Beste latex kussen

Een fijn kussen is zacht en comfortabel, maar tegelijkertijd ondersteunend. Er is één materiaal dat deze eigenschappen als de beste combineert: latex. Latex, vanwege zijn natuurlijke oorsprong ook wel natuurlatex genoemd, vermindert drukpunten en bevordert daarmee een heerlijke diepe slaap. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een latex kussen? Slapen.com zocht het voor je uit.

 

Beste latex hoofdkussen

Latex hoofdkussens zijn zowel soepel en veerkrachtig als drukverlagend. Maar er zijn meer eisen waaraan een goed latex kussen moet voldoen. Omdat het ademend vermogen van sommige latex kussens te wensen nalaat, voelen deze kussens erg warm aan. Zo’n broeierig slaapklimaat wil je natuurlijk niet. De beste latex kussens zijn daarom gemaakt van latex met een open celstructuur, dat wél in staat is om goed te ventileren.

 

Waar op letten wanneer je een latex hoofdkussen wilt kopen?

Zoals gezegd is het ventilerend vermogen een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop van een latex kussen. Veel latex kussens zijn gemaakt van het hoogwaardige Talalay latex, dat bekendstaat om zijn ventilerende eigenschappen. Ook kun je kiezen voor een kussen met losse latexvlokken. Doordat deze vlokken veel ruimte doorlaten, ventileert dit type kussen ook goed. Let ook op de veerkracht van het materiaal. Sterk latex beweegt makkelijk mee, maar veert ook snel weer terug. Blijft er een kuil in het kussen zichtbaar, dan is het latex niet van de beste kwaliteit. De hoogte en stevigheid van het kussen bepalen daarnaast of de ruggenwervel in een rechte lijn ligt, wat essentieel is voor een optimale nachtrust. Met een navulbaar latex kussen kun je zelf de stevigheid van het kussen bepalen.

 

Wat is natuurlatex?

Latex is een natuurlijk product dat afkomstig is uit het melksap van de rubberboom en wordt daarom ook wel natuurlatex genoemd. Het rubber dat via de verwerking van het sap wordt verkregen, vormt een ideale basis voor kussens en matrassen. Er bestaan twee soorten latex: regulier latex en Talalay latex. Talalay is de hoogwaardige variant en komt tot stand via een uitgebreid productieproces waarbij latex eerst vacuüm wordt getrokken, vervolgens wordt bevroren en tot slot wordt gevulkaniseerd om een open celstructuur te creëren. Dit veroorzaakt een ventilerend en extra veerkrachtig materiaal, dat veelvuldig in hoofdkussens wordt gebruikt. Omdat latex een natuurproduct is, veroorzaakt het geen allergische reacties; tenzij je natuurlijk een latexallergie hebt.

 

De voor- en nadelen van deze materiaalsoort

Voordelen

Nadelen

 

Kan ik een latex hoofdkussen wassen?

Helaas is latex niet goed bestand tegen vocht. Een latex kussen mag dus absoluut niet in de wasmachine. Wil je viezigheid of vlekken van je natuurlatex kussen verwijderen, doe dat dan met een mild reinigingsmiddel en maak het kussen niet te nat. Een kwalitatieve kussensloop is onmisbaar voor een goede bescherming van je latex kussen. Ook een molton raden we sterk aan; die vangt een groot deel van het vocht en vuil op dat normaal in je kussen terechtkomt. Zo gaat je latex kussen beduidend langer mee.

 

Verschillende latex kussen merken

 

Talalay latex hoofdkussen ervaringen en reviews

Talalay latex hoofdkussens worden over het algemeen positief beoordeeld vanwege de volgende eigenschappen:

 

Wij zorgen dat de Talalay kussens die wij opnemen in onze lijst enkel de kussens zijn met de beste reviews.

 

Stevigheid en comfort van deze materiaalsoort

Over het algemeen geldt dat natuurlatex een relatief stevig materiaal is vanwege de hoge veerkracht die het heeft. Toch kan de stevigheid van latex kussens sterk verschillen. Het ene latex kussen is opvallend stevig, terwijl het andere juist zeer soepel is en makkelijk indeukt. Het fijne aan latex is dat het altijd goed ondersteunt, ook als het kussen erg zacht is. Die combinatie van comfort en ondersteuning maakt latex een ideaal materiaal voor kussens en matrassen.

 

Latex hoofdkussen voor zij-, rug- en buikslaper

De manier waarop je slaapt heeft grote invloed op het kussen dat je nodig hebt. Omdat natuurlatex steviger is dan bijvoorbeeld dons of veren, zijn latex kussens vooral geschikt voor rug- en zijslapers. Het kussen moet in deze houdingen namelijk in staat zijn om het hoofd voldoende te ondersteunen, anders komt er te veel spanning op de schouders of bovenrug te staan. Buikslapers doen goed aan een platter en zachter kussen. Latex kan voor buikslapers al snel te hard worden. Toch zijn er ook genoeg latex kussens die wél geschikt zijn voor buikslapers, bijvoorbeeld kussens met latex vlokken die aanpasbaar zijn in stevigheid.

 

Is dit kussen materiaal geschikt voor jou?

Bij allergieën en nek- en/of rugpijn is latex een uitstekend materiaal dat je van je klachten kan afhelpen. Ook als je op je rug of zij slaapt, kan een latex hoofdkussen erg prettig zijn. Als je zoekt naar perfecte latex hoofdkussen voor jouw slaapbehoeften, bekijk dan bovenstaande top 8 van de beste natuurlatex kussens van dit moment.

 

Alternatief voor Latex kussens

Een uitstekend alternatief voor latex kussens is een traagschuim kussen. Traagschuim, ook bekend als geheugenschuim, biedt vergelijkbare voordelen als latex, maar met een ander gevoel en eigenschappen.

Traagschuim kussens passen zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, waardoor ze een gepersonaliseerde ondersteuning bieden. Ze verlichten drukpunten en zijn ideaal voor mensen met nek- of rugklachten.

Daarnaast verminderen traagschuim kussens de bewegingsoverdracht, waardoor je minder gestoord wordt tijdens je slaap.

Traagschuim heeft ook een temperatuurgevoelige eigenschap. Het past zich aan je lichaamswarmte aan en biedt een comfortabele slaapomgeving, waardoor je koeler kunt blijven tijdens de nacht.

Kortom, als alternatief voor latex kussens is een traagschuim kussen het overwegen waard. Het biedt vergelijkbare voordelen op het gebied van ondersteuning, drukverlichting en temperatuurregulatie. Probeer het eens uit en ervaar zelf het comfort dat traagschuim te bieden heeft.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste latex hoofdkussen?

Het beste latex hoofdkussen beschikt naast veerkrachtige en drukverlagende eigenschappen ook over een uitstekend ventilerend vermogen. Kussens met losse latex vlokken zijn om die reden een goede optie, maar ook ‘vaste’ kussens van Talalay latex ademen door hun open celstructuur goed.

Wat is een natuurlatex kussen?

Een kussen van (natuur)latex is vervaardigd uit het melksap van de rubberboom. Dit sap wordt na het aftappen verwerkt tot rubber. De meeste hoofdkussens zijn van Talalay latex; een hoogwaardige latex variant die veerkrachtiger is dan regulier latex en door zijn open celstructuur beter ventileert.

Kan ik een latex kussen wassen?

Omdat latex gevoelig is voor vocht, mag een latex kussen niet gewassen worden. Bevat het kussen vieze vlekken, dan kunnen deze voorzichtig worden verwijderd met een mild reinigingsmiddel. Belangrijk is dat het kussen niet te nat wordt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.