Vouwbedden

Een vouwbed is het meest compacte bed op de markt. Het is een uitkomst voor iedereen die niet veel ruimte heeft voor een bed, maar er toch één nodig heeft. Vouwbedden zijn er niet voor bedoeld om er zelf elke nacht op te slapen, maar worden vooral ingezet als bedden voor tijdelijk verblijf.

Een vouwbed is dan ook vooral een uitkomst in de logeerkamer tijdens de schoolvakantie of bij familiebezoek. Daarnaast gebruikt men vouwbedden vooral in zorgcentra, ziekenhuizen, hotel en opvangcentra. De reden hiervoor is dat ze weinig ruimte innemen en bovendien gemakkelijk zijn schoon te maken.

Het nut van een vouwbed

Vouwbedden zijn zo ontworpen, dat ze weinig ruimte innemen. Ze zijn vooral bedoeld voor kleinere ruimtes waarbij er geen plek is voor een normaal, groot bed. Ziekenhuizen maken er gebruik van omdat ze gemakkelijk zijn te verplaatsen, minder ruimte innemen en gemakkelijk zijn schoon te maken. Ook hotels gebruiken vaak vouwbedden omdat op die manier een kamer voor twee personen kan worden omgetoverd tot een eenpersoonskamer en andersom. Vouwbedden worden dus vooral ingezet in omgevingen waarbij de beschikbare ruimte schaars is.

Een vouwbed is veilig en is er in verschillende soorten en maten. Doorgaans is een vouwbed in twee verschillende soorten te krijgen: het vouwbed met een klassiek lattenbodem, of de uitvoering waarbij er een spiraalbodem aan de onderkant gemonteerd is. Het is belangrijk bij het uitzoeken van het matras eerst te weten wat voor soort bodem er aan het vouwbed is gemonteerd. De keuze voor het juiste matras biedt meer comfort bij het slapen.

Lattenbodem

Een vouwbed met een lattenbodem is vaak minder stevig en comfortabel. Het verschil is dat een vouwbed met een lattenbodem in de regel goedkoper is dan een bed met een spiraalbodem. Voor een bed met een lattenbodem is relatief gemakkelijk een matras te vinden. Matrassen die op een normaal bed passen, passen doorgaans ook op dit soort vouwbed. Een vaak geziene oplossing is het matras van traagschuim. De lighoogte van een vouwbed met lattenbodem ligt doorgaans op zo’n 47 centimeter.

Een vouwbed is doorgaans uitgerust met wieltjes. Daarmee is het bed gemakkelijk te verplaatsen. Na het afnemen van het matras kan een vouwbed met lattenbodem eenvoudig worden ingeklapt.

Spiraalbodem

Een vouwbed met een spiraalbodem is iets duurder in de aanschaf, maar biedt meer stevigheid en comfort. In vergelijking met een vouwbed met lattenbodem, heeft een dergelijk bed een permanent karakter. Op een vouwbed met lattenbodem slapen doorgaans logees of patiënten op de eerste hulp. Op een bed met een spiraalbodem kan men altijd slapen.

Dat komt doordat een dergelijk bed een hoge draadspanning heeft en is voorzien van fijnmazig vlechtwerk. Dat komt de kwaliteit van het bedbodem ten goede. Ook bij dit bed worden meestal wieltjes gemonteerd, zodat het eenvoudig te verplaatsen en in te klappen is.

Kenmerken van een vouwbed

Een vouwbed is ervoor ontworpen om minder ruimte in te nemen dan een normaal bed. Het voordeel van een vouwbed is dat deze gemakkelijk in te klappen is. Deze kan daarna onder een bed worden geschoven of tegen de muur omhoog geklapt. Omdat een vouwbed minder ruimte moet innemen, is een bed meestal 80 tot 90 centimeter breed en tussen de twee meter en 220 centimeter lang.

Een vouwbed is dus ook geschikt voor mensen met een grotere lengte. Daarnaast moet het matras op een vouwbed ongeveer 10 centimeter dik zijn. Vrijwel alle vouwbedden hebben harde kunstof wielen. In sommige gevallen worden de bedden geleverd met sterkere wielen, zodat ze langer meegaan en minder krassen achterlaten op bijvoorbeeld laminaat.

Het opklappen van een vouwbed gaat vrij eenvoudig. De meeste vouwbedden of ook wel opklapbedden, beschikken over stalen haken. Deze kunnen tegen elkaar worden geklapt, waardoor het bed opgeklapt blijft. Een ander type vouwbed beschikt over kunststof clips.

Vouwbedden worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en daarom zijn ze vaak zo ontworpen, dat ze ook bij intensief gebruik lang mee kunnen gaan. De leeftijd van een vouwbed ligt daarom vaak hoger dan een normaal bed. Ze zijn meestal verkrijgbaar als onderschuifbed of als opklapbed.

Vouwbed kopen

Bij de aanschaf van een vouwbed kan men op een aantal zaken letten. Ten eerste moet men een keuze maken over de breedte en de lengte van het vouwbed. Dit is afhankelijk van de ruimte waarin het bed komt te staan. Het voordeel van een bed is dat deze opgeklapt weinig ruimte inneemt. Toch is het zaak van tevoren uit te meten of het bed in de ruimte past wanneer deze uitgeklapt is.

Ten tweede is het belangrijk het juiste matras bij de juiste onderbodem te kiezen. Vrijwel ieder matras past op een bed met een lattenbodem, terwijl dit bij een vouwbed met een spiraalbodem niet het geval is. Een duur matras aanschaffen is niet nodig als er maar tijdelijk logees op slapen. Wanneer het vouwbed bedoeld is als permanent bed, dan is het raadzaam een vouwbed met een spiraalbodem aan te schaffen. Deze zijn vaak iets duurder, maar bieden meer comfort.

Bij de aanschaf van een matras, dient het matras ongeveer 10 centimeter dik te zijn. Houd er rekening mee dat vouwbedden goede wieltjes hebben. Gebruik voor ondergronden die makkelijk kunnen beschadigen, zoals laminaat, altijd zachtere wieltjes. Een vouwbed kost doorgaans tussen de 200 en 300 euro.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.