Beste gel kussen

Een koel slaapklimaat bevordert een rustige, diepe slaap. Helaas zorgen sommige hoofdkussens voor een broeierig gevoel in het gezicht, wat allesbehalve prettig is. Wil je verzekerd zijn van een verfrissende en comfortabele nachtrust, kijk dan eens naar een kussen met gel. Gel is in staat om de temperatuur goed te reguleren én past zich eenvoudig aan de vorm van het gezicht aan. Slapen.com deed onderzoek naar de beste gelkussens op basis van eigenschappen als comfort, ondersteuning, ventilatie en hygiëne.

 

Beste gel hoofdkussen

Er bestaan grote verschillen tussen hoofdkussens van gel. Niet alleen op het gebied van materialen, maar ook in de manier waarop de gel in het kussen is verwerkt. Wat het beste gelkussen voor jou is, hangt af van je slaapbehoeften. Het is uiteraard altijd van belang dat het kussen jouw gezicht op de juiste manier ondersteunt, wat wil zeggen dat je hoofd, nek en rug in een natuurlijke rechte lijn liggen.

 

Waar op letten wanneer je een gel hoofdkussen wilt kopen?

Een gelkussen bestaat meestal uit hydrogel, watergel of siliconengel gecombineerd met een ‘standaard’ materiaal als traagschuim. Al deze soorten gel beschikken over hun eigen unieke eigenschappen. Daarnaast kan een gel hoofdkussen afzonderlijke gelpads of gellagen bevatten. Soms is de gel in het kussen zelf verwerkt; in dat geval wordt het in een schuimsoort gespoten. Hoewel alle soorten gel gemeen hebben dat ze verkoelend werken en door hun aanpassend vermogen drukverlagend zijn, zijn de verschillen tussen gelkussens groot. Zo is het ene kussen bijvoorbeeld meer vloeibaar, terwijl het andere vaster en steviger aanvoelt. Om te ontdekken welk kussen jij het fijnst vindt, kun je een hoofdkussen met gel het beste meerdere nachten testen. Let bij het testen ook goed op je slaaphouding: het kussen moet de wervelkolom in een rechte lijn houden. Hou er daarnaast rekening mee dat niet iedereen van het vloeibare gevoel van gel houdt. Een gelkussen met traagschuim kan jouw hoofd en nek nog zo goed ondersteunen, maar als het kussen niet comfortabel ligt, zal je nachtrust er niet op vooruitgaan.

 

Top 8 watergel kussens van 2023*

 

De voor- en nadelen van deze koele materiaalsoort

Voordelen

Nadelen

 

De verkoelende eigenschappen van koelgel en watergel

Gelsoorten als koelgel en watergel hebben een hoge warmtecapaciteit. Daardoor is dit materiaal in staat is om grote hoeveelheden warmte op te slaan voordat het zelf warm wordt. Ook is gel een goede warmtegeleider, wat betekent dat hitte gelijkmatig over het materiaal verdeeld wordt. De warmte die van je gezicht afstraalt, wordt dus over het kussen verspreid in plaats van dat het op één plek blijft hangen. Op die manier blijft de temperatuur in een gel hoofdkussen altijd op peil. 

 

Gelkussen gemakkelijk schoonmaken

Of gelkussens gewassen kunnen worden, hangt af van de samenstelling. Bepaalde gel kussens kunnen tot 40 graden in de wasmachine. Vaak zijn gel hoofdkussens echter vervaardigd met traagschuim, dat slecht tegen vocht kan. Of je gelkussen nu wel of geen traagschuim bevat; wij raden het altijd af dit type kussen in de wasmachine te doen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en om lekkages te voorkomen. Voorzichtig wassen met de hand, waarbij vooral niet te veel vocht wordt gebruikt, is een betere optie. Bescherm een kussen van gel daarnaast altijd met een hoogwaardige molton en kussensloop. Ook is het belangrijk om het kussen regelmatig te luchten. 

 

Stevigheid en comfort van kussens die gevuld zijn met gel

Hoofdkussens van gel zijn door de vloeibare substantie niet zacht en luchtig, zoals kussens van bijvoorbeeld dons of veren. Vaak wordt dit type kussen bestempeld als wat steviger en vaster, maar dit kan per gelkussen wel sterk verschillen. Zo zijn er ook gelkussens die juist behoorlijk soepel zijn, omdat er een vloeibaardere gelsoort is gebruikt. Ook het comfort dat dit type kussen biedt, is per kussen en per persoon die erop ligt erg wisselend. Nogmaals: we raden aan een gelkussen altijd goed te testen voor je er definitief een aanschaft. 

 

De slaapposities die geschikt zijn met dit type kussen

Niet alle type slapers hebben baat bij een gelkussen. Buikslapers gebruiken dit type kussen beter niet, omdat gelkussens over het algemeen wat hoger zijn en daarmee spanning op de nek kunnen veroorzaken. Rugslapers daarentegen hebben behoefte aan een kussen dat het hoofd de gelegenheid geeft om voldoende weg te zakken en daarbij drukpunten te verminderen, waar gel goed in is. Ook voor zijslapers kan een gel kussen geschikt zijn, al moet er dan wel voor de juiste hoogte worden gekozen. Een te laag kussen vult de ruimte tussen de nek en het matras niet goed op en ook een te hoog kussen veroorzaakt spanning op de nek. 

 

Is dit koele kussen materiaal geschikt voor jou?

Zoek je een kussen dat een broeierig gevoel in het gezicht voorkomt en een comfortabele nachtrust bevordert? Gelkussens zijn hiervoor perfect. Omdat gel goed in staat is om warmte te geleiden, wordt een hoofdkussen van gel nooit te warm. Ook volgt gel de contouren van je gezicht en nek moeiteloos, waardoor drukpunten verminderen. Hou wel rekening met de grote verschillen tussen gelkussens en laat je altijd goed informeren over de samenstelling. 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste gel hoofdkussen?

Gel hoofdkussens verschillen onderling erg veel van elkaar. Zo bestaan er verschillende soorten gel en wisselt ook de manier waarop gel in een kussen is verwerkt. Er is daarom niet één beste gel kussen voor iedereen. Het is altijd verstandig om een gel hoofdkussen uitgebreid uit te testen voor je een definitieve beslissing neemt.

Wat zijn de verschillende soorten gelkussens?

Er zijn veel verschillende soorten gelkussens. Bij sommige kussens van dit type is de gel in het schuim gespoten, terwijl het andere kussen uit een normale vulling en een afzonderlijke laag of meerdere pads gel bestaat.

Wat is een koel hoofdkussen?

Een verkoelend hoofdkussen is vaak een kussen waarin op de een of andere manier gel verwerkt zit. Bijvoorbeeld verspreid door het kussen, met gelpads of met gellagen. Omdat gel goed in staat is temperatuur te reguleren, hebben deze kussens een verkoelend effect.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.