Beste matras materiaal

Als jij je afvraagt wat het beste materiaal voor een matras is, dan mag je de leesbril wat verder op je neus duwen en behoorlijk wat uurtjes afblokken in je agenda. Dit is namelijk een hele complexe vraag, waar geen concreet antwoord op kan worden gegeven. Er zijn heel veel verschillende schuimsoorten, om nog maar niet te spreken over de enorme kwaliteitsverschillen binnen deze schuimvarianten. De beste matrassen zijn ook vaak een combinatie van verschillende materialen, waarbij de eigenschappen elkaar versterken. Wij helpen je navigeren door de verschillende matrasmaterialen.

 

Populaire matras materialen voor een optimale nachtrust

Op Slapen.com hebben we alle materialen een eigen pagina gegeven waarbij we dieper ingaan op de voor- en nadelen en geven tips waar je op moet letten. Hieronder vind je de meest populaire matrasmaterialen, die kunnen bijdragen aan een optimale nachtrust. 

Beste traagschuim matras

Traagschuim kan de ultieme oplossing zijn voor een comfortabele nachtrust. Echter verschillen de kwaliteiten enorm en leidt te veel traagschuim tot een gebrek aan ondersteuning. Bekijk daarom onze beste traagschuim matrassen.

Traagschuim matrassen

Beste koudschuim matras

Koudschuim is een fantastisch materiaal om te zorgen dat een matras voldoende steun biedt. Maar let op; koudschuim kent verschillende hardheden en kwaliteitsgradaties. Het is daarom geen 1 tweetje als je op zoek bent naar het beste koudschuim matras. 

Koudschuim matrassen

Beste latex matras

Latex is een prachtig materiaal om te zorgen voor meer comfort. Het is veerkrachtig en bijzonder elastisch en daarom goed om de juiste ondersteuning aan het lichaam te bieden. Een goed Latex matras kan je veel plezier van hebben. Lees meer over dit materiaal.

Latex matrassen

Beste foam matras

Met foam matrassen worden matrassen bedoeld die enkel zijn opgebouwd uit schuim en dus niet een combinatie van schuim en pocketveren. Mits de juiste verhoudingen en kwaliteit schuim worden gecombineerd, kunnen foam matrassen een enorme uitkomst bieden. Benieuwd welke foam combinaties de moeite waard zijn?

Foam matrassen

Beste pocketvering matras

Pocketveren komen natuurlijk net als schuim in verschillende vormen en kwaliteiten. Pocketveren zijn een prachtig middel om te zorgen dat een matras voldoende steun geeft. Daarnaast zijn pocketveren ideaal om zoneverdeling mee te creëren. Benieuwd naar de beste matrassen met pocketveren?

Pocketvering matrassen

Beste binnenvering matras

Ze komen niet heel veel meer voor, maar binnenvering matrassen kunnen nog steeds tegemoetkomen aan bepaalde comfort behoeftes. De beste binnenvering matrassen hebben zo hun eigen voordelen.

Binnenbvering matrassen

Beste schuim matras

Met schuimmatrassen worden matrassen bedoeld die enkel zijn opgebouwd uit schuim en dus niet een combinatie van schuim en pocketveren. Mits de juiste verhoudingen en kwaliteit schuim worden gecombineerd, kunnen foam matrassen een enorme uitkomst bieden. Benieuwd welke schuimmatrassen de beste zijn?

Schuim matrassen

 

Traagschuim matras voor extra comfort en ondersteuning

Iedereen heeft weleens van traagschuim gehoord. Dat hele zachte schuim waar je handafdruk in blijft staan als je erop hebt geduwd. Het schuim vormt dus goed naar de contouren van je lichaam en is daarom goed te gebruiken als comfortlaag in een matras. De belangrijkste functie van dit schuim is dat het zorgt voor drukontlasting van de spieren. Nadeel is dat het materiaal warmte vasthoudt. Ander nadeel is dat de kwaliteitsverschillen bij traagschuim enorm zijn en dat te veel traagschuim in een matras zorgt voor een gebrek aan ondersteuning. Als je een nieuw matras wilt, doe je er zeker niet verkeerd aan om meer over dit materiaal te weten te komen.

Bekijk traagschuim matrassen

 

Koudschuim matras voor extra veerkracht

Koudschuim is simpelweg een fantastisch materiaal om matrassen van te maken. Het is veerkrachtig en biedt veel steun. Het beschikt over een open celstructuur en ventileert daarom ook nog eens goed. Hierdoor kunnen koudschuim matrassen transpiratie die in het schuim beland afvoeren.

Toch moet je jezelf niet de illusie wanen dat al het koudschuim goed is. Prijs/ kwaliteit verhoudingen lopen bij koudschuim matrassen enorm uiteen en dat maakt het moeilijk om met zekerheid een goed koudschuim matras te kopen.

Er is niet een formule voor koudschuim. Fabrikanten hebben hun eigen formules en daardoor verschillen de kwaliteiten. In de basis heeft goed koudschuim een hoge veerkracht. Dit wordt uitgedrukt in HR. Een beetje fatsoenlijk schuim begint vanaf een HR waarde 40. 

Nou zijn er weinig nadelen voor koudschuim te bedenken. Maar als je echt een nadeel moet noemen, kan dit zijn het gewicht. Goed koudschuim is relatief zwaar. 

Bekijk koudschuim matrassen

 

Duurzaam latex matras 

Latex matrassen zijn behoorlijk populair. Toch moet ik zeggen dat ik niet volledig begrijp waarom. Latex is van nature heel erg veerkrachtig en elastisch en kan daarom zorgen voor uitstekende ondersteuning. Dat is een absoluut pluspunt. Maar het is niet het beste materiaal als het gaat om vochtopname en ventilatie. Iets wat van groot belang is in een matras. 

Veel mensen denken ook dat latex in matrassen een volledig natuurproduct is, maar dat is niet zo. Om vloeibaar Latex te verwerken tot een materiaal dat geschikt is voor een matras, zal je altijd synthetische middelen moeten toevoegen.

Toch zijn er Latex matrassen die het ontzettend goed doen en waar veel mensen ontzettend tevreden mee zijn. Dit is natuurlijk niet voor niets. We nodigen je daarom uit om hier meer over te weten te komen en de beste Latex matrassen op een rijtje te zien.

Bekijk latex matrassen

 

Innovative foam matrassen

Foam matrassen; matrassen die bestaan uit enkel schuim. Sommige van de beste matrassen zijn enkel van schuim! Helaas wordt momenteel de markt overspoeld met startups die hun opgerolde foam matrassen proberen te verkopen. Branding doet daarbij een hoop. Maar zijn die matrassen echt zo goed? Marketing gaat vaak ten koste van kwaliteit. 


Gelukkig zijn er ook hele goede foam matrassen en zijn er zelfs aanpasbare foam matrassen. Dit kan een hele interessante slaapoplossing zijn, maar let er wel op dat zomaar lagen aanpassen en onderop leggen ten koste gaat van belangrijke eigenschappen als ventilatie, vocht-warmte regulatie en niet geheel onbelangrijk stabiliteit. 

 

Een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een foam matras is de kwaliteit van het schuim. Foam omvat traagschuim, koudschuim, polyether enz. Maar de verschillen in kwaliteit bij deze schuimen zijn enorm en de juiste verhouding is ook niet zomaar gemaakt. Om meer te weten te komen over de beste foam matrassen, nodigen we je uit het volledige artikel te lezen.

Innovatief foam matras

 

Pocketvering voor optimale ondersteuning

Pocketveren kunnen zorgen voor een ongeëvenaarde ondersteuning. Het gebruik van de juiste veren en een afwisseling in de stevigheid van de veren zorgen ervoor dat pocketveren ideaal zijn voor een matras. Tenminste voor veel mensen. Pocketveren hebben ook zeker nadelen. Het metaal fungeert in dit geval als ‘antenne’, het ontvangt, transporteert en zendt elektromagnetische straling uit. Een persoon die hier gevoelig of allergisch voor blijkt te zijn kan uit gezondheidsoverwegingen dan ook beter niet gaan slapen op een pocketvering matras.

Bovenstaande is een belangrijk gegeven, maar de meeste mensen zijn niet zo zeer gevoelig voor deze straling en de steun die een pocketveer matras je kan bieden is enorm. Zeker matrassen voor zwaardere mensen, zijn vaak voorzien van pocketveren. Goede veren kunnen veel gewicht dragen, zonder dat het met de tijd het comfort verandert. Denk hierbij aan kuilvorming in enkel foam matrassen.

Let er wel op dat pocketveren altijd samen gaan met matrasschuim. Het gaat er dus ook om dat de combinatie van de pocketveren en het schuim goed is.
Laten we positief afsluiten. Pocketveren hebben een enorm positief effect op de ventilatie in een matras en ventilatie in een matras is van onschatbare waarde. 

Bekijk pocketvering matrassen

 

Klassiek binnenverings matras

Wat voor pocketveren geldt, geldt ook voor binnenvering matrassen. Het zorgt voor een uitstekende ventilatie in een matras. Het zorgt daarnaast voor een goede stevigheid van het matras en is ideaal voor matrassen die gebruikt worden door zware mensen.

Er is een groot verschil tussen pocketveer matrassen en binnenvering matrassen. Pocketveren zijn veren, die per veer worden omhuld door een stoffen zakje. Het zijn dus individuele springveren. Maar de staal in een binnenveringsmatras is door spiraaldraad met elkaar verbonden. 

Binnenvering matrassen zijn steeds minder populair nu er pocketveren zijn. Toch worden dit soort veren nog regelmatig gebruikt in hotel matrassen en onderstellen voor boxsprings

Bekijk binnenvering matrassen

 

Comfortabel schuim matras

Er gaat niets boven een comfortabel schuim matras. Tenminste, als je een schuim matras hebt, waar de schuimverhouding in het matras goed is en de kwaliteit van het gebruikte schuim ook niet te wensen nalaat. 

Schuimmatrassen zijn vaak een combinatie van verschillende schuimen samen. Denk hierbij aan de combinatie tussen koudschuim en traagschuim. Koudschuim geeft veel meer support, waar traagschuim goed is voor drukontlasting en dus moet worden gebruikt als comfortlaag.

Het is belangrijk dat je weet wat je koopt. De verschillen in schuim zijn groot en de fabrikant zal je nooit vertellen dat het gebruikte schuim slecht is. Daarom doe je er goed aan om je eerst te verdiepen in de verschillende materialen. Zo kan je met een beetje onderzoek goed koudschuim herkennen en de fabrikant de juiste vragen stellen. 

Schuim matrassen kunnen een hele hoop voordelen hebben, maar dus ook een hoop nadelen. Bekijk wat wij nog meer te vertellen hebben over schuimmatrassen.

Bekijk foam matrassen

Veel gestelde vragen

Welke materialen zijn het meest geschikt voor matrassen?

De meest geschikte materialen voor matrassen zijn koudschuim, traagschuim en pocketveren. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je dan ook kwalitatief goed materiaal koopt. Lees jezelf in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.