Beste baby kussen

Een babykussen! Is dat nodig dan? Nee, een babykussen is niet per se nodig. Sterker nog, een babykussen kan gevaarlijk zijn en onder andere het risico op verstikking vergroten. Toch kan er een specifieke reden zijn waarom je een speciaal kussentje voor jouw baby wilt aanschaffen, bijvoorbeeld wanneer je baby overmatig last heeft van reflux of een voorkeurspositie ontwikkelt. Wij raden in dit geval altijd aan het advies van een kinderarts in te winnen. Mocht je alvast benieuwd zijn naar de wereld van baby kussens, dan kun je dit artikel gebruiken ter oriëntatie. 

 

Beste baby kussen

Een babyhoofdje is relatief groot, waardoor het in de meeste gevallen voldoende ondersteuning uit zichzelf haalt. Heeft jouw kindje om de een of andere reden toch een speciaal kussen nodig, dan moet het kussen zo plat en zacht mogelijk zijn. Zo blijven het lijfje en het hoofdje in een natuurlijke lijn liggen, wat essentieel is voor een gezonde groei. Om verstikking te voorkomen, is een goed baby kussen daarnaast voldoende ventilerend. Wat het beste kussen is voor jouw baby, hangt echter voornamelijk af van het doeleinde waarvoor het wordt gebruikt. Moet het kussentje reflux verminderen, dan kies je voor een kussen met een lichte opwaartse helling. Dient het kussentje ter corrigering van een voorkeurspositie, dan heb je een kussen nodig met een lichte inkeping voor het hoofd, die het de baby makkelijker maakt om van positie te veranderen. 

 

Waar op letten wanneer je een veilig baby kussen wilt kopen?

Voor je overgaat op een baby kussen, is het van belang dit uitgebreid met de kinderarts te bespreken. Deze kan als enige goed inschatten of er daadwerkelijk behoefte is aan een speciaal kussen. Ook kan een arts tips geven welke kussens wel en niet geschikt zijn. Het kopen van een verkeerd kussen kan nare gevolgen hebben voor je baby; dat wil je niet op je geweten hebben. 

 

Om toch alvast een beeld te geven van waar een goed babykussen in het algemeen aan moet voldoen, sommen we enkele belangrijke eigenschappen voor je op. Omdat een babyhoofdje geen echte ondersteuning nodig heeft, moet een baby kussen ten eerste zacht en comfortabel zijn. Ook een gemiddeld ventilerend vermogen is belangrijk, zodat er geen risico op oververhitting of verstikking ontstaat. Een te sterke ventilatie kan echter ‘rebreathing’ veroorzaken, waarbij de baby de uitgeademde lucht opnieuw inademt. Omdat deze lucht minder zuurstof bevat dan verse lucht, kan de baby uiteindelijk een zuurstoftekort ontwikkelen. Een babykussen mag daarnaast geen allergieën opwekken. Veel babykussens zijn daarom van een eenvoudig en natuurlijk materiaal als katoen of microvezels gemaakt. Sommige kussens hebben een aanpasbare vulling, wat ideaal is om de juiste hoogte voor jouw baby te creëren. Ook de wasbaarheid van het kussen is iets om rekening mee te houden. Waar baby’s zijn, is viezigheid, dus het kussen moet in de wasmachine kunnen, het liefst op 60 graden. 

 

Waarom een speciaal kussen kopen voor jouw baby?

Wij raden af een baby kussen te kopen omdat je denkt dat jouw baby dat fijn vindt of omdat het schattig zou staan in het ledikantje. Een babyhoofd kan zichzelf prima ondersteunen; pas op latere leeftijd halen de schouders en de rest van het lijfje de groei in en gaat jouw kindje behoefte krijgen aan extra ondersteuning. Een babykussen kan wel nuttig zijn wanneer jouw baby een voorkeurspositie ontwikkelt, wat tot scheefgroei van de schedel kan leiden. Zo’n corrigerend kussen voor baby’s heeft vaak een kuil in het midden, die voor drukverlaging zorgt en de baby op die manier stimuleert om vaker van positie te wisselen. 

 

Wat is een newborn kussen?

Een newborn kussen of een baby kussen is speciaal ontwikkeld voor de pasgeboren baby. Deze kussens hebben vaak een specifieke functie. Zo hebben de meeste kussens als doel het hoofdje op de juiste manier te ondersteunen bij bepaalde condities, zoals reflux of een voorkeurspositie. Baby kussens zijn echter controversieel, omdat de werking ervan niet altijd bewezen is en ze zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Zo raadt de Consumentenbond het gebruik van babykussens af, omdat zo’n kussen het risico op oververhitting en verstikking zou vergroten. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw baby toch een speciaal kussen nodig heeft, bezoek dan eerst een kinderarts. 

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Juiste kussen voor een baby met een voorkeurshouding

Soms hebben baby’s de neiging om steeds dezelfde slaaphouding aan te nemen. Ze liggen bijvoorbeeld continu op hun linkerzij, of juist te veel op hun rug. Te vaak in dezelfde houding liggen kan een afgeplat hoofdje veroorzaken. Het is dus belangrijk dat een baby regelmatig draait in zijn of haar slaap. Wanneer een baby een voorkeurspositie ontwikkelt, kan een kussen dat daar speciaal voor ontworpen is uitkomst bieden. Zo’n kussen heeft meestal een kuil in het midden die voor drukverlaging op het hoofdje zorgt, waardoor de baby minder ‘vast’ komt te liggen. Zo wordt het makkelijker om van positie te wisselen. 

 

Reflux kussen wassen en schoonmaken

Baby’s spugen regelmatig hun voeding uit. Dat is meer dan normaal en geen reden tot zorg. Toch kan er een reden zijn waarom je reflux bij je kindje wilt aanpakken, bijvoorbeeld omdat je kindje meer spuugt dan gebruikelijk is. Reflux kussens hebben de vorm van een lichte helling, waardoor het zwaartepunt van het babylichaam lager komt te liggen. Voeding komt op die manier minder snel in de slokdarm terecht. Reflux is echter niet volledig te voorkomen en bovendien is de werking van reflux kussens niet bewezen. Voordeel aan dergelijke kussens is wel dat ze vaak over een wasbare hoes beschikken, die op 60 graden in de wasmachine kan. Zo worden bacteriën eenvoudig gedood. Verder is het belangrijk om een reflux kussen regelmatig te luchten. 

 

Verschillende comfortabele vullingen

Omdat een babyhoofd geen extra ondersteuning nodig heeft, moeten baby kussentjes vooral zacht en comfortabel zijn en natuurlijk hun specifieke functie goed vervullen. Veel babykussens bestaan uit een eenvoudig en anti-allergeen materiaal, zoals polyester, bamboe of katoen. Deze stoffen ventileren uitstekend en zijn veilig voor baby’s. Ook zijn deze materialen heerlijk zacht. Polyester en bamboe worden vaak in microvezelvorm in babykussens verwerkt, omdat dit voor extra zachtheid en pluizigheid zorgt. 

 

Is het beter om mijn baby links of rechts op de zij te laten slapen?

Op de rug liggen is veruit de veiligste en beste slaaphouding voor een pasgeboren baby. Deze houding zorgt voor een gezonde groei van de ruggenwervel en vermindert de kans op verstikking. Toch ligt een baby lang niet altijd op de rug. Veel baby’s draaien het hoofdje bijvoorbeeld regelmatig naar links of naar rechts of liggen volledig op hun zij. Dit is natuurlijk geen probleem; het is juist gezond wanneer een baby regelmatig van houding verandert. Ontwikkelt je baby een voorkeurshouding, dan is dit ook niet direct reden tot paniek. Vaak gaat zo’n fase gewoon weer over. Mocht het voor je gevoel toch wat lang duren, vraag dan de kinderarts of een speciaal kussentje een optie is. 

 

Is dit kussen geschikt voor jouw pasgeboren kind?

Pasgeboren baby’s hebben over het algemeen géén kussen nodig. Een babykussen kan zelfs gevaarlijk zijn en het risico op verstikking en andere complicaties vergroten. In sommige gevallen kan een babykussen wel nodig zijn, zoals bij overmatig spugen (reflux) of een voorkeurshouding, maar dit is zeker niet altijd het geval. Raadpleeg daarom altijd een kinderarts voor je overgaat op een babykussen.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste babykussen?

Welk kussen het beste is voor jouw baby, hangt af van eventuele condities. Heeft jouw baby geen gezondheidsproblemen, dan is een kussen niet nodig en zelfs onverstandig. In andere gevallen, wanneer je baby bijvoorbeeld een voorkeurspositie ontwikkelt, kan een speciaal baby kussen van toegevoegde waarde zijn.

Wat is een voorkeurshouding baby kussen?

Een kussen dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s met een voorkeurshouding heeft een kuil in het midden voor het hoofdje. Omdat zo’n kuil de druk op het hoofd vermindert, wordt het voor de baby makkelijker om van positie te wisselen en tijdens het slapen verschillende houdingen aan te nemen.

Wat is het beste baby reflux kussen?

De beste reflux babykussens hebben een natuurlijke helling die ervoor zorgt dat de baby een slaaphouding kan aannemen waarbij het hoofd iets hoger ligt dan de rest van het lichaam. Omdat het zwaartepunt op die manier lager komt te liggen, zal voeding minder makkelijk naar boven komen. De werking van reflux kussens zijn echter niet bewezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.