Beste orthopedisch kussen

De allerbeste ondersteuning aan de nek en het hoofd bereik je met een orthopedisch kussen. Dit kussen heeft een speciale vorm die een natuurlijke slaaphouding stimuleert. Hierdoor worden de spieren ontlast, wat een diepe slaap bevordert. Daarmee biedt een orthopedisch kussen niet alleen uitkomst wanneer je met nekklachten kampt, maar ook wanneer je een optimale nachtrust belangrijk vindt. En wie vindt dat niet? 

Om je op weg te helpen in de wereld van orthopedische hoofdkussens, maakte Slapen.com een top 8 met beste orthopedische kussens van dit moment op basis van eigenschappen als comfort, ondersteuning, ventilatie en hygiëne. Ook leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je dit type kussen wilt aanschaffen. Want het ene orthopedische kussen is absoluut het andere niet. 

 

Beste orthopedische kussens

Eigenlijk is ‘orthopedische kussens’ een verzamelterm voor allerlei soorten kussens met een speciale vorm, die bedoeld zijn om de beste ondersteuning te bieden in verschillende situaties. Zo zijn er orthopedische kussens voor mensen die last hebben van slaapapneu, maar ook voor mensen met rugklachten. Ook je slaaphouding is doorslaggevend wanneer je een orthopedisch kussen koopt; een rugslaper heeft een compleet andere vorm nodig dan een zijslaper. Maar het draait niet alleen om de vorm. Een goed orthopedisch kussen is namelijk ook ventilerend en heeft een veerkrachtige vulling, die eenvoudig terugveert in zijn originele vorm. 

 

Advies wanneer je een goed ondersteunend kussen wilt kopen

Ben je erover uit dat je een orthopedisch hoofdkussen wilt aanschaffen? Let dan op enkele zaken. Een orthopedisch kussen is vormvast, dus het is bij dit type kussen extra belangrijk dat je het juiste ontwerp kiest. Koop je een kussen dat niet bij jouw lichaamstype past, dan zal het al snel niet meer comfortabel liggen en pijnklachten veroorzaken. Om de juiste vorm, hoogte en stevigheid te bepalen kijk je naar de positie van je nek- en rugwervels. Het is belangrijk dat deze in een rechte lijn liggen, met een natuurlijke kromming in de nek. Een orthopedisch kussen kan beter iets te hoog dan te laag zijn, want een hoger kussen ondersteunt beter.

Koop daarnaast alleen een orthopedisch kussen van hoge kwaliteit. De meeste orthopedische kussens bestaan uit traagschuim of latex, materialen die erg veerkrachtig zijn. Voelt een orthopedisch kussen niet soepel aan wanneer je erop ligt en springt het kussen niet snel terug in zijn oude vorm wanneer je je hoofd optilt? Dan zijn dat tekenen dat de kwaliteit te wensen overlaat. Houd tot slot goed in het achterhoofd waar het kussen voor dient en wat jouw slaaphouding is. Er zijn verschillende soorten orthopedische kussens voor specifieke lichamelijke condities en voor zij-, buik- en rugslapers.

 

Wat is een orthopedisch nekkussen?

Een orthopedisch kussen wordt ook wel een gezondheidskussen genoemd en wordt vaak ingezet bij klachten als rug- en nekpijn, slaapapneu, slapeloosheid en artrose. De speciale vorm van dit kussen stimuleert een neutrale ligpositie waarbij de ruggenwervel recht wordt uitgelijnd. De vorm kan sterk variëren, afhankelijk van waar het kussen voor bedoeld is. Hoewel er veel verschillen bestaan tussen orthopedische kussens, hebben ze één ding gemeen: ze ontlasten de nek, rug en schouders, waardoor pijnklachten voorkomen of verminderd worden. De vulling bestaat daarom vaak uit een drukverlagend materiaal als traagschuim of latex. Onderzoek wijst uit dat een orthopedisch kussen het optimale kussen is voor verhoogde slaap kwaliteit, doordat je nekcurve goed is, de temperatuur van het kussen neutraal is en het comfort het hoogste is. 

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Speciale vorm en stevigheid voor de juiste ondersteuning

Kenmerkend aan orthopedische hoofdkussens is de speciale vorm. In tegenstelling tot ‘normale’ kussens, die over een gelijkmatig oppervlak beschikken, hebben orthopedische kussens vaak een inkeping of juist een verhoging voor de nek en een kuil voor het hoofd, zodat er zo min mogelijk druk op de schedel ontstaat. Door een natuurlijke positie van de nekwervels te stimuleren, kan ook de rest van het lichaam zich beter ontspannen. Daarmee is dit kussen ideaal om van nek-, schouder- en rugpijn af te komen, maar ook om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. 

 

Waarvoor wordt een orthopedisch kussen gebruikt?

Sommige mensen kiezen voor een orthopedisch kussen om pijnklachten te voorkomen en hun nachtrust naar een hoger niveau te tillen. Deze kussens bieden door hun speciale vorm namelijk de ideale ondersteuning aan het hoofd en de nek. Anderen gebruiken dit type kussen ter bestrijding van medische aandoeningen zoals slaapapneu, artrose, nekpijn, rugpijn of een whiplash. Voor iedere situatie bestaat er wel een geschikt orthopedisch kussen. Ook mensen die een uitgesproken slaaphouding hebben, komen vaak uit bij dit type kussen. Lig je bijvoorbeeld bijna alleen maar op je zij, dan kan een wat hoger orthopedisch kussen erg prettig zijn om de druk op de schouders te verlichten. Voor buikslapers is juist een platter orthopedisch kussen geschikt, zodat de draaiing in de nek zo natuurlijk mogelijk verloopt. Rugslapers hebben de meeste baat bij een medium hoog orthopedisch kussen. 

 

Hoe moet je slapen op een orthopedisch kussen?

Soms moet je even wennen aan de vorm van een orthopedisch kussen. Wij adviseren altijd om de contouren van het kussen te volgen; vaak wordt uit de vorm wel duidelijk waar het hoofd en de nek gepositioneerd moeten worden. Toch is dit niet altijd het geval. Misschien ligt het kussen op het begin niet zo comfortabel en vraag je je af of je wel goed ligt, of weet je niet goed of je het kussen direct tegen je schouders moet plaatsen of iets erboven. 

Neem in dit geval je slaaphouding als uitgangspositie en zorg er altijd voor dat de nek- en rugwervels in een rechte lijn liggen. Als rugslaper leg je het kussen zodanig neer dat je hoofd er lekker in wegzakt, terwijl de nek de juiste ondersteuning krijgt. Slaap je op je zij, dan plaats je het kussen over het algemeen iets lager om de open ruimte tussen de nek en het kussen effectief te overbruggen. Voor buikslapers geldt dat de spanning op de nek zoveel mogelijk moet worden teruggedrongen. Experimenteer daarom met verschillende houdingen; lig je voor je gevoel comfortabel, dan is dit meestal een teken dat je nek weinig spanning ervaart. 

 

Helpt een orthopedisch kussen bij nekklachten?

Doordat een orthopedisch hoofdkussen optimale ondersteuning biedt aan de nekwervels, kunnen nekklachten met dit kussen zowel voorkomen als verholpen worden. Dat komt niet alleen door het speciale ontwerp van deze kussens, maar ook door de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Traagschuim en latex hebben als eigenschap dat ze zich perfect aan het lichaam aanpassen, waardoor drukpunten tot een minimum worden beperkt. In combinatie met de vorm, die ook de contouren van het lichaam volgt, geniet je met dit kussen van de allerbeste ondersteuning voor jouw lichaamstype.

 

Is dit type kussen geschikt voor jou?

Mensen met nekklachten of lichamelijke aandoeningen als slaapapneu of artrose zien vaak een aanzienlijke vermindering van hun klachten na de aankoop van een orthopedisch kussen. Deze ‘gezondheidskussens’ zijn ook geschikt voor mensen die het overgrote deel van hun tijd in bed dezelfde slaaphouding aannemen en willen profiteren van een optimale ondersteuning aan de nek en het hoofd.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste orthopedische hoofdkussen?

Er bestaan veel soorten orthopedische hoofdkussens, elk met hun eigen kwaliteiten. Orthopedische kussens zijn vaak toegepast op specifieke lichamelijke condities. Het hangt dus af van jouw persoonlijke situatie wat het beste orthopedische kussen is. Goede orthopedische kussens zijn daarnaast veerkrachtig en ventilerend.

Hoe gebruik ik een orthopedisch kussen als zijslaper?

Als je op je zij ligt, ontstaat er veel open ruimte tussen de schouders en het matras. Wanneer het kussen deze ruimte niet goed overbrugt, ontstaat er spanning op de nek. Een orthopedisch kussen voor zijslapers bevat daarom vaak een verhoogde neksteun die je direct boven je schouders plaatst.

Helpt een orthopedisch kussen bij nekklachten?

Een orthopedisch kussen helpt bij nekklachten doordat de nekwervels met dit kussen perfect ondersteund worden. Dat leidt tot minder spanning, en dus tot minder pijn. Wel is het belangrijk dat je het juiste ontwerp voor jouw lichaamstype kiest.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.