Beste kapok kussen

Kapok wordt al eeuwenlang gebruikt als vulmateriaal voor kussens. Niet gek, als je kijkt naar de comfortabele, ondersteunende en ademende eigenschappen van dit exotische materiaal. Slapen.com leert je meer over kussens van kapok en laat je kennismaken met de beste kapok kussens op de markt. 

 

Beste kapok hoofdkussen

Uniek aan kapok is dat dit materiaal uit onder andere Java zijdezacht en tegelijkertijd ondersteunend is. Door het ademend vermogen zweet je op een kapok kussen minimaal. De beste kapok kussens hebben daarnaast een aanpasbare vulling, zodat je altijd de juiste stevigheid en hoogte voor jouw slaapbehoeften vindt. 

 

Waar op letten wanneer je een kapok kussen wilt kopen?

Kapok is over het algemeen stabiel van kwaliteit. Met dit materiaal zul je dus niet snel de mist ingaan. Wel zijn er een paar dingen waarop je kunt letten bij het kopen van een kapok hoofdkussen. Omdat kapok erg zacht is, loop je bijvoorbeeld het risico dat het kussen te weinig ondersteunend is. Goede kapok kussens bestaan daarom uit hoogwaardige kapokvezels die zowel veerkrachtig als stevig zijn. Ook kan de vulling van kapok kussens gemengd zijn met andere materialen, die onder andere minder ventilerend kunnen zijn. Vind je een koel slaapklimaat belangrijk, kies dan voor een kussen van 100% kapokvezels. Ook een wasbare tijk is een pre, zodat je het kussen makkelijk kunt verschonen. Om je te helpen bij het kiezen van een hoofdkussen met kapok vulling, hebben we de beste kapok kussens voor je op een rijtje gezet. 

 

Top 8 kapok hoofdkussens van 2023*

 

Wat is kapok?

De kans is groot dat je nog nooit van kapok hebt gehoord. Kapok groeit namelijk enkel in warme streken als Indonesië, Zuid- en Centraal Amerika en het Caribisch gebied en is in Europa dus niet zo bekend. Zonde, want dit zijdezachte en luchtige product is ideaal als vulling voor hoofdkussens. Kapok is afkomstig van de noot uit de kapokboom, die onder andere verspreid staat over heel Java. Omdat een kapokvezel hol is van binnen, ventileert dit materiaal uitermate goed en beschikt het over een uitstekende vochtopname. Door de natuurlijke herkomst van kapok is dit materiaal ook nog hypoallergeen. Een groot voordeel aan kapok ten opzichte van bijvoorbeeld katoen is dat er geen plantages voor nodig zijn; kapokbomen groeien makkelijk en snel en hebben weinig verzorging nodig. Met een kapok kussen blijft jouw ecologische voetafdruk dus zo klein mogelijk en profiteer je tegelijkertijd van een heerlijk comfortabel en ondersteunend kussen. 

 

De voor- en nadelen van deze materiaalsoort

Voordelen

Nadelen

 

De bacterie werende eigenschappen van kapok vezels

Kapokvezels beschikken over een wasachtige beschermingslaag. Dat maakt dat kapokvezels meester zijn in het afstoten van bacteriën. Met een hoofdkussen met kapok vulling heb je dus minimaal last van eventuele allergieën en blijft jouw kussen altijd lekker schoon. 

 

Mag ik een kapok kussen wassen?

Vanwege de wasachtige laag die kapokvezels van nature beschermt, mogen kapok kussens niet in de wasmachine en ook niet met de hand gewassen worden. Een te veel aan vocht en hoge temperaturen veroorzaken namelijk dat het waslaagje verdwijnt, waardoor het volume van de vulling afneemt. Gelukkig zorgt dit laagje er juist voor dat kapok zelfreinigend is, dus een kapok kussen wassen is niet per se nodig. Wil je het kussen toch zo schoon mogelijk houden, schud het kussen dan dagelijks even op en laat het regelmatig luchten. Een molton kussensloop biedt extra bescherming en vangt het vocht op dat normaliter in het kussen terecht zou komen, wat de levensduur van je kussen verlengt. 

 

Comfort van kussens die gevuld zijn met kapok vezel

Omdat kapokvezels zijdezacht zijn, geven kussens van dit materiaal een heerlijk fluffy gevoel. Kapok kussens zijn daarnaast makkelijk vervormbaar, waardoor dit kussen zich eenvoudig aanpast aan de contouren van je nek en gezicht. Het is een kussen waar je je hoofd lekker in kunt nestelen, zonder dat die zachtheid en luchtigheid ten koste gaat van de ondersteuning die het kussen biedt.  

 

Beste slaappositie voor dit type hoofdkussen

Door het aanpassend vermogen van kapok hoofdkussens is dit type kussen voor iedere slaper geschikt. Wel hangt het af van je slaaphouding welk specifiek kapok kussen het beste bij je past. Slaap je bijvoorbeeld op je rug, dan heb je meer aan een wat steviger kapok kussen dat voldoende ondersteuning biedt aan de nek, maar ook zacht genoeg is voor het hoofd om enigszins door te kunnen zakken. Voor buikslapers is een plat kussen beter, dat de nek en het hoofd in een rechte lijn met de ruggengraat positioneert. Vollere en zachtere kapok kussens zijn om diezelfde reden geschikt voor zijslapers. Vind je het lastig om de juiste stevigheid van je kussen te bepalen, ga dan voor een kapok kussen met navulbare vulling. Daarmee kun je eenvoudig zelf experimenteren tot je de perfecte stevigheid hebt gevonden.  

 

Is dit kussen materiaal geschikt voor jou?

Kapok hoofdkussens zijn ideaal voor iedereen die een luchtig en toch ook stevig kussen zoekt, dat daarnaast ook geweldig ventileert, zelfreinigend is en geen schade berokkent aan het milieu. Veel nadelen heeft dit type kussen dus niet, maar ben je op zoek naar een bovengemiddelde of specifieke ondersteuning, dan kan kapok wellicht te zacht zijn. Let daarom goed op je slaaphouding wanneer je een kapok kussen uittest en zorg er altijd voor dat je ruggenwervel in een rechte lijn ligt. 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kapok hoofdkussen?

Het beste hoofdkussen met kapok vulling is zijdezacht en stevig tegelijk. Ook bestaat een goed kapok kussen uit 100% kapokvezels, wat zorgt voor de beste ventilatie. Wij raden altijd een kussen met aanpasbare vulling aan, zodat je thuis op je gemak kunt experimenteren met de juiste hoogte en stevigheid.

Wat zijn de nadelen van een kapok kussen?

Hoewel kapok over het algemeen veel voordelen biedt, kent het materiaal natuurlijk ook enkele nadelen. Zo kan kapok door zijn luchtigheid niet voor iedereen ondersteunend genoeg zijn. Ook kan een kussen van kapok niet in de wasmachine. Dat laatste is op zich geen probleem, omdat kapok over een bacteriewerende werking beschikt en dus geen grondige reiniging nodig heeft.

Kan ik een kapok kussen wassen?

Nee, een kapok kussen kan niet in de wasmachine en ook met de hand wassen is niet verstandig. De wasachtige laag om de kapokvezels heen verdwijnt namelijk tijdens het wassen, waardoor het kussen in volume afneemt. Omdat kapok zelfreinigend is, is wassen gelukkig niet nodig. Laat het kussen wel regelmatig luchten en schud het dagelijks even op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.