Beste kussen

Het vinden van het beste kussen is misschien nog wel belangrijker dan het vinden van het beste matras voor jouw lichaam en slaaphouding. Een goed hoofdkussen biedt namelijk niet alleen comfort, het zorgt ook voor het recht uitlijnen van je nekwervels met de rest van de wervelkolom. Dit laatste is essentieel voor een gezonde slaaphouding. Maar hoe vind je het beste kussen? Iedereen heeft namelijk andere wensen en het aanbod van kussens is nog groter dan op de matrassenmarkt. Dit artikel is bedoeld om je te helpen met zoeken. Het helpt je navigeren door de verschillende kussens die er zijn en zorgt dat je een bewuste keuze kunt maken.

Let wel op. Alles in dit artikel is op basis van onze kennis en ons eigen onderzoek. Doe er je voordeel mee, maar blijf kritisch.

 

10 beste kussens vergeleken

Op Slapen.com gaan we verder dan een enkel toplijstje met de beste kussens. We vergelijken kussens per gebruikt materiaalsoort en nemen verschillende merken individueel onder de loep. Ook brengen we advies voor de beste kussens per slaaphouding, hardheid en voor het gebruik van kussens voor een specifiek doel. Denk hierbij aan zwangerschapskussens en extra verkoelende kussens. Hieronder vind je de 10 best gelezen artikelen.  

1. Beste bamboe kussen

Voordelen: Uitzonderlijk zacht, goede ondersteuning, altijd koel & droog, milieuvriendelijk, anti-allergisch en gaat lang mee. Mogelijke nadeel: De combinatie met andere materialen.

Lees verder in het artikel: Beste bamboe kussen

2. Aanpasbare kussens

Voordelen: je kan het matras naar wens aanpassen. Haal vulling eruit of erbij om tegemoet te komen aan je eigen comfort wensen. Mogelijke nadelen: Niet alle aanpasbare kussens zijn van goede materialen gemaakt. 

Lees verder in het artikel: Beste verstelbare kussen

3. Beste hoofdkussen zijslaper

Slaap je op je zij? Het is belangrijk dat het kussen de juiste hoogte heeft om je nekwervels recht uit te lijnen met de rest van de wervelkolom. Er zijn veel verschillende soorten kussens die hierbij kunnen helpen.

Lees verder in het artikel: Beste zijslaper kussen

4. Beste kussen voor buikslapers

Het vinden van het juiste kussen als je op de buik slaapt kan een hele opgave zijn. Belangrijk is dat het kussen goed ventileert.

Lees verder in het artikel: Beste buikslaper kussen

5. Beste traagschuim kussen

Voordelen: Vormt goed naar de contouren van hoofd en nek, drukontlastend en daarmee goed bij de meeste nekklachten. Mogelijke nadelen: Warm en niet goed te wassen.

Lees verder in het artikel: Beste traagschuim kussen

6. Beste kapok kussen

Voordelen: Zacht en luchtig, goede ondersteuning, ademend, anti-allergeen en zelfreinigend. Mogelijke nadelen: Kan niet in de wasmachine, te weinig ondersteuning en een relatief korte levensduur.

Lees verder in het artikel:Beste kapok kussen

7. Beste donzen kussen

Voordelen: Veerkrachtig, zacht, aanpasbaar, ademend. Mogelijke nadelen: De kosten, veel onderhoud, warmte.

Lees verder in het artikel: Beste dons kussen

8. Beste kussen voor nekklachten

Het beste kussen voor nekklachten houdt je nek in een rechte positie met de rest van je wervelkolom en ontzien je nek van druk. Maar het beste kussen voor je nekklachten is afhankelijk van persoonlijke factoren.

Lees verder in het artikel: Beste nekklachten kussen

9. Beste boekweit kussen

Voordelen: veerkrachtig, ventilerend, vochtabsorberend en het is een natuurproduct. Mogelijk nadeel: Zwaar, slecht wasbaar, te stevig.

Lees verder in het artikel: Beste boekweit kussen

10. Beste latex hoofdkussen

Voordelen: Veerkrachtig, comfortabel, drukverlagend en anti-allergen. Mogelijke nadelen: Kan niet goed tegen vocht, kan vreemd ruiken en mindere ventilatie. 

Lees verder in het artikel: Beste latex kussen

Beste kussen volgens de consumentenbond

Er is niet 1 perfect kussen. Om het beste kussen voor jou te vinden moet je rekening houden met diverse punten. Het is belangrijk om te benadrukken dat elk individu unieke slaapbehoeften heeft, dus het is altijd verstandig om verschillende kussens uit te proberen

 

Waar op letten bij het kopen van de beste kussen

Belangrijk bij je zoektocht naar het beste kussen is om eerst goed in kaart te brengen wat je nodig hebt. Weet in welke positie je het meest slaapt. Moet je nek echt stevig liggen of mag je hoofd iets meer op het kussen liggen? Een verstelbaar kussen heeft een hoop voordelen: je kan het kussen thuis op je lichamelijke behoefte afstemmen. Heb je snel last van allergische reacties? In dat geval is het materiaalgebruik erg belangrijk en is het ook fijn als je het kussen regelmatig kan wassen. Algemeen advies als je een kussen op het oog hebt die mogelijk goed aansluit bij je behoeftes is om te kijken naar de reviews. Geverifieerde beoordelingen op bijvoorbeeld een platform als Trustpilot tellen veel zwaarder mee dan random reviews. 

 

Beste kussen materialen voor de perfecte nekondersteuning

Een goed kussen maakt een enorm verschil. Heb je namelijk een slecht kussen, dan is de kans op nekklachten aanzienlijk groter. Daarnaast nemen veel mensen nekklachten mee uit het dagelijks leven en dus is het enorm belangrijk dat je een goed kussen vindt, die deze klachten voorkomt of helpt genezen. Uit onderzoek is ook gebleken dat het materiaal van het kussen en de vorm van het kussen grote invloed heeft op je nekcurve, de kussen temperatuur en op de slaapkwaliteit. 

 

Bamboe

Bamboe is een heerlijk natuurlijk en ontzettend zacht materiaal. Daarnaast is dit materiaal heel koel. Bekijk wat de beste kussens met bamboe zijn.

Traagschuim

Je hoort vaak dat traagschuim kussens de oplossing zijn voor nekklachten. Het materiaal vormt fantastisch naar de contouren van het lichaam en ontziet daarmee je nek van druk. Maar een te dik of een traagschuim kussen van slechte kwaliteit, kan juist het tegenovergestelde effect hebben.

Kapok

Kapok is zacht, maar geeft toch goede ondersteuning. Dit maakt het voor veel mensen de oplossing als het gaat om nekklachten. 

Dons

Dons kussens kennen veel nadelen en om eerlijk te zijn is het daarom niet het eerste kussen wat wij zouden adviseren bij nekklachten.

Boekweit

Boekweit vulling vormt mee naar de contouren van je nek en geeft een goede ondersteuning. Daarnaast is het vaak mogelijk om de vulling aan te passen en dit maakt het een goede mogelijkheid bij nekklachten.

Latex

Latexkussens staan erom bekend dat ze vormvast zijn, ze vormen geleidelijk mee naar de contouren van het lichaam. Mits de juiste hoogte voor jouw slaaphouding kan een latex kussen een goede oplossing zijn bij nekklachten. Ons advies is wel om eerst naar een traagschuim kussen te kijken. 

Wol

Wollen kussens zijn vaak heel warm. Maar ze zijn wel goed in hoogte aan te passen. Je kan ze daarom afstellen op de juiste hoogte, om je nekwervels recht uit te lijnen met de rest van je wervelkolom.

 

Beste kussens van bekende topmerken

Wie weleens op een kussen heeft gegoogled kan zijn socialmedia niet meer openen zonder dood te worden gegooid met kussens. Kussens zijn een laag instapproduct als je een product online wilt verkopen. Maar de vraag is welke kussens nou echt goed zijn. Dit zijn in elk geval bekende merken. Hoeft natuurlijk nog helemaal niet te zeggen dat het ook echt goede kussens zijn.

Cloud Pillow

Misschien wel het best verkopende kussen van dit moment. Maar betekent dat ook dat dit het beste kussen is? Het is in ieder geval een slim concept wat ze verkopen. Een aanpasbaar kussen van rest schuim van matrassen. Ideaal om naar eigen behoefte af te stellen. 

Yumeko

Yumeko is een bekend merk als het aankomt op kussens. Het bedrijf verkoopt verschillende kussens en staat goed aangeschreven. Wij hebben de kussens zelf nog niet kunnen testen, maar dit gaat vast snel gebeuren.

 

Aangepast kussen voor jouw slaaphouding 

Het maakt een groot verschil wat voor kussen je nodig hebt als je op je rug, buik of zij slaapt. Het uitgangspunt bij het kiezen van het beste kussen voor jouw slaaphouding moet zijn dat je nekwervels altijd natuurlijk recht worden uitgelijnd met de rest van de wervelkolom. De ideale hoogte van een kussen verschilt daardoor enorm.

 

Zijslaper

Als je op je zij slaapt heb je al snel een hoger kussen nodig, omdat je schouder een afstand creëert tussen je hoofd en het matras. Heb je een te laag kussen dan komt je nek schuin te liggen. Maar dit geldt uiteraard ook als je een te hoog kussen hebt.

Rugslaper

Rugslapers hebben idealiter een heel dun kussen, die wel de holling van het achterhoofd naar de nek opvult. 

Buikslaper

Een buikslaper zou in principe ook zonder kussen kunnen. Maar een kussen dat het ligvlak onder je gezicht wat verzacht is geen overbodige luxe.

 

Speciale type kussens voor ondersteunende toepassingen

Kussens dienen verschillende doeleinden en behoeften. Ze worden niet alleen maar gebruikt om je nek te ondersteunen, al is dit wel de voornaamste reden. De ondersteunende toepassingen van kussen worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor de benen. Neem bijvoorbeeld kniekussens of zwangerschapskussens. Ook zijn er speciale leeskussens, die zorgen dat je rechtop blijft zitten. Wij hebben zo veel mogelijk speciale kussens bekeken en delen onze kennis graag.

 

Ergonomisch

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Wat dat betreft zou bijna elk goed kussen als ergonomisch worden gezien. Maar we bedoelen in dit geval kussen die zijn geproduceerd in een bepaalde vorm, zodat ze goed zijn voor een bepaalde slaaphouding.

Koel

Ik zal vast de enige niet zijn die zijn kussen af en toe draait om te zorgen voor een kouder ligvlak. Gelukkig is de markt continu in ontwikkeling en zorgen nieuwe innovaties voor steeds koelere kussens. Bekijk welke speciale kussens het beste passen bij deze behoefte.

Kinder

Een kind is over het algemeen een stuk kleiner dan de gemiddelde volwassenen en dat betekent dat de kussens daarop moeten worden aangepast. De kans dat een kind een te dik kussen heeft is groot, terwijl dit ontzettend ongezond is. 

Nekklachten

Het is moeilijk om te bepalen welke kussens goed zijn bij en tegen nekklachten. In principe kan ieder kussen goed zijn bij nekklachten als het kussen ervoor zorgt dat je wervels mooi recht liggen. Belangrijk vooral is dat er niet te veel druk op de nek staat en daarom wordt er vaak een traagschuim, latex of kussen in een speciale vorm geadviseerd.

Zwangerschap

Zwangerschapskussens kunnen een enorme verademing zijn voor aanstaande moeders. Deze kussens heb je in allerlei vormen en helpen het lichaam te ontspannen tijdens de verandering die het lichaam doormaakt. Omdat er aardig wat verschillende kussen zijn, nodigen we je uit om hier meer over te lezen.

Leeskussens 

Leeskussens zijn ideaal als je rechtop in bed wilt zitten om een boek te lezen voor het slapen. Onderzoek toont aan dat leeskussens eigenlijk de moderne naam is voor dit type kussen. Vroeger werden de kussens namelijk ‘Husband pillows’ genoemd. Doordat mensen echter later pas gingen settlen, werd voor dit kussen de term ‘Boyfriend pillow’ of ‘Reading pillow’ gebruikt. Ze bieden steun in de rug en zeker als je een houten hoofdbord hebt bieden deze kussens extra comfort.

Kniekussens

Kniekussens zijn hele simpele kleine kussens die je makkelijk tussen je benen kan doen tijdens je slaap, zodat je benen niet over elkaar heen liggen. Maar ze zijn ook goed te gebruiken als je op je knieën moet zitten.

 

Verschillende hardheden voor optimaal slaapcomfort

Niet iedereen heeft dezelfde voorkeur als het gaat om de hardheid van een kussen. Sommige mensen vinden het heerlijk om echt in een kussen weg te zakken, terwijl een ander juist een lekker stevig kussen wenst. We hebben daarom kussens per hardheid opgedeeld. 

 

Zacht 

Hier vind je de zachtste kussens die je maar kan vinden. Denk hierbij aan dons kussens of microvezelkussens. 

Medium

Hardheid is ook persoonlijk, maar onder de medium kussens scharen we de aanpasbare en schuimkussens.

 Stevig

Traagschuim, latex en boekweitkussens zijn in hele harde vormen verkrijgbaar. Maar er zijn veel meer materialen die kunnen zorgen dat een kussen echt stevig is. 

 

Hoe is deze test tot stand gekomen?

We doen erg ons best om een overzicht te creëren in een markt waar je bijna letterlijk wordt doodgegooid met kussens. We doen dit op basis van onze eigen kennis en informatie die we hebben verzameld op het internet. Doe er je voordeel mee, maar blijf gewoon altijd kritisch.

Veel gestelde vragen

Wat is de levensduur van een kussen?

Een kussen gaat gemiddeld 4 jaar mee. Hierna verliest het zijn steun en is het goed om een nieuw kussen aan te schaffen. Kussen zijn namelijk, naast een goed matras, ook zeer belangrijk voor een goede ondersteuning van de nek tijdens het slapen.

Waarom slapen we op een kussen?

Onze spieren ontspannen tijdens de slaap, vooral tijdens de diepe REM slaap. Daardoor vallen de spieren naar achteren, door de kracht van zwaartekracht. Zonder ondersteuning kan dit leiden tot een stijve rug. Daarom slapen we op een kussen.

Wat is het best geteste kussen?

Er is niet 1 perfect kussen. Om het beste kussen voor jou te vinden moet je rekening houden met diverse punten. Het is belangrijk om te benadrukken dat elk individu unieke slaapbehoeften heeft, dus het is altijd verstandig om verschillende kussens uit te proberen.

Wat maakt een kussen het beste voor een goede nachtrust?

Het beste kussen is een kussen dat aansluit op jouw persoonlijke behoefte en die zorgt dat je nekwervels recht zijn uitgelijnd met de rest van je wervelkolom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.