Kinderbedden

Kinderbed

Een goed bed is belangrijk voor de nachtrust. Kinderen kijken er vaak tegenop te gaan slapen als zij het niet naar hun zin hebben in hun slaapkamer. De slaapkamer moet een fijne omgeving zijn, waarbij kinderen fijne associaties hebben. Het begint met een prettige omgeving, maar een goed kinderbed is even belangrijk.

Kinderbedden zijn er in alle soorten en maten. Daarom kan het nog best ingewikkeld zijn een goed kinderbed te kiezen. Zo zijn er verschillende factoren waar men rekening mee dient te houden: de ondergrond waarop het bed komt te staan, de ruimte, de levensduur en natuurlijk de veiligheid van een bed.

Waar op te letten bij het uitkiezen van een kinderbed?

Kinderbedden zijn er groot en klein. Zolang kinderen in de groei zijn, zal het noodzakelijk zijn het bed te vervangen. Eerst is het kinderbed voldoende groot, maar al snel groeit het kind zijn bed uit en is het tijd voor een nieuw bed. Daarom is het belangrijk altijd een bed op de groei te kopen. Op die manier gaat het bed langer mee. Investeren in een duur bed heeft meestal weinig nut, omdat na een paar jaar er weer van bed moet worden gewisseld.

 

Wie toch een duurder bed wil kopen, kan ervoor kiezen een iets ruimer bed of een flexibel bouwsysteem. Let ook op factoren zoals de ondergrond en hoe hoog het bed is. Voor een kind dat al lekker kan spelen, is een hoog kinderbed een grote wens van het kind. Maar voor een kind dat nog iets jonger is, kan een hoger bed gevaarlijk zijn. Pas dus de wensen van het kind aan op de keuze voor het bed, maar denk daarbij om de persoonlijke situatie.

Ondergrond

De ondergrond van een kinderbed is erg belangrijk. Een goed ondergrond dient altijd voldoende te ventileren bij het slapen. Op die manier blijven kinderen gezond. Een voorbeeld van een goede ondergrond is een lattenbodem. Er zit genoeg ruimte tussen de latten, waardoor er ventilatie ontstaat. Bovendien zijn lattenbodems erg stevig. Deze stevigheid is zeker bij opgroeiende kinderen erg belangrijk. Het is belangrijk dat zij een juiste slaappositie aannemen, om te voorkomen dat kinderen lichamelijke klachten krijgen.

 

Om die reden is naast een lattenbodem ook een goed matras belangrijk. Een goed matras voldoet aan de volgende eisen: stevig, een goede ventilatie en voldoende ruimte om op te liggen. Doorgaans kiest met matrassen van polyether. Deze wordt vaak gebruikt voor kinderbedden. Een goed ventilerende matras heeft het liefst een afneembare tijk. Daardoor kan deze op een eenvoudige manier gewassen worden. Dat is goed voor de hygiëne. Een afwasbare tijk is erg belangrijk, omdat kinderen nog wel eens ongelukjes hebben.

Hoogte van het bed

De hoogte van het bed is van belang bij het slapen. Kinderen bewegen veel in hun slaap. Daarom is het belangrijk dat er bij de hoogte van het bed rekening wordt gehouden met de leeftijd van het kind. Bij oudere kinderen is een hoogslaper een goede optie. Maar bij jongere kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Zij kunnen uit bed vallen met alle gevolgen van dien.

De hoogte van het bed is zeker van belang bij kleinere slaapkamers. Naast het bed moet er voldoende ruimte zijn voor het kind om te spelen en huiswerk te maken. Een slaapkamer moet immers een fijne omgeving zijn. Dat is belangrijk, zodat kinderen de slaapkamer associëren met iets prettigs. Wanneer er alleen een bed staat, is het mogelijk dat een kind de slaapkamer zit als een kamer waar men enkel mag slapen. Dit levert strijd op bij de kinderbedtijd en gaat ten koste van de slaapkwaliteit.

Voldoende ruimte in de slaapkamer is dus erg belangrijk. In een kleinere slaapkamer is een hoogslaper een prima optie. Door een glijbaantje, een makkelijk te beklimmen laddertje of een rechte trap te plaatsen, kan het bed bereikt worden. Onder het bed is er dan nog genoeg ruimte voor het plaatsen van bijvoorbeeld een bureau, kasten of speelgoed. Een tweede matras is eventueel ook mogelijk, voor als er vriendjes blijven slapen of als er andere omstandigheden zijn. Bij een hoogslaper is de hoogte van de kamer van groot belang. Zorg ervoor dat er voldoende afstand blijft tussen het hoofd en het plafond wanneer het kind rechtop bed zit of gaat liggen.

Voor jongere kinderen is een hoogslaper niet altijd geschikt. Er is immers een risico dat een jonger kind uit bed valt, mede doordat zij tijdens de slaap iets beweeglijker zijn. Bovendien kan een halfhoogslaper iets knusser zijn. Jonge kinderen worden vaak voorgelezen. Papa en mama kunnen dan ook nog even op bed komen zitten. Onder de halfhoogslaper is er toch voldoende plek om op de grond te spelen of om een speelgoed op te bergen. Een halfhoogslaper biedt veel creatieve mogelijkheden: bijvoorbeeld door gordijntjes of kussens te plaatsen. Er ontstaat dan een hangplek of een fort. ‘s Avonds is het een goede slaapplek.

Ook ouders die voldoende ruimte hebben voor een laag kinderbed kunnen er toch iets speciaals van maken. Bijvoorbeeld door een hemelbed met sluiers te plaatsen. Een onderschuifbed is een oplossing voor kinderen die geregeld vriendjes meenemen te logeren. Een lager bed is gemakkelijk op te maken en is goed te gebruiken als zitplek. De hoogte van het bed is dus erg belangrijk bij de keuze voor een kinderbed.

Levensduur

De levensduur van het bed is erg belangrijk bij de aanschaf. Kinderen zijn in de groei. Daarom is het belangrijk aan de toekomst te denken. Als dit alleen voor één kind is, is wellicht een goedkoper bed een betere optie. Als het de bedoeling is dat broers en zusjes het bed later overnemen, dan is een duurder bed wellicht een betere optie.

Uiteraard dient men ook rekening te houden met het ontwerp van het bed. Als het bed van een jongen naar het jongere zusje gaat, moet het bed wel neutraal zijn. Kinderen zijn eerlijk en zeggen wat ze willen. Kies dus niet voor extreme kleuren of thema’s als een voetbal- of prinsessenbed wanneer het de bedoeling is het bed later door te geven. Uiteraard kunnen deze voorkeuren wel worden gebruikt bij accessoires.

Ten slotte is het mogelijk een flexibel systeem aan te schaffen. Dat is een combinatie tussen een laag bed en een hoog bed. Men kan het bed dan in de hoogte en de breedte verstellen. Dat is handig voor kinderen die nog volop in de groei zijn. Een bed gaat dan ook langer mee. Er zijn verschillende fabrikanten die dergelijke bedden fabriceren. Bij een flexibel systeem kan men eenvoudig de poten, ladders en bureaus aanpassen. Een flexibel bed is duurder in de aanschaf, maar biedt voordelen waarbij men niet om de paar jaar een nieuw bed hoeft aan te schaffen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.