm 193×203 cm / 76×80 inch
California King Heeft Europa niet 183×213 cm / 72×84 inch
Queensize 160×200 cm 152×203 cm / 60×80 inch
Standaard 2 persoons

(Full in amerikaans)

140×200 cm 137×191 cm / 54×74 inch
Twijfelaar  120×200 cm Heeft Amerika niet
Breed 1 persoons 100×200 cm Heeft Amerika niet 
Twin XL Heeft Europa niet 99×203 cm / 38×80 inch
Standaard 1 persoons

(Twin in Amerika)

90×200 cm 99×191 cm / 38×75 inch
Smal 1 persoons 80×200 cm Heeft Amerika niet
Extra smal 1 persoons 70×200 cm Heeft Amerika niet

Let op: De genoemde afmetingen gaan over matrasafmetingen. Bedden zijn vaak net iets breder en langer. Met name een bedombouw of ledikant neemt meer ruimte in beslag. Het is belangrijk om de buitenste maten van het bed te weten, zodat je goed kunt bepalen of het bed past in de kamer waar het bed komt te staan. 

 

De ideale instaphoogte voor een bed

Met name voor senioren is de instaphoogte van een bed van groot belang. Overeind komen gaat steeds moeilijker en het is dan prettig dat je niet te veel moeite hoeft te doen om uit bed te komen. Maar wat is dan de ideale instaphoogte?

Uit een onderzoek naar de ideale instaphoogte van ziekenhuisbedden werd geconcludeerd dat de ideale hoogte tussen de 51-66 cm ligt. Het is belangrijk om te beseffen dat de ideale instaphoogte ook te maken heeft met de lengte van de persoon die uit bed stapt. Uit eigen bevindingen kunnen we wel vertellen dat naar onze mening 51 cm echt wel laag is en dat je idealiter dus het gemiddelde van het gemiddelde pakt van het onderzoek. Een instaphoogte rond de 58 cm is voor de meeste ideaal.

 

Comfortabele 1 persoons bed maten

Gelukkig zijn de meeste 1 bedafmetingen afgestemd op dezelfde standaard maten als 1 persoons matrassen. En dat betekent dat de meeste bedden voor 1 persoon een breedte hebben van 70-80-90 of 100 cm breed en een lengte van 200-210-220 cm. Uiteraard is het afhankelijk van de soort bedombouw hoeveel cm erbij komt voor de totale bedafmeting.

 

De afmeting van een twijfelaar bed

Wist jij dat de echte twijfelaar maar 120 cm breed is? Dit is blijkbaar niet algemeen bekend. Wij zien regelmatig dat zelfs fabrikanten de fout maken, door bedden en matrassen van 140 cm breed een twijfelaar te noemen. Maar bedden en matrassen van 140cm breed hebben in Nederland eigenlijk de stempel van standaard tweepersoonsbed/matras.

 

Tweepersoonsbedden maten 

We weten inmiddels dat bedden geschikt voor een matras van 140 cm breed worden gezien als een standaard tweepersoonsbed. Dat betekent dat alle bedden die breder zijn dan 140 cm breed worden gezien als tweepersoonsbedden en in Nederland lopen de standaard maten met stappen van 20 cm op. In de lengte zijn deze stappen 10 cm, beginnend vanaf 190 cm lang. Uiteraard zijn er ook tweepersoonsbedden met afwijkende maten.

 

Kingsize en queensize bed afmetingen

Zoals eerder in dit artikel vermeld is er een verschil tussen de Amerikaanse king en queensize bedden en de Nederlandse/Europese king en queensize maten. Voor ons is een kingsize bed geschikt voor matrassen vanaf 180 cm breed en zijn queensize bedden geschikt voor matrassen van 160 tot 180 cm breed.

 

Extra grote bed afmetingen voor meer ruimte

Standaard gaan de meeste grote bed- en matras fabrikanten tot een bed breedte van 200 cm. Uiteraard is het altijd mogelijk om daar nog een schepje bovenop te doen. Alleen is de kans dat je moet gaan voor een op maat gemaakt bed groot. Toch is het vaak wel de moeite om een fabrikant te vragen of ze een bed groter kunnen maken. bij de meeste bedden is het een kwestie van dezelfde onderdelen een maatje breder of langer bestellen. Houd er rekening mee dat de prijzen in dit geval wel onevenredig kunnen oplopen, omdat de fabrikant afwijkende maten niet groot kan inkopen. Ook moet je er op letten dat je een matras kan vinden in dezelfde maat. Bekijk daarvoor ook ons matras op maat pagina.

 

Maten van kinderbedden

Standaard zijn de meeste kindermatrassen 140×70 cm en 120×60 cm. Het is dus aan te raden als je een nieuw kinderbed wilt kopen, om een bed of ledikant te kopen dat deze maat ondersteunt. Wijkt de maat af dan wordt je zoektocht naar een matras vaak gelijk wat moeilijker. 

 

Hoe je de beste afmetingen van een bed kiest

Bepaal hoeveel ruimte je over hebt voor een bed en wat het beste past bij je situatie. Probeer voordat je een keuze maakt altijd goed na te denken of er een mogelijkheid bestaat, dat op relatief korte termijn de situatie kan veranderen. In dat geval doe je er goed aan om op die mogelijke verandering in te spelen bij het maken van de keuze van een nieuw bed. Op zoek naar een partner? Misschien beter om een tweepersoonsbed te kopen in plaats van een 1 persoons.

 

Kies een bijpassende maat matras en beddengoed

Een bed kan nog zo mooi zijn. Als er geen fijn matras op ligt is het bed weinig waard en waarschijnlijk vrij oncomfortabel. Bekijk daarom de beste matrassen. Wij hebben op Slapen.com ook de matrassen zover mogelijk proberen te onderzoeken en daarbij te adviseren. Doe er je voordeel mee. Ook de matrassen hebben we per afmeting gecategoriseerd, maar ook op materiaal en hardheid.

 

Hoe is deze test tot stand gekomen?

Het doel van Slapen.com is om jou zo goed als mogelijk te helpen bij het uitzoeken van het beste bed of matras voor jou en om beter te slapen in het algemeen. Wij doen desktop research en proberen zo veel mogelijk zelf te testen. Let er dus op dat wij keuzes maken op basis van onze kennis. Doe er je voordeel mee, maar blijf altijd kritisch. 

Veel gestelde vragen

Welke maat bed heb je nodig?

Afhankelijk van de ruimte die je hebt in de betreffende kamer waar het bed moet komen, kan je bepalen hoe groot je bed kan zijn. Probeer altijd vooruit te denken of de situatie op relatief korte termijn kan veranderen. Het is zonde als je al na een jaar een nieuw bed moet kopen omdat je een relatie krijgt.

Wat zijn standaard afmetingen voor bedden?

Standaard afmetingen voor bedden ondersteunen de standaard afmetingen voor matrassen. Standaard breedtes zijn 80-90-120-140-160-180-200 cm breed en 190-200-210-220 cm lang. Let erop dat bedden vaak net iets breder en langer zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.