Beste matras afmeting

Gelukkig zijn er bedden en matrassen in veel verschillende afmetingen. Een double kingsize matras past waarschijnlijk niet in een gemiddelde kamer in hartje Amsterdam. Het is dus de bedoeling dat de afmetingen van je matras aansluiten bij de ruimte en behoeftes die je hebt. Zo is het bijvoorbeeld ook totaal niet handig om een tweepersoonsmatras te nemen als je verstelbare bedbodems hebt. Bekijk wat de beste afmeting is voor jouw nieuwe matras!

 

Populaire matras afmetingen vergelijken

De meest populaire matrasafmetingen zijn standaard en hebben bijnamen die we allemaal wel eens hebben gehoord. Kingsize, queensize en een hele bekende is de twijfelaar. Dit zijn de meest populaire afmetingen voor een matrassen

Beste 1 persoons matras

Het beste 1 persoons matras hoeft niet de standaard 90×200 cm te zijn. Misschien heb je meer of minder ruimte en is een 80x200cm of een 70x200cm wel veel beter voor jou. Bekijk het beste 1 persoonsmatras.

Beste 2 persoons matras

Het beste 2 persoons matras is iets ingewikkelder dan het beste eenpersoonsmatras. Er zijn namelijk ook 2 persoons matrassen waarbij 2 losse kernen in 1 hoes zitten. Zo kunnen jij en je partner ieder hun eigen wensen hebben en hebben jullie toch een geheel!

Beste twijfelaar matras

De beste twijfelaar is een leuk onderwerp. Is een twijfelaar nou 140x200cm of 120x200cm breed? De 140x200cm wordt vaak gezien als twijfelaar, maar is eigenlijk een standaard 2 persoons matras. De 120x200cm is de echte twijfelaar!

Beste queen size bed 

Queensize matrassen zijn misschien wel de meest verkochte matrassen na het standaard eenpersoons matras. Deze matrassen zijn 160×200 cm of langer en zijn onwijs populair.

Beste kingsize matras

Het beste kingsize matras is een matras waar je jezelf ook vorstelijk op mag voelen. Eigenlijk wordt alles vanaf 180cm breed kingsize genoemd.

 

Standaard matras maten

De standaard maten voor matrassen hebben dus ook eigen namen gekregen. Maar wat zijn de standaard lengtematen en breedtematen van een matras? En wat is een beetje een gemiddelde dikte?

In Nederland is de meest gebruikte lengtemaat 200cm lang. Maar matrassen van 210 of zelf 220 cm lang zijn onder ons lange volk absoluut niet vreemd. In Frankrijk is de standaard echter 190 cm lang. 

De standaard breedtes voor matrassen zijn in Europa wel redelijk gelijk. Zo heb je bij 1 persoonsmatrassen een standaard van 70, 80, 90 of 100cm breed en dit loopt per 10 cm meter op naar 120 voor de twijfelaar, 140 voor het standaard tweepersoons matras, 160 voor de Queensize en 180 voor de kingsize. Er zijn uiteraard ook matrassen van 200 cm of meer en matrassen die gemaakt worden met een speciale afwijkende maat.

De gemiddelde dikte voor enigszins kwaliteitsmatrassen ligt tussen de 23 cm en 26 cm. Dikkere matrassen worden vaak gezien als extra comfortabel, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Voor vakantieparken liggen de standaarden vaak op 18-20 cm.

 

Compacte eenpersoons matras afmetingen

Eigenlijk wordt iedere matrasafmeting die minder breed is als 120cm, gezien als een 1 persoonsmatras. Denk dus aan een 100×200 cm matras, een 90×200 matras en een 80 en 70x200cm matras. Maar baby, peuter en kindermatrassen van 60x120cm, 140x70cm of andere kleine maten behoren ook tot de eenpersoons matras afmetingen. 

 

De afmeting van een twijfelaar matras 

We lezen regelmatig op websites dat een 140cm breed matras wordt gezien als een twijfelaar terwijl dit eigenlijk een standaard tweepersoons matras is. De echte twijfelaar is 120cm breed.

Toch kunnen we ons goed voorstellen dat er twijfel is tussen een 120 en 140cm breed matras. Een matras van 120cm breed is heerlijk ruim voor een persoon, maar ligt best wel krap als je er met twee personen op moet slapen. 

Een andere reden waarom je zou kunnen twijfelen tussen die 2 matras afmetingen, is omdat bij aanpasbare matrassen vaak de mogelijkheid bestaat de 2 helften van een tweepersoonsmatras apart te configureren. Deze optie bestaat vaak bij matrassen van 140 cm of breder.

 

Tweepersoonsmatras maten

We hadden het net dus over de daadwerkelijke breedtemaat van een twijfelaar. Het is dus duidelijk dat 2 persoonsmatrassen beginnen vanaf 140cm breed. Alles wat breeder is dan 140cm, kan je met 2 personen of zelfs met het hele gezin op liggen en in het geval van aanpasbare matrassen dus per helft configureren. Ideaal!

De meest voorkomende 2 persoonsmatras maten in Nederland zijn de 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200, cm, de 180x210cm en de 200x200cm matrassen. 

 

Koninklijk slapen op een kingsize matras maat

Koninklijk slapen, dat doe je op een heel groot matras. Attans, als het een goed matras is natuurlijk. Kingsize matrassen zijn ontzettend populair en dat is niet zo gek. Op zo’n groot matras heb je niet snel last van een bewegende bed partner of diens koude voeten net voordat je gaat slapen. 

Kingsize matrassen beginnen vanaf 180cm breed en eigenlijk alles wat nog breder is dan 180 cm wordt voor het gemak ook gewoon kingsize genoemd. Er is natuurlijk altijd een koning die zijn matras nog groter wil dan een ander. Matrassen van 200×200 cm worden daarom ook goed verkocht op de Nederlandse matrassenmarkt.

 

Speciaal matras op maat

Het is dus duidelijk dat een heleboel matrasafmetingen standaard zijn en dat je bij de meeste fabrikanten gewoon terecht kan als jij toe bent aan een nieuw matras. Maar wat nou als ze jouw maat niet hebben?
Vaak zie je in boten, campers of caravans dat de ruimte in deze voertuigen maximaal wordt benut en dat de matrassen allerlei verschillende vormen en aparte maten hebben. 

Gelukkig zijn er bedrijven die matrassen op maat maken en die met goed pas en meetwerk het matras precies zo maken als jij dat wilt. De afmetingen van het matras maken in dit geval niet meer uit, maar het nadeel is vaak dat de kosten van een matras op maat enorm duur zijn. Deze matrassen kunnen immers niet seriematig worden geproduceerd. 

Om jou te helpen hebben wij een aantal bedrijven in kaart gebracht die matrassen op maat maken en die van horen en zeggen ook niet al te veel rekenen voor een kwalitatief goed matras in een speciale afmeting.

 

 

 

Afmetingen van kindermatrassen 

Kindermatrassen zijn gelukkig vrij standaard als het aankomt op de afmetingen van de matrassen. De meest voorkomende kindermatras maten zijn 60×120, 70×140 en 70×160 cm. Als je een kinderbed ziet met een andere afmeting, raden we aan om nog even door te zoeken. De kans dat je een goed matras vindt in een andere maat als de 3 genoemde maten is aanzienlijk kleiner.

 

Matras afmeting voor een babyledikant

Als het om baby’s gaat kan je alles in 101 verschillende varianten krijgen. Dit maakt het voor aanstaande ouders vaak niet makkelijk als ze zich goed voor te bereiden. Gelukkig sparen fabrikanten je als je op zoek bent naar een babymatras. Eigenlijk is er maar een echte afmeting voor een babymatras en dat is 60x90cm.

 

Kies een bijpassende maat bed en beddengoed

Voor de meeste mensen is een matras op de grond niet erg comfortabel en hoort daar een bed bij. Wel zo prettig als het bed de juiste afmetingen heeft, die matchen met het matras. Dit geldt ook voor het beddengoed. Bekijk daarom ook de bedden en het beddengoed per afmeting. 

Veel gestelde vragen

Welke maat matras heb je nodig?

Voordat je een nieuw matras aanschaft doe je er goed aan om eerst goed te meten welke maat je nodig hebt. Het is een veel gemaakt fout, mensen die de verkeerde matrasafmeting kopen.

Wat zijn standaard matras maten?

Het standaard 1 persoonsmatras is in Nederland 90x200cm en het standaard 2 persoonsmatras 140x200 cm. Voor baby matrassen is het 60x90 en voor kinder matrassen 120x60 en 70x140 cm.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.