Beste kinder kussen

Na jaren zonder kussen te hebben geslapen, komt er een moment waarop jouw peuter of kind wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. Dit merk je snel genoeg doordat het kind bijvoorbeeld een arm, een hand of een knuffeltje onder het hoofd legt. Meestal gebeurt dit zo tussen de 2 en de 4 jaar. Wil je je kind van zijn of haar eerste eigen kussen voorzien? Lees dan eerst dit artikel om een miskoop te voorkomen.  

 

Beste kinderkussen

Een goede ondersteuning is belangrijk bij een kinderkussen, maar het kussen moet natuurlijk niet te hoog zijn. Plat en relatief stevig heeft daarom de voorkeur. Zo wordt het hoofd voldoende ondersteund, zonder dat het kussen te veel ruimte inneemt. De beste kinderkussens beschikken daarnaast over een uitstekend ventilerend vermogen en zijn gemaakt van materialen die geen allergieën opwekken. 

 

Waar op letten wanneer je het beste kinderkussen wilt kopen?

Veel ouders laten hun kinderen zelf hun kussen uitkiezen, wat vaak resulteert in een te zacht kussen. Juist bij kinderkussens is het belangrijk dat het materiaal meer dan gemiddeld ondersteunt, want een slechte ondersteuning kan een gezonde groei van de wervelkolom belemmeren. Ondersteunende kussens zijn vaak wat steviger en vormvaster. Omdat kinderen relatief veel vocht verliezen tijdens hun slaap, moet het materiaal daarnaast over een goed ademend en vochtabsorberend vermogen beschikken. Ook moet het materiaal hypoallergeen zijn. Tot slot kun je kijken naar de wasbaarheid van het kussen. Kinderkussens worden relatief snel vies, niet in de laatste plaats omdat ze regelmatig voor andere doeleinden worden gebruikt (kussengevecht…). Let er dus op dat in elk geval de tijk van het kussen in de wasmachine kan, het liefst op 60 graden. 

 

Waarom een speciaal kinderhoofdkussen kopen?

Ieder kind krijgt op een gegeven moment behoefte aan een fijn kussen dat comfortabel ligt en een gezonde groei stimuleert. Je kunt er dan voor kiezen om je kind een ‘standaard’ kussen te geven dat eigenlijk voor volwassenen bedoeld is, maar dit is niet verstandig. Speciale kinderkussens zijn namelijk kleiner van formaat en een stuk lager. Op die manier komen het hoofd en de ruggengraat in een rechte lijn te liggen, wat essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van het lichaam. Ook vermindert een lager kussen het risico op verstikking. 

 

Wat is een kinderkussen?

Kinderkussen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 2 tot 4 jaar. Vanaf deze leeftijd krijgen veel kinderen behoefte aan extra ondersteuning aan het hoofd. Dat geldt voor een baby nog niet, omdat een babyhoofd groot genoeg is om voldoende ondersteuning uit zichzelf te halen. Naarmate een peuterlichaam groeit, worden de nek- en schouderspieren steeds meer belast en ontstaat er behoefte aan een kussen dat weer voor een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht zorgt. Kinderkussens zijn over het algemeen platter en kleiner dan kussens voor volwassenen.

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Beste kussen voor de juiste nekondersteuning

Niet ieder kinderkussen is geschikt voor jouw kind. Elk kind heeft immers andere slaapbehoeften en het is belangrijk dat het kussen daarop wordt aangepast. Zo is het voor een gezonde groei van de wervelkolom belangrijk dat het hoofd, de nek en de rug in een rechte lijn liggen wanneer het hoofd op het kussen ligt. Maar ook aspecten als comfort en ventilatie mogen niet vergeten worden. Misschien transpireert jouw kind erg veel; in dat geval kies je voor een materiaal dat bovengemiddeld ventileert en absorbeert. Heeft jouw kind last van allergieën, dan heeft het een anti-allergisch kussen nodig. Er zijn dus een hoop factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een kinderkussen. Laat je daarom goed informeren over de eigenschappen van het kussen en laat je kind het kussen, indien mogelijk, meerdere nachten uitproberen.

 

Gezonde slaappositie voor jouw kind

Voor een kind is het het meest gunstig om zoveel mogelijk op de rug te slapen. Deze houding stimuleert namelijk een natuurlijke positie van de wervelkolom en zorgt voor weinig spanning op het lichaam. Ook verlaagt op de rug liggen het risico op oververhitting en verstikking. Helaas heb je dit nooit zelf in de hand; kinderen zijn over het algemeen bewegelijke slapers die afwisselend op de rug, de zij en de buik liggen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Ben je er toch niet helemaal gerust op, bijvoorbeeld omdat je kind het grootste deel van de tijd in bed op de buik doorbrengt, raadpleeg dan een kinderarts. Deze kan je zorgen wegnemen of tips geven om het probleem te verhelpen. 

 

Onderhoudstips om een kinderkussen hygiënisch te houden

De meeste kinderkussens zijn gemaakt op viezigheid en zijn dus wasmachinebestendig. Dit geldt echter niet voor alle kussens. Soms beschikt een kinderkussen alleen over een wasbare tijk. In andere gevallen mag de vulling worden meegewassen, maar ook dan kunnen er verschillen zijn in het aantal graden waarop de vulling veilig in de wasmachine kan. Om de kwaliteit van het kussen te waarborgen, is het dus van belang altijd goed het waslabel te lezen en je netjes aan de wasvoorschriften te houden.

 

Is dit kussen geschikt voor jouw kind?

Is jouw kind ouder dan 2 jaar en legt het ‘s nachts vaak een armpje of knuffeltje onder het hoofd? Dan is het hoog tijd voor een eigen kussen. Ieder kind krijgt vanaf een bepaalde leeftijd behoefte aan een kussen. Dit is belangrijk voor een gezonde groei van de wervelkolom, maar ook voor een comfortabel en ontspannen gevoel tijdens het slapen.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kinderkussen?

Het beste kinderkussen ondersteunt jouw kind op de juiste manier. Dat wil zeggen dat het hoofd, de nek en de rug tijdens het slapen in een rechte lijn liggen. Een goed kinderkussen is daarnaast ventilerend en anti-allergisch. Ook is het handig als een kussen met vulling en al in de wasmachine kan.

Waarom een speciaal kinderkussen gebruiken?

Een speciaal kinderkussen is noodzakelijk omdat kinderkussens kleiner en platter zijn dan kussens voor volwassenen. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom van jouw kind recht wordt uitgelijnd en dat het risico op oververhitting en verstikking wordt beperkt. Ook past een kinderkussen beter in een kinderbed.

Wat is het beste materiaal voor kinderkussens?

Kinderkussens hoeven niet ingewikkeld in elkaar te zitten. Belangrijk is dat het materiaal ondersteunend, ventilerend en hypo-allergeen is. Katoen, polyester en bamboe voldoen aan deze eigenschappen en zijn dan ook populaire materialen in kinderkussens.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.