Beste zijslaper kussen

Driekwart van de mensen slaapt op de zij. Veel mensen vinden deze houding veruit het meest comfortabel, maar het is ook een houding die, als je verkeerd ligt, vervelende klachten als nek- en rugpijn en slaapapneu kan veroorzaken. Lig je op de juiste manier op je zij, dat wil zeggen met je ruggenwervel in een rechte lijn, dan biedt deze houding juist een hoop gezondheidsvoordelen. Het juiste hoofdkussen helpt hierbij. 

Beste kussen zijslaper

Vanwege de hogere ligging van de schouders in de zijligging is het beste hoofdkussen voor zijslapers relatief hoog, zodat het hoofd op gelijke hoogte komt te liggen. Ook is een goed zijslaapkussen voldoende ondersteunend om de ruimte tussen de nek en het matras effectief op te vullen. Een ventilerend materiaal is daarnaast een must omdat je in deze houding direct met je gezicht tegen het kussen ligt, en je niet wilt dat het gaat broeien.

 

Advies bij het kiezen van het beste kussen voor zijslapers 

Wie een speciaal kussen voor zijslapers wil kopen, houdt specifiek rekening met de hoogte van het kussen. Een gezonde slaaphouding wil zeggen dat de nek, het hoofd en de rug in een rechte lijn liggen. In de zijligging liggen je schouders wat hoger, dus heeft je hoofd een hoger kussen nodig om recht uitgelijnd te blijven. In de zijligging ontstaat daarnaast veel vrije ruimte bij de nek. Die moet effectief opgevangen worden door middel van een ondersteunend en drukverlagend materiaal, zoals latex of traagschuim. Let er ook op dat het materiaal voldoende ventileert om een warm gezicht te voorkomen. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën is een hypoallergeen kussen belangrijk, omdat de zijligging door het rechtstreekse contact met de gezichtshuid allergieën kan opwekken.

 

Waarom hebben zijslapers een speciaal kussen nodig?

De meeste mensen slapen op hun zij, maar niet iedereen ligt op de juiste manier op de zij. Wanneer je ruggenwervel in deze houding niet recht ligt, kan dat tot allerlei klachten leiden: denk aan nekpijn, rugpijn en heuppijn. Lig je in een ergonomisch gezonde zijhouding, dan vermindert dat juist deze klachten. Ook slaapapneu en brandend maagzuur kunnen sterk afnemen door op de juiste manier op de zij te slapen. Het is voor zijslapers dus van groot belang dat ze een kussen kiezen dat hun lichaam goed ondersteunt. Daar is in sommige gevallen een speciaal kussen voor zijslapers voor nodig, maar dat hoeft niet. Zolang je wervelkolom maar in een natuurlijke houding ligt. 

 

De voor- en nadelen van deze slaaphouding

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Beste materiaalsoorten voor deze slaappositie

Een juiste ondersteuning van de nek en het hoofd is onmisbaar voor een zijslaper, omdat deze houding veel druk op het lichaam uitoefent. Ook is het belangrijk dat een zijslaapkussen vol en stevig is, zodat de ruimte tussen de nek en het matras effectief wordt opgevuld. Dit vermindert spierspanning. Een materiaal dat uitblinkt in het bieden van ondersteuning is traagschuim, dat soepel wordt door (lichaams)warmte en zich op die wijze perfect naar de contouren van het lichaam vormt. Ook hoogwaardig latex beschikt over deze eigenschap. Een voordeel aan latex is dat het een natuurproduct is, en dus geschikt is voor mensen met allergieën. Veel zijslapers kiezen ten slotte voor een kussen van veren of dons. Deze kussens zijn heerlijk zacht en tegelijkertijd ondersteunend voor de nek. 

 

Goed ergonomisch kussen als zijslaper gebruiken

Zijslapers die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze kampen met nekklachten, kunnen veel hebben aan een kussen met ergonomische vorm. Zo’n vorm bevat een opstaande rand bij de nek en een kuil voor het hoofd, wat een gezonde slaaphouding bevordert. Op die manier komen het hoofd, de nek en de rug namelijk in een rechte lijn te liggen. Deze kussens zijn ook geschikt voor zijslapers die geen speciale behoeften hebben, maar wel streven naar een ideale ondersteuning en een hoog ligcomfort.

 

Kan een speciaal hoofdkussen voor een zijslaper nekklachten verhelpen?

Nekklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door een onnatuurlijke slaaphouding. We brengen maar liefst een derde van onze tijd door in bed; wanneer er tijdens die periode continu spanning op de nek staat, kun je je voorstellen dat dat tot nekklachten leidt. Je kunt nekklachten voorkomen of verhelpen met een hoofdkussen dat de ruggenwervel recht uitlijnt. Hierdoor ligt ook de nek recht, wat spanning op de nekwervels vermindert. Dit kan bereikt worden met een kussen dat speciaal ontwikkeld is voor zijslapers, maar dit is niet altijd nodig. Ieder kussen kan geschikt zijn voor een zijslaper, afhankelijk van lichaamstype en slaaphouding. 

 

Extra lang kussen gebruiken

Wanneer wordt gesproken over ‘op de zij liggen’, worden daar veel verschillende houdingen mee bedoeld. Zo kun je in een kaarsrechte lijn op de zij liggen, maar bijvoorbeeld ook opgekruld in foetushouding. Veel zijslapers wisselen tussen deze verschillende posities. Dat betekent ook dat het hoofd steeds op een andere manier op het kussen ligt. Voor zijslapers kan het daarom fijn zijn om voor een extra lang kussen te kiezen, mocht daar ruimte voor zijn. Met zo’n kussen hoef je niet continu je kussen te verplaatsen om van slaaphouding te wisselen. Extra lange kussens zijn langer dan het gebruikelijke 60 cm. Lucovitaal heeft een ‘kingsize kussen’ van 66 cm lang, dat door het traagschuim voor drukverlichting op de nek zorgt en dus ideaal is voor zijslapers. 

 

Is dit kussen geschikt voor jou?

Wanneer je het meest op je zij slaapt, is het belangrijk dat je een hoofdkussen kiest dat een natuurlijke slaaphouding stimuleert. Is dit laatste niet het geval, dan kan deze slaaphouding vervelende klachten veroorzaken. Soms is een kussen nodig dat speciaal ontwikkeld is voor zijslapers, maar in de meeste gevallen hoeft dit niet. Kies in elk geval een kussen dat voor een rechte uitlijning van de wervelkolom zorgt. Wanneer je gevoelig bent voor het ontwikkelen van nekklachten, kun je kijken naar een kussen voor zijslapers met ergonomische vorm. Raadpleeg de door Slapen.com samengestelde top 8 van beste kussens voor zijslapers van 2023, zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kussen voor een zijslaper?

Het beste zijslaapkussen is relatief stevig en hoog, zodat de nek in een rechte lijn met de ruggengraat komt te liggen. Een ondersteunend materiaal als traagschuim of latex verlicht de druk op de nek. Omdat je in deze houding met je gezicht direct tegen het kussen ligt, is ook een goed ventilerend vermogen van belang.

Welk kussen voor zijslapers voorkomt nekklachten?

Nekklachten kunnen voorkomen worden met een gezonde slaaphouding; dat wil zeggen dat de ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Een goed kussen voor zijslapers stimuleert zo’n rechte uitlijning, waardoor spanning op de nek tot een minimum wordt beperkt en nekklachten voorkomen of verminderd worden.

Wat is het voordeel van een speciaal zijslaper kussen?

Een kussen speciaal ontwikkeld voor zijslapers heeft als doel de druk op de nek te verminderen en een gezonde slaaphouding te ondersteunen. De ondersteuning die deze kussens bieden, zorgt voor een vermindering van nek- en rugpijn en klachten als slaapapneu of brandend maagzuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.