Beste hoeslaken afmeting

Hoeslakens zijn te vinden in alle mogelijke maten waarin ook matrassen en toppers te vinden zijn. Van hoeslakens voor wiegjes in afwijkende vormen, tot dubbele split topper hoeslakens, tot hoeslakens voor extra dikke matrassen van 40 centimeter. Je kunt het zo gek niet bedenken en er is een hoeslaken voor te vinden! Wij begeleiden je bij het vinden van de hoeslaken die bij jou slaapomgeving past. 

 

Populaire hoeslaken maten en afmetingen vergelijken

Naast alle afwijkende vormen, zijn er natuurlijk een aantal afmetingen die gewoonweg wat vaker voorkomen in de slaapkamers. Je vindt ze hieronder: 

Beste 1 persoons hoeslaken

Het beste 1 persoons hoeslaken is de hoeslaken die met gemak, maar toch strak, rond jou 90×200 matras/topper past. Hij is gemaakt van een duurzaam materiaal dat past bij jouw slaap voorkeur en niet zomaar slijt door gebruik. 

 

Beste 2 persoons hoeslaken 

Het beste 2 persoons hoeslaken past perfect bij jou matras of topper. Van breedte afmeting 160 tot 200 en in de lengte variërend tussen 200 en 220. Het hoeslaken past hier perfect omheen en is gemaakt van een materiaal dat bij jou past. 

Beste hoeslaken voor een twijfelaar 

Het beste hoeslaken voor een twijfelaar heeft de officiële twijfelaar afmetingen: 120×200 cm. Hij past perfect om de twijfelaar heen en past bij de slaapbehoeften in materiaal van de gebruiker.

Beste kingsize hoeslaken 

Het beste kingsize hoeslaken past perfect om een kingsize matras of topper heen met de afmeting 180×200. Gemaakt van materiaal die perfect aansluit op de slaapgewoontes die bij jou passen. 

 

De hoekhoogte van een hoeslaken

Sinds de komst van boxsprings met extra hoge hoeken en toppers met extra lage hoeken zijn er op de markt talloze hoeslakens in verschillende maten hoekhoogtes beschikbaar. Let dus op bij de aanschaf van een hoeslaken dat deze ook de hoekhoogte heeft die jij zoekt! De standaard hoekhoogte van een hoeslaken is 20-30 centimeter. Ben jij op zoek naar een hoeslaken voor je boxspring of je extra dikke matras, dan heb je er vaak een nodig met een hoekhoogte van 35-40 centimeter. Heb jij een topper (of zelfs een split topper, of dubbele split topper) dan heb je een hoeslaken nodig met een hoekhoogte tussen de 10-20 centimeter. 

Let tevens ook op de lengtematen van de hoeslaken. Deze kunnen variëren tussen de 140 (peuterbed) en de 220 centimeter. Ook de breedtematen kunnen variëren tussen de 70 centimeter en 200 centimeter. 

 

1 persoons hoeslaken hoeslaken afmetingen

Een eenpersoons hoeslaken heeft normaliter de afmeting 90×200. Deze afmeting is in alle kleuren en materialen beschikbaar, omdat dit een van de meest standaard maten op de markt is. Tevens kan een eenpersoons hoeslaken ook de afmeting 70×140 hebben, wat de afmeting van een peutermatras is. 

 

De afmeting van een twijfelaar hoeslaken 

De afmeting van een twijfelaar hoeslaken is officieel de afmeting 120×200. Dit is een tussen formaat tussen een eenpersoons hoeslaken en een tweepersoons hoeslaken. Toch wordt vaak voor een twijfelaar ook de afmeting 140×200 gebruikt. Officieel is dit eigenlijk een tweepersoons maat, maar vaak wordt de term toch voor een twijfelaar gebruikt. 

 

Tweepersoons hoeslakens

Tweepersoons hoeslakens zijn er in verschillende afmetingen. Officieel start de maat tweepersoons hoeslaken bij een breedte maat van 140. Je kunt hierdoor tweepersoons hoeslakens vinden in de afmetingen 140×200, 160×200, 180×200, maar ook in lengtematen 210 en 220. Een breedte maat van 160 wordt queensize genoemd, 180 wordt kingsize genoemd. 

 

De maat van een kingsize hoeslakens

De officiële maat van een kingsize hoeslaken is 180×200. Vaak wordt de term kingsize long gebruikt voor 180×210 en kingsize extra long voor 180×220. De maat 200×200 kan ook worden aangeduid met kingsize, aangezien hier geen eigen term voor is in Nederland. De maat Kingsize komt vanuit de Amerikaanse slaapwereld en heeft in Amerika de maat 193×203 cm (76 x 79,5 inch). 

 

De beste maat bij verschillende materialen

Bij ieder materiaal is het van belang om ook exact de maat te nemen van je matras. Het is namelijk van belang voor zowel je comfort, hygiëne, als je veiligheid dat een hoeslaken goed strak om je matras heen zit. Wil je een hoeslaken die je gemakkelijk over je matras heen kunt trekken, dan moet je voor een elastisch hoeslaken gaan. Dit vind je in materialen zoals jersey, flanel en badstof. Wil je voor een luxe uitstraling gaan, kies dan voor glanzend satijn of voor linnen. Als je voor een degelijk hoeslaken wilt gaan dan kun je het beste kiezen voor een katoenen hoeslaken. 

 

Kies een bijpassende maat matras en topper

De belangrijkste key points waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hoeslaken is de specifieke punten van je matras en topper. Heb jij een split topper, ga dan ook voor een splittopper hoeslaken. Heb je een dubbele split topper, ga dan voor een dubbele split topper hoeslaken. Heb jij een extra hoog matras, ga dan voor een hoeslaken met een extra hoge hoek. Zeker bij afwijkende specificaties ten opzichte van het ‘gemiddelde matras’ moet je hier goed op letten. 

 

Hoe is deze test tot stand gekomen?

Wij testen op basis van een desktop research en onze kennis van de verschillende materialen. Wij kijken ook naar (geverifieerde) reviews, want dit zijn de echte gebruikers experts. Waar mogelijk testen wij producten ook in ons eigen testcentrum, waar we recentelijk mee zijn begonnen.

Veel gestelde vragen

Welke maat hoeslaken heb ik nodig?

Je hebt de maat hoeslaken nodig in de afmetingen die jouw matras of topper ook heeft. Let hierbij op specifieke elementen, zoals de hoekhoogte en de split in je topper. Voor alle specifieke elementen is ook een specifiek hoeslaken op de markt aanwezig.

Wat zijn standaardmaten voor een hoeslaken?

Er zijn diverse standaard maten, zoals 70x140 voor een peuter matras, 90x200 voor een eenpersoons matras, 120x200 voor een twijfelaar matras, 140x200 voor een tweepersoons matras, 160x200 voor een queensize matras en 180x200 en 200x200 voor een kingsize matras.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.