ledikant kopen

Ledikant

Een ledikant is geschikt voor kinderen tot 2,5 jaar. Het is gebruikelijk dat het kind eerst in een wieg slaapt. Na ongeveer drie maanden wordt de wieg te klein. Zodra het kind in een wieg kan draaien, is het tijd om over te stappen op een kinderledikant. De belangrijkste reden daarvoor, is dat er anders een kans bestaat dat de mond en neus tegen de zijwanden liggen.

Daardoor kan het kind niet goed ademen. Om die reden moet men tussen de 3 maanden en 2,5 jaar gebruik maken van een ledikant. Er zijn veel ledikanten op de markt. Slapen.com legt daarom uit waar op te letten bij het uitkiezen van een kinderledikant.

Wat is een kinderledikant?

Een ledikant is in principe een plek om te slapen voor kinderen tussen de drie maanden en de 2,5 jaar. Kinderen die kunnen bewegen in hun wieg, zijn klaar voor de overstap naar een ledikant. Een ledikant wordt vervolgens zo’n 2 jaar gebruikt. Het is de schakel tussen wieg en het eerste kinderbed. Ledikanten moeten aan bepaalde eisen voldoen, zoals bijvoorbeeld een minimum afmeting. Het is bij het kiezen van een kinderledikant belangrijk zelf het ledikant nog eens goed te inspecteren.

Het is gebruikelijk dat ouders een tweedehands kinderledikant kopen, of er zelf eentje op maat maken. Daarbij is het belangrijk te voldoen aan de criteria, beschreven in dit artikel.

Eisen

Een goed kinderledikant voldoet aan verschillende eisen. De eisen zijn voornamelijk belangrijk voor de veiligheid van het kind. Zo mag een kinderledikant niet te klein zijn, zodat kinderen de ruimte hebben om te draaien in hun slaap. Bovendien moeten ledikanten voorzien zijn van spijlen met een minimale afmeting. Op die manier kan het kind tijdens de slaap niet uit bed vallen of tussen de spijlen klem te komen zitten.

Afmeting

Ten eerste is de afmeting van een ledikant erg belangrijk. Een ledikant is tenminste 55 centimeter breed. Op die manier kan een kind veilig bewegen tijdens de slaap. Tijdens de slaap bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling. Het bed dient een speling in de lengte te hebben van 20 centimeter in verhouding tot het kind. Wanneer het kindje de achterzijde van het ledikant kan raken met de voeten, is het ledikant te klein.

Dit betekent in de praktijk dat er meerdere keren van ledikant gewisseld moet worden. Na de leeftijd van 2,5 jaar kan het kind overgezet worden op een eerste kinderbed. Dit komt het slapen van een kind ten goede.

Afwerking

Daarnaast is ook de afwerking van een ledikant erg belangrijk. In veel gevallen maakt men gebruik van hout als basis voor het ledikant. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat een houten ledikant splintervrij is. Om deze reden is niet elke houtsoort even geschikt voor de bouw van een houten ledikant. Kies voor een harde houtsoort. Beukenhout is in dit geval het meest geschikt.

Zorg er daarnaast voor dat de onderdelen van het bedje stevig met elkaar verbonden zijn. Een kind is vooral in de slaap erg beweeglijk. Daardoor is er een kans dat het bedje zo nu en dan een flinke kracht te verduren krijgt. Ten slotte moet het ledikant zijn afgewerkt zonder gevaarlijke uitsteeksels, punten en scherpe randen. Controleer ook de schroeven van het ledikant nog een keer. Een kind mag aan geen enkele hoek van het bed blijven hangen.

Bodem

Een stevige bodem van het ledikant is noodzakelijk. Daarom maakt men meestal gebruik van latten of een hardboardplaat. Een lattenbodem biedt een betere ventilatie. Wie toch kiest voor hardboard, doet er goed aan deze van tevoren laten perforeren. Dit in het kader van de ventilatie.

Bovendien mag de bodem niet doorzakken. Voornamelijk verstelbare bodems hebben de mogelijkheid bij onjuist gebruik door te zetten. Daarom is het belangrijk de vergrendeling van de verstelbare bodem te controleren.

Zijwanden

Ook voor de zijwanden zijn er minimale criteria. De zijwanden van een ledikant dienen vanaf de bedbodem gemeten tenminste 60 centimeter hoog te zijn. Dit om te voorkomen dat een kind tijdens het slapen over de zijwanden van het bed heen valt. De meeste zijwanden bestaan uit spijlen. Ook voor de spijlen is een regel: de afstand tussen iedere spijl moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Dit zijn dezelfde maten als bij een box. Als de afstand tussen de spijlen groter is, is er een kans dat het kind tussen de spijlen kan doorglijden. Daarom moeten de spijlen doorlopen tot de bodem. Als ze tot halverwege het bedje lopen, kunnen kinderen over de zijkant klimmen en uit bed vallen.

Voor het uit bed halen van een kind is een opklapbare zijwand handig. Daardoor hoeft men het kind niet over de wanden te tillen. Zeker wanneer het kind groeit is dit erg handig. Wel is belangrijk dat de zijwanden met een kinderveilige sluiting vastgezet kunnen worden. Een kindveilige sluiting betekent dat men twee handelingen tegelijk moet doen om het slot te ontgrendelen. Volwassenen kunnen dit, terwijl dit voor kinderen heel moeilijk is.

Ten slotte is een goede in- en uitstapmogelijkheid belangrijk wanneer een kind voldoende groot is om zelf uit bed te komen. Daarbij moet voorkomen worden dat kinderen klimmen. Er zijn ledikanten op de markt waarbij het mogelijk is om de spijlen uit de zijwanden te verwijderen. Daardoor kan het kind zelf in- en uit bed stappen. Let wel dat een kind de spijlen niet zelf kan verwijderen.

De keuze voor een ledikant

Een ledikant is een goede optie voor kinderen tussen de derde maand en 2,5 jaar. Veel ouders weten niet dat hun kind bij de derde maand al erg behendig en ondernemend is. Het kind zal zeker tussen de leeftijd van 3 maanden en een jaar proberen uit bed te klimmen. Daardoor gebeuren er soms vervelende ongelukken. Het is belangrijk rekening te houden met deze ontwikkeling.

Bij veel ledikanten is de bodem verstelbaar. Ouders hoeven daarom niet diep te kunnen om het kind uit bed te halen. Een belangrijke tip: zet de bodem op de middelste stand wanneer het kind begint te rollen. Als het kind al kan zitten, dan moet de bodem op de laagste stand worden gezet. Daarmee kan men voorkomen dat een kind uit zijn bed valt. De laagste stand heeft een minimale afstand van 55 centimeter tot de bovenkant van het matras.

Ten slotte is belangrijk dat kinderen geen kussens of knuffel in het bedje meenemen. Kinderen kunnen hier tegenaan rollen en in ademnood komen. Dit is pas aan te raden wanneer een kind in een groot bed slaapt. De baby mobile kan daarbij een uitkomst zijn, maar belangrijk is dat deze niet in de buurt van het kind wordt gezet. Ten slotte dienen ledikanten niet geplaatst te worden bij ramen, de verwarming of in de buurt van gordijnen, koorden en snoeren. Kinderen kunnen daardoor vallen, zich verbranden of verstrikt raken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.