Beste rugslaper kussen

Relatief weinig mensen slapen op de rug, en dat is eigenlijk zonde. Dit is namelijk de gezondste slaaphouding. Wanneer je op je rug ligt, wordt je lichaamsgewicht gelijkmatig over het matras verdeeld. Dat zorgt voor minder drukpunten en dus minder pijn! Maar lig je op het verkeerde kussen, dan kan ook deze houding tot vervelende klachten leiden. Slapen.com legt uit waar je op moet letten bij het kopen van een kussen voor rugslapers en stelt de beste kussens voor rugslapers voor je samen. 

 

Beste kussen rugslaper

In iedere slaaphouding is het belangrijk dat de wervelkolom in een rechte lijn ligt, zo ook wanneer je op je rug slaapt. De beste hoofdkussens voor rugslapers zijn daarom niet te hoog, anders ontstaat er al snel een knik in de nek. Maar een kussen voor rugslapers moet ook zeker niet te laag zijn. Naast hoogte en vorm zijn ook aspecten als ondersteuning, comfort en ventilatie van belang wanneer je een kussen voor een rugslaper koopt.  

 

Advies bij het kiezen van het beste kussen voor rugslaper

Rugslapers wordt vaak een middelhoog en goed ondersteunend hoofdkussen geadviseerd. Een hoog maar te zacht kussen veroorzaakt dat het hoofd te ver doorzakt, waardoor de ruggenwervel niet meer recht ligt. Je kunt kiezen voor een ondersteunend materiaal als traagschuim, koudschuim of latex, maar ook ‘simpelere’ materialen als veren, dons, bamboe en kapok kunnen rugslapers een goede ondersteuning bieden. Kussens die speciaal zijn ontwikkeld voor rugslapers beschikken meestal over een ergonomische vorm. Deze vorm stimuleert de natuurlijke kromming van de nek door het hoofd lichtjes naar achteren te kantelen. Ergonomische kussens zijn over het algemeen wat prijziger dan de ‘standaard’ kussens, maar wel heel effectief in het ondersteunen van het hoofd en de nek. Let er naast ondersteuning op dat het materiaal voldoende ventileert en dat het kussen wordt beschermd door een wasbare tijk. 

 

Waarom hebben mensen die op hun rug slapen een speciaal kussen nodig?

Voor een ontspannen nachtrust is een natuurlijke slaaphouding essentieel. Concreet houdt dat in dat de rug, de nek en het hoofd zodanig ondersteund worden dat de ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Rugslapers doen er, net als zij- en buikslapers, dus goed aan om een kussen te kiezen dat een gezonde slaaphouding stimuleert. Lig je als rugslaper verkeerd, dan zal je dat snel genoeg merken in de vorm van nek- en/of rugpijn of klachten als snurken en slaapapneu. Als rugslaper heb je echter niet per se een kussen nodig dat speciaal is ontwikkeld voor dit type slapers. Ook een eenvoudig kussen van bijvoorbeeld veren of dons kan soelaas bieden, zolang het hoofd, de nek en de rug maar in een mooie horizontale lijn liggen.

 

De voor- en nadelen van deze slaaphouding

Voordelen

 

Nadelen

 

Wat is een rugkussen?

Een kussen voor rugslapers is speciaal ontwikkeld voor mensen die het grootste gedeelte van hun tijd in bed op de rug doorbrengen. Hierbij is rekening gehouden met de positie van het hoofd en de nek ten opzichte van de rug. Een hoofdkussen voor rugslapers beschikt meestal over een contourvorm met een inkeping die de natuurlijke kromming van de nek en het hoofd ondersteunt. Dat betekent dat het hoofd enigszins naar achteren wordt gekanteld, zodat deze in een rechte lijn met de rug komt te liggen en spierspanning op de nek wordt verminderd. Kussens voor rugslapers zijn er in allerlei vormen en maten en het verschilt per persoon welk kussen geschikt is. Koop dus niet blind een kussen voor rugslapers, maar laat je goed informeren en test het kussen meerdere nachten uit. 

 

Verschillende kussen materialen die geschikt zijn voor deze slaaphouding

Wanneer je als rugslaper een geschikt hoofdkussen zoekt, zal je tegen veel verschillende soorten materialen aanlopen. Welk materiaal voor rugslapers het beste is, is niet eenvoudig te zeggen. Dit heeft uiteraard voor een groot deel met persoonlijke voorkeur te maken; wat de een comfortabel vindt, kan voor een ander juist oncomfortabel zijn. Goede kussens voor rugslapers hebben in elk geval één ding gemeen, en dat is dat ze uit ondersteunende materialen bestaan. Zo is traagschuim populair, omdat dit materiaal zich aanpast aan de contouren van het lichaam. Dat maakt dit materiaal niet alleen ondersteunend, maar ook erg comfortabel. Ook koudschuim en latex komen regelmatig voor in kussens voor rugslapers. Als rugslaper kun je echter ook al voldoende ondersteuning halen uit een eenvoudiger kussen van bijvoorbeeld dons of veren. 

 

Kan een hoofdkussen mijn rugklachten verhelpen?

Het type hoofdkussen is voor rugslapers doorslaggevend bij het voorkomen of behandelen van rugklachten. Als de wervelkolom tijdens het slapen niet in een rechte lijn ligt, bijvoorbeeld door een te hoog of juist een te laag kussen, geeft dat spanning op de rug. Op den duur leidt dit tot rugpijn. Beschik je over een kussen dat een rechte uitlijning van de wervelkolom stimuleert, dan zullen spanning en pijn juist afnemen. 

 

Is dit kussen geschikt voor jou?

Als je een rugslaper bent of regelmatig kampt met rugklachten, is een hoofdkussen speciaal voor rugslapers een goede keuze. Met dit type kussen weet je zeker dat de nek en het hoofd optimaal worden ondersteund, wat bijdraagt aan een gezonde en diepe nachtrust. Kies bijvoorbeeld voor een kussen met een ergonomische vorm. Maar ook hoofdkussens die niet per definitie voor rugslapers zijn ontwikkeld, kunnen de ondersteuning bieden die jouw lichaam nodig heeft. Hulp nodig bij het maken van een keuze? Raadpleeg dan onze top 8 van beste kussens voor rugslapers.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kussen voor een rugslaper?

Rugslapers hebben een middelhoog en relatief stevig kussen nodig dat het hoofd en de nek in een rechte lijn brengt met de ruggengraat. Soms geven rugslapers de voorkeur aan een kussen met ergonomische vorm. Een goed kussen voor rugslapers moet daarnaast comfortabel, ventilerend en hygiënisch zijn.

Wat is het beste materiaal voor een rugslaper kussen?

Het beste kussen voor een rugslaper is gemaakt van een ondersteunend materiaal, denk bijvoorbeeld aan traagschuim, koudschuim of latex. Maar eigenlijk kan ieder materiaal uitkomst bieden voor rugslapers, zolang het hoofd, de nek en de rug in een rechte lijn liggen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.