Beste bamboe kussen

Bij bamboe denk je waarschijnlijk meteen aan die lange, houtachtige stokken waar pandaberen gek op zijn. Maar wist je dat bamboevezels super zacht en daarmee uiterst geschikt zijn voor beddengoed? Dankzij het uitzonderlijk absorberend vermogen van bamboe zijn kussens van dit materiaal ook nog eens heerlijk verkoelend. Slapen.com leert je meer over bamboe en helpt je bij het kiezen van het beste kussen.

 

Beste bamboe hoofdkussen

Naast hun absorberende eigenschappen excelleren bamboe kussens in de ondersteuning die ze bieden. Dat maakt deze kussens ideaal voor vele soorten slapers. De meeste bamboo kussens bestaan deels uit traagschuim, dat erom bekendstaat zich volledig aan het lichaam aan te kunnen passen en daarmee de druk op het lichaam te verminderen. Het beste bamboe kussen beschikt daarnaast over een wasbare tijk, die het kussen extra beschermt tegen vocht en vuil. 

 

Waar op letten wanneer je een bamboo kussen wilt kopen?

Als je van plan bent een bamboe hoofdkussen te kopen, is het belangrijk om op de vulling te letten. Zo bestaat het ene bamboo kussen grotendeels uit traagschuim, terwijl het andere kussen een combinatie van traagschuim en bamboevezels bevat. Ook zijn veel kussens gemaakt van bamboe microvezels, die iets zachter en pluiziger zijn dan reguliere bamboevezels. Wat het beste bamboo kussen voor jou is, hangt af van je voorkeuren. Het is daarnaast belangrijk dat het kussen over een wasbare tijk beschikt. Veel bamboe kussens kunnen namelijk niet tegen vocht: de bamboevezels verliezen dan hun veerkracht. Andere bamboe kussens kunnen uitsluitend met de hand gewassen worden. Lees altijd goed het wasvoorschrift voor je kussen. 

 

Top 8 bamboe hoofdkussens van 2023*

 

Wat is bamboe voor een vulling?

Bamboevezels worden vervaardigd uit bamboe; inderdaad, die houtachtige stokken waar we het eerder al over hadden. Bamboe is een vormvast materiaal, wat betekent dat het een goede ondersteuning biedt. Tegelijkertijd is bamboe erg zacht, wat het ligcomfort verhoogt. Omdat bamboevezels uitmunten in het afvoeren van hitte en vocht, voelen bamboe kussens altijd lekker koel en droog aan. Ideaal voor de nachtzweter, maar ook voor elk ander type slaper. Bamboe neemt zelfs zo’n 40% meer vocht op dan katoen! Bijkomend voordeel is dat bamboe een natuurproduct is en daarmee niet schadelijk is voor het milieu. Dankzij deze natuurlijke oorsprong is een bamboo kussen ideaal bij allergieën. Ook gaat een bamboe kussen lang mee. 

 

De voor- en nadelen van deze materiaalsoort

Voordelen

Nadelen

 

Helpt een bamboe kussen bij nekklachten?

Een bamboe kussen kan nekklachten flink verminderen. Omdat dit type kussen over het algemeen een goede ondersteuning biedt, wordt spanning in de nek effectief verminderd. Door de toevoeging van traagschuim werkt bamboe drukverlagend, waardoor de nek zo min mogelijk frictie ervaart. Niet ieder bamboe kussen werkt voor iedereen met nekklachten even goed. Let er goed op dat het kussen een natuurlijke positie van de ruggenwervel stimuleert; dat wil zeggen dat deze in een rechte lijn ligt.  

 

Mag ik een bamboe vulling wassen?

In sommige gevallen wordt aangegeven dat een bamboo kussen in z’n geheel op 40 graden kan worden gewassen. Andere kussens mogen alleen met de hand worden gewassen, maar vaker wordt wassen helemaal afgeraden. Zowel bamboe als traagschuim kan namelijk niet goed tegen hoge temperaturen. Bij wassen vermindert de veerkracht, waardoor de ondersteunende werking van het kussen al snel afneemt. Om je bamboe kussen schoon te houden, raden wij aan een kussen te kopen met een tijk die wasbaar is op 60 graden. Een molton doet ook wonderen voor de bescherming van je kussen. 

 

Kingsize bamboe hoofdkussen maat

Er zijn ook bamboe kussens die in extra groot formaat worden geleverd. Zo’n kingsize model is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Lucovitaal. Omdat dit model van 66×50 cm zo’n 6 cm breder is dan een standaard model, geeft dit kussen van bamboe en traagschuim een bijzonder weldadig en knuffelig gevoel. De extra ruimte geeft je de gelegenheid om makkelijker van slaaphouding te veranderen en draagt bij aan een extra ontlasting van de spieren. 

 

Stevigheid en comfort van deze materiaalsoort

Met een bamboe kussen profiteer je van een bijzonder zacht maar tegelijkertijd stevig kussen. Dat laatste wil zeggen dat het kussen voldoende ondersteuning biedt, zodat je niet te ver in het kussen wegzakt. Te ver wegzakken veroorzaakt namelijk spanning en pijnklachten, zoals een stijve nek of schouderpijn. Comfort en stevigheid worden in een bamboo kussen dus perfect gecombineerd, wat bijdraagt aan een optimale nachtrust. 

 

Bamboe hoofdkussen gebruiken als zijslaper, rugslaper en buikslaper

Een natuurlijke uitlijning van de ruggenwervel is hoofdzaak wanneer je een nieuw kussen uitzoekt. Of je nu op je zij, rug of buik slaapt: kijk bij een bamboe hoofdkussen altijd of je rug en nek in een rechte lijn liggen. Voor zijslapers kan dat betekenen dat het bamboe kussen wat dikker en steviger is, zodat de ruimte tussen het matras en de nek goed wordt opgevangen. Buikslapers hebben meer aan een plat kussen, dat de druk op de nek vermindert. Rugslapers zitten er meestal tussenin; het kussen mag wat hoger zijn dan een kussen voor een buikslaper, maar het hoofd moet wel voldoende weg kunnen zakken, anders ligt de wervelkolom niet recht. 

 

Is dit kussen materiaal geschikt voor jou?

Dankzij het heerlijke zachte gevoel dat bamboe kussens geven én de ondersteuning die ze bieden, zijn deze kussens geschikt voor alle type slapers. Ook fijn: deze kussens voelen nooit te warm, omdat ze over een geweldig absorptievermogen beschikken.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste bamboe hoofdkussen?

Het beste bamboe kussen is super zacht, ondersteunend en hygiënisch. Omdat bamboe en traagschuim niet tegen hoge temperaturen kunnen, is het belangrijk een kussen te kiezen met een wasbare tijk. Die kun je wassen op 60 graden.

Helpt een bamboekussen bij nekklachten?

Vanwege de drukverlagende werking van traagschuim dat in bamboe kussen verwerkt zit, is dit type kussen ideaal bij nekklachten. Let er bij het kopen van een bamboe kussen altijd op dat de ruggenwervel in een rechte lijn ligt, zodat er zo min mogelijk spanning op het lichaam staat.

Wat is de maat van een kingsize bamboe kussen?

Het kingsize bamboe kussen van Lucovitaal is 66x50 cm, wat zo’n 6 cm breder is dan het gemiddelde hoofdkussen. Zo’n groot formaat zorgt voor meer comfort, een vermindering van drukpunten en meer ruimte om van slaaphouding te wisselen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.