Seniorenbedden zijn er in verschillende soorten en maten, tegen verschillende prijzen. Naarmate mensen ouder worden, veranderen de slaapgewoontes. Men kan minder gemakkelijk in bed komen, heeft last van kwaaltjes of moet een bed hebben die meer comfort biedt. Een dergelijk bed is ook zeer geschikt voor mensen die langer zijn.
Speciaal voor ouderen zijn er seniorenbedden ontwikkeld. De bedden zijn op een aantal punten anders dan een normaal bed. Zo wordt er rekening gehouden met de hoogte van het bed, het matras en de mogelijkheid voor een hoog-laag-systeem. Bij de aanschaf van een seniorenbed zijn er verschillende punten waarop men moet letten. Voornamelijk de hoogte van het bed is erg belangrijk.
Zo werkt een seniorenbed
Een seniorenbed is speciaal ontworpen voor oudere mensen. Het wordt naarmate men ouder wordt minder eenvoudig om het bed in en uit te stappen. Een seniorenbed is dan ook bedoeld voor mensen die moeite hebben met het in- en uitstappen uit een normaal bed. Seniorenbedden bieden net zoveel comfort als een normaal bed, maar dankzij de hoogte is het gemakkelijker in- en uit te stappen.
Bij de aanschaf van een seniorenbed dient men met verschillende zaken rekening te houden: wat is het doel van het bed, de verstelbare hoogte, de mogelijkheid voor een hoog-laag-systeem, hoeveel kg kan het bed hebben, welk matras is geschikt en kiest men voor een elektrisch verstelbare bodem of niet?
De hoogte van het seniorenbed
Seniorenbedden zijn er in verschillende hoogtes. De een heeft meer moeite met het in- en uit bed stappen dan de andere. Senioren oefenen over het algemeen veel kracht uit op het bed bij het in- en uitstappen. Kies daarom voor een bed met voldoende capaciteit. Een gemiddeld seniorenbed heeft een hoogte van ongeveer 47 centimeter. Dit is echter niet altijd zo. In veel gevallen kunnen de bedden in hoogte worden versteld. Andere fabrikanten bieden de mogelijkheid zelf een hoogte aan te geven, waarna het bed op maat wordt gemaakt.
Seniorenbedden zijn niet alleen bedoeld voor ouderen. Mensen die langer zijn hebben meer gemak met een dergelijk bed. Een seniorenbed is namelijk hoger dan een normaal bed. Het biedt gemak bij het in- en uitstappen, is gemakkelijk zelf in te stellen en biedt daarom minder belasting op de rug wanneer men het bed opmaakt. De juiste hoogte is uiteraard afhankelijk van de lengte van degene die erop slaapt. Vraag dus altijd hulp aan de verkoper of fabrikant om de juiste hoogte te bepalen.
De capaciteit van het seniorenbed
Bij het in- en uitstappen uit bed oefenen senioren doorgaans veel kracht uit. Kijk daarom goed naar de capaciteit van het seniorenbed. Daarmee bedoelt men: hoeveel gewicht kan een seniorenbed ongeveer aan? Een gemiddeld seniorenbed kan ongeveer 120 kilo aan. Er zijn ook stevigere seniorenbedden die meer capaciteit hebben.
De capaciteit van het seniorenbed is erg belangrijk. Zorg ervoor dat het bed stevig is en niet kantelt wanneer men op 1 kant leunt. Het bed moet altijd in balans zijn. De capaciteit van het bed is deels afhankelijk van de hoogte: wanneer het bed te hoog is, oefent men meer druk uit om op bed te komen, waardoor de belasting groter wordt.
Matras
Bij het juiste seniorenbed hoort het juiste matras. Er zijn matrassen op de markt die speciaal bedoeld zijn voor seniorenbedden. Sommige merken brengen zelfs matrassen uit in verschillende gradaties, afhankelijk van het bed. Daardoor biedt het matras meer ondersteuning, wat de capaciteit ten goede komt. Bovendien bieden dergelijke matrassen na een nacht slapen meer comfort. Niet alleen een goede ondersteuning is belangrijk, het matras dient ook goed te ventileren en vocht af te voeren. Daarom raadt men matrassen met een HRC-vulling aan. Deze vulling biedt meer steun en comfort.
In tegenstelling tot andere bedden, zijn matrassen voor een seniorenbed vaak uitgerust met koudschuim. HRC heeft als eigenschap dat het zich goed aanpast naar het lichaam.
Hoog-laag-systeem
Seniorenbedden kunnen worden uitgerust met een hoog-laag-systeem. Het systeem doet denken aan de manier waarop de bedden in ziekenhuizen te bedienen zijn. Met een enkele druk op de knop kan het bed in hoogte worden versteld. Vooral voor ouderen kan dit een uitkomst zijn. Het bed hoeft niet met de hand te worden versteld, maar aan de hand van een motor onder het bed, kan het bed naar boven of beneden worden bewogen. Er zijn verschillende fabrikanten die hoog-laag-systemen maken. Het voordeel van een seniorenbed is, is dat ze vaak zo ontworpen worden dat een hoog-laag-systeem geïntegreerd kan worden.
Een hoog-laag-systeem is niet hetzelfde als een elektrische lattenbodem. Bij een hoog-laag-systeem gaat het hele bed omhoog of naar beneden, terwijl bij een elektrische lattenbodem alleen het voeteneind of hoofdeind omhoog gaat. Het voordeel van een hoog-laag-systeem is dat deze onder het bed wordt gemonteerd. Daardoor verandert het aangezicht van het bed niet, terwijl het systeem volledig wordt vervangen. Zorg bij de aanschaf van een seniorenbed dus voor een ontwerp waarbij het mogelijk is later een hoog-laag-systeem te monteren.
Elektrische lattenbodem
Een elektrische lattenbodem is geschikt voor senioren die in een bepaalde positie beter slapen. In sommige gevallen helpt het als het hoofdsteun hoger ligt dan de rest van het bed. Dit is een vaak gekozen positie voor mensen die last hebben van de reflux. Het is ook mogelijk het voeteneind omhoog te plaatsen en het hoofdsteun niet. Beide tegelijk is ook mogelijk.
Een elektrische lattenbodem kost enkele honderden euro’s. Wel bieden elektrische lattenbodems veel comfort. Met een druk op de knop kan de lattenbodem stapsgewijs in hoogte worden versteld.
Een bedbodem voor een seniorenbed dient tenminste 28 latten te hebben. Dit in verband met de stevigheid van het bed. 28-lats lattenbodems zijn doorgaans ook de standaard voor elektrische lattenbodems. Een houten lattenbodem zorgt voor het meeste comfort tijdens het slapen en is goed voor de nachtrust. De meeste elektronische lattenbodems zijn voorzien van houten lattenbodems.