Beste topper afmeting

Uit recent markt onderzoek is gebleken dat de totale matras topper markt over de gehele wereld in 2022 was gewaardeerd in 871,1 miljoen euro. Dit is ook niet gek met het comfort wat een topper je kan geven en het verhoogde bewustzijn van mensen over de effecten van een topper op de slaap kwaliteit. Voor iedere matras afmeting is ook een passende topper te vinden op de markt en ze zijn er in verschillende materialen met ieder zijn eigen kwaliteit. 

 

Populaire topper maten en afmetingen vergelijken

Met de hoeveelheid afmetingen die er zijn, zijn er ook matras toppers te vinden. Hieronder geven wij de bekendste maten weer. 

 

Beste 1 persoons topper

De beste eenpersoons topper past perfect op jouw eenpersoonsmatras. Zo kan het zijn dat jij een matras hebt van 90×200, maar 80×200 of 70×200 kan natuurlijk ook! 

 

Beste 2 persoons topper

De beste tweepersoons topper is de topper die jouw bed afmaakt. Zo kan het zijn dat er op het bed twee losse 1 persoons matrassen liggen en dat de topper het een mooi geheel maakt. Alles groter dan 140 centimeter breed valt onder de tweepersoons maat.  

 

Beste twijfelaar topper

De beste twijfelaar topper past in materiaal en afmetingen perfect bij jouw bed. Maar welke afmeting is nou een echte twijfelaar? Officieel is de afmeting 120×200 de echte twijfelaar, maar in de markt wordt met twijfelaar afmeting ook een 140×200 topper bedoeld. 

 

Beste Queensize topper 

De queensize topper is de perfecte maat voor op een queen size matras. Ze zijn er in de maat 160×200 en langer. 

 

Beste Kingsize topper

De kingsize topper is ook een echte koning op de markt. Hij is er in 180×200 en zowel breder als langer beschikbaar en vallen allen onder de naam kingsize! 

 

Standaard topper afmetingen

Er zijn toppers beschikbaar vanaf de afmeting van een peutermatras in 70×140 tot aan de super kingsize toppers van 200×220. De lengtematen zijn dus 140 of vanaf 200, 210 of 220. In de breedte afmetingen zit veel verschil, dit kan zijn vanaf 70 centimeter, 80 centimeter, 90 centimeter, 100 centimeter, 120 centimeter, 140 centimeter, 160 centimeter, 180 centimeter of 200 centimeter. Toppers hebben over het algemeen een dikte van tussen de 5 en 10 centimeter. 

Ook heb je toppers met een split. Dit kan zijn zowel aan de bovenkant als aan beide kanten. Normaliter is een split ongeveer 90 centimeter diep. 

 

Compacte en comfortabele eenpersoons topper afmetingen

Alle toppers onder de afmeting van 120 centimeter breed worden gezien als eenpersoons toppers. De kleinste topper is dan ook die van een peuter topper van 70×140, omdat voor kleine baby’s een topper gevaarlijk kan zijn tijdens het slapen. 

 

De afmeting van een twijfelaar topper 

Een twijfelaar topper heeft de afmeting van 120×200. Het is lekker ruim voor één persoon en kan voor twee personen net te krap zijn. Hier komt dan ook de naam vandaag, omdat het een twijfelgeval is tussen een eenpersoons- en een tweepersoons afmeting. Toch is het een bekende afmeting op de markt, naast de reguliere enkel- en tweepersoons afmetingen.. 

 

Tweepersoons topper maat voor een comfortabele nachtrust samen

Tweepersoons toppers hebben een afmeting waar je comfortabel met zijn tweeën, of meer mensen, op kunt slapen. Alles boven de breedte maat van 140 valt onder de tweepersoons afmeting. Zo is een 140×200 een tweepersoons topper, maar een 200×220 is ook een tweepersoons topper. Ze zijn lekker breed en je kan zo dichtbij elkaar liggen, of zo ver van elkaar vandaan als je zou willen. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer 12% van de koppels vaak graag dicht bij elkaar ligt, waar 2% van de koppels verder van elkaar vandaan ligt. 

 

Kingsize en queensize topper maten

Queensize toppers zijn goede toppers voor op een matras van 160×200 (of langere afmetingen). Kingsize toppers hebben dan weer een grotere variatie in afmetingen. Zo vallen bijvoorbeeld de breedtematen 180 en 200 beide onder de kingsize afmetingen. Op deze afmetingen heb je minder snel last van een onrustige slaap partner door de grote hoeveelheid ruimte die aanwezig is. 

 

Topmatrassen op maat

Natuurlijk naast deze standaard afmetingen zijn er ook top matrassen op maat te maken. Dit is natuurlijk ideaal als je een afwijkende maat matras hebt, of als je een speciaal matras hebt voor in een camper of bed. Dit draagt bij aan de levensduur van je matras en het is in vervanging een stuk goedkoper! 

 

Topper met split of zonder split

Toppers zijn aanwezig met split of zonder split. Deze split is bedoeld voor als je een bed hebt dat in hoogte verstelbaar is. Zo kunnen jij en je partner onafhankelijk van elkaar je hoofd- en voeteneind verstellen. Ideaal als je nog ‘s avonds een boek wilt lezen, of last hebt van opgezwollen voeten na het slapen. Hier dient de split in je topper dan voor, zo heb je nog twee losse matrassen, maar wel een geheel. Let op dat je splittoppers hebt met een split alleen aan de bovenzijde en aan zowel boven als onderzijde. Afhankelijk van of je bed alleen het hoofdeind of voeteneind kan veranderen. 

 

Kies een bijpassende maat matras en beddengoed

Het is belangrijk dat je een topper koopt die past bij de afmetingen van je matras en dat je hier ook je hoeslaken op aanpast. Hoeslakens voor toppers hebben een afmeting in de hoogte speciaal voor toppers, dus met een minder hoge hoekhoogte.

Veel gestelde vragen

Welke maat topper heb ik nodig?

Het beste is om een afmeting topper aan te schaffen die ook bij de afmeting van jou matras past. Zo kan de topper jou bed helemaal afmaken!

Wat zijn standaardmaten voor een topper?

De standaard maten voor een topper zijn gelijk aan die van de matrassen. Je hebt ze in eenpersoons (90x200) en in tweepersoons afmetingen (140x200, 160x200, 180x200, 200x200) en in twijfelaar afmeting (120x200). Ook heb je ze in langere lengte maten zoals 210 en 220 centimeter.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.