Beste stevige kussen

Er zijn meerdere goede redenen waarom sommige mensen de voorkeur geven aan een stevig hoofdkussen. Stevige kussens ondersteunen over het algemeen beter dan zachte kussens en zijn vormvaster, waardoor je op dit type kussen stabieler ligt en een diepere slaap ervaart. Hoewel de stevigheid van sommige kussens helaas ook betekent dat ze niet geweldig comfortabel liggen, hoef je daar bij kussens van hoge kwaliteit niet bang voor te zijn. Maar hoe herken je zo’n kussen? Slapen.com legt het je uit. 

 

Beste stevige hoofdkussens

Een hoogwaardig stevig kussen biedt niet alleen de juiste ondersteuning aan de nek en het hoofd, maar ligt ook comfortabel. Ook beschikken de beste stevige hoofdkussens over een uitstekend ventilerend vermogen en zijn ze makkelijk schoon te houden. Houd daarnaast in het achterhoofd dat kussens die ‘stevig’ worden genoemd niet per definitie ondersteunend zijn. Stevige kussens van lage kwaliteit voelen wel wat harder aan maar zakken snel in, waarmee ook de ondersteuning sterk achteruitgaat. 

 

Advies wanneer je een hard hoofdkussen wilt kopen

Stevige kussens worden meestal aangeduid met termen als ‘stevig’, ‘hard’ en ‘firm’. In principe staan al deze termen voor hetzelfde: een hoofdkussen dat bovengemiddeld hard is. Maar ook die definitie kan verwarring wekken, omdat ‘hard’ niet voor iedereen dezelfde betekenis heeft. Bij de aankoop van een stevig kussen ga je dus het beste uit van je eigen gevoel: ligt het kussen comfortabel en ondersteunt het jouw lichaam op de juiste manier? Een goede ondersteuning wil zeggen dat de wervelkolom in een rechte lijn ligt, met een natuurlijke kromming in de nek. Heb je het gevoel dat je hoofd te veel naar boven of beneden knikt, dan kun je beter op zoek gaan naar een ander kussen. Let naast ondersteuning en comfort op eigenschappen als ventilatie en hygiëne. Een hoogwaardig kussen laat voldoende lucht door en is eenvoudig te onderhouden. 

 

Voor wie is een hard kussen geschikt?

Op de vraag voor wie harde kussens minder geschikt zijn, bestaat geen eenduidig antwoord. Zo kan iemand met nekklachten baat hebben bij een kussen dat wat steviger aanvoelt en extra ondersteuning biedt, terwijl een ander met nekklachten juist fijner ligt op een zacht kussen. Het draait dus puur om persoonlijke behoeften. Wel wordt over het algemeen gesteld dat buikslapers een stevig kussen beter kunnen overslaan. In deze houding zorgt een hard kussen namelijk voor extra druk op de nek, die al flink belast wordt. Voor rug- en zijslapers kan een hard kussen wel ideaal zijn, omdat deze houdingen meer ondersteuning aan het hoofd en de nek vereisen. 

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Verschillende soorten stevige hoofdkussen vullingen

Wie een bovengemiddeld hard hoofdkussen wil kopen, heeft de keuze uit een verscheidenheid aan soorten en materialen. Zo hebben sommige stevige kussens een ergonomisch ontwerp, doorgaans gemaakt van compacte materialen als traagschuim of latex. Deze materialen vormen zich perfect naar het lichaam en zorgen voor een stabiele ligging, wat een diepe slaap stimuleert. Ook de meer ‘standaard’ materialen als wol, dons en boekweit zijn populaire opties voor mensen die van wat hardere kussens houden. Let er bij donzen kussens wel op dat deze zijn aangevuld met veren, want die zorgen voor de veerkrachtige eigenschappen.

 

Stevig kussen voor de beste nek- en schouder ondersteuning

Het grote voordeel aan stevige kussens is dat ze over het algemeen een goede ondersteuning bieden. Doordat deze kussens van veerkrachtige materialen zijn gemaakt, bieden ze voldoende tegendruk op de plekken waar dat nodig is. Zo zakt het hoofd niet te ver door, wat bijdraagt aan een rechte uitlijning van de nek- en rugwervels. Daarnaast vult een vol en stevig kussen de ruimte tussen de nek en het matras beter op, waardoor ook de schouders minder spanning ervaren.

 

Afmetingen van harde kussens

Harde kussens zijn er in iedere gewenste afmeting. Vooral het standaardformaat 60×70 cm is populair, maar soms kiezen mensen bewust voor een kleiner of juist groter model. Dat hangt natuurlijk helemaal af van wat jij fijn vindt liggen en waar je het kussen voor gaat gebruiken. 

 

Waarom je een stevig hoofdkussen nodig hebt als zijslaper

Omdat een stevig of firm kussen zijn vorm beter behoudt dan een zacht kussen, is dit kussen een goede optie voor zijslapers. Wanneer je op je zij ligt, oefenen het hoofd en de nek namelijk relatief veel druk uit op het hoofdkussen. Een kussen moet daarom in staat zijn om voldoende tegendruk te bieden, anders zakt het hoofd te ver door en ligt de wervelkolom niet meer recht. Een goed stevig kussen doet dat. Ook vult een vol en stevig kussen de ruimte tussen de nek en het matras effectief op.

 

Is dit type kussen geschikt voor jou?

Een stevig of firm kussen is ideaal wanneer je van het gevoel van hardere kussens houdt, behoefte hebt aan een goede ondersteuning aan het hoofd en de nek, vaster en dieper wilt slapen of veel op je zij slaapt. Soms helpen stevige kussens bij nekklachten, maar dit is voor iedereen verschillend.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste harde hoofdkussen?

Het beste harde hoofdkussen is onder andere ondersteunend, comfortabel, ventilerend en hygiënisch. Hoewel harde kussens erom bekend staan extra ondersteunend te zijn, valt dit in de praktijk soms tegen. Test een stevig kussen daarom altijd goed uit voordat je er definitief een aanschaft en let er hierbij op dat het kussen de nek- en rugwervels recht uitlijnt.

Wat is de beste slaaphouding op een stevig kussen?

Zijslapers hebben de meeste baat bij een bovengemiddeld stevig kussen, mits het kussen voldoende ondersteunend is. Het hoofd en de nek van een zijslaper oefenen meer druk uit op het kussen dan andere slaaphoudingen, waardoor het kussen over genoeg veerkracht moet beschikken om die druk op te vangen. Ook moet het kussen vol en stevig genoeg zijn om de ruimte tussen de nek en het matras op te vullen.

Waarom een hard hoofdkussen kopen?

Er zijn meerdere goede redenen om een stevig hoofdkussen te kopen. Zo is dit type kussen vormvaster en stabieler dan een zacht kussen, wat een diepe slaap bevordert. Ook bieden goede stevige kussens doorgaans veel ondersteuning.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.