Beste vlinder kussen

Een vlinderkussen is, inderdaad, een kussen in de vorm van een vlinder. Met een uitholling in het midden en een inkeping voor de schouders zorgt een vlinderkussen voor een optimale ontlasting van de nek en de schouders. Niet voor niets is dit type kussen erg populair bij sporters en mensen met nekklachten. Benieuwd naar dit bijzondere hoofdkussen? De deskundigen van Slapen.com leren je er alles over en zetten de beste vlinderkussens op basis van eigenschappen als comfort, ondersteuning, ventilatie en hygiëne voor je op een rijtje. 

 

Beste vlinderkussen

Bij het aanschaffen van een vlinderkussen denk je al gauw dat het met de kwaliteit wel goed zit. Het kussen heeft immers de vorm van een vlinder, dat is toch voldoende? Nou, zo simpel zit het helaas niet. Het is belangrijk een vlinderkussen ook op andere eigenschappen te onderzoeken, zoals de hoogte en het ventilerend vermogen. Vlinderkussens zijn doorgaans van traagschuim gemaakt, een materiaal dat te boek staat als slecht ventilerend. De beste vlinderkussens bevatten daarom naast traagschuim een materiaal dat wél goed ventileert, zoals bamboe. Een goed vlinderkussen is daarnaast hoog genoeg om de nekspieren te ontlasten, maar niet zo hoog dat de nekwervels geforceerd worden. 

 

Advies bij het kiezen van een vlinder hoofdkussen 

Het positieve verhaal dat bij vlinderkussens wordt verteld, maakt dat je niet kunt wachten om dit type kussen uit te proberen. Toch is dit kussen niet voor iedereen geschikt. Sommigen vinden de kuil voor het hoofd bijvoorbeeld helemaal niet zo comfortabel. Ook kan het traagschuim dat in deze kussens wordt verwerkt een ‘vast’ gevoel geven, waardoor je minder makkelijk van positie wisselt. Een vlinderkussen is daarnaast wat hoger dan een standaard kussen, wat het risico met zich meebrengt dat vlinderkussens de nek kunnen overstrekken. Let daarom altijd goed op de positie van je wervelkolom als je een vlinderkussen uittest: deze moet recht zijn, met een natuurlijke kromming in de nek. Tot slot is ook het materiaal van belang. Kies een vlinderkussen dat traagschuim en een ventilerend materiaal combineert, zodat er geen broeierig gevoel in het gezicht ontstaat.

 

Wat is een vlinderkussen?

Een vlinderkussen heeft de vorm van een vlinder, met ‘vleugels’ aan weerszijden en een kuil in het midden voor het hoofd. De vleugels hebben een speciale inkeping voor de schouders, waardoor de schouderzone zo min mogelijk druk ervaart en zodoende extra ontlast wordt. De kuil in het midden zorgt ondertussen voor zo min mogelijk druk op de schedel, terwijl de hoogte van het kussen de natuurlijke kromming van de nek ondersteunt. Met een vlinderkussen geniet je dus van een hoog ligcomfort en een optimale ontspanning van de hals-, nek- en schouderspieren, wat gunstig is bij pijnklachten. Dat effect wordt versterkt door het visco-elastisch schuim in dit type kussen, dat zich perfect naar het lichaam vormt en zo de druk op het lichaam vermindert. Ook leidt dit tot een betere bloedcirculatie en een efficiënter spierherstel.

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Waarvoor wordt dit kussen gebruikt?

Vlinderkussens stimuleren spierherstel en zijn daarom uiterst geschikt voor sporters. Maar ook mensen met nekpijn hebben baat bij dit kussen. Doordat de nek- en de schouderspieren op een vlinderkussen volledig kunnen ontspannen, slaap je dieper en krijgen je spieren de kans om gedurende de nacht optimaal te herstellen. 

 

Vullingen en materialen

Traagschuim, ook wel memory foam of visco-elastisch schuim genoemd, is veruit het populairste materiaal in vlinderkussens. Omdat traagschuim soepel wordt bij lichaamswarmte en zich dus perfect naar het lichaam vormt, blinkt dit materiaal uit in drukvermindering. Minder druk leidt tot minder pijn, en dat merk je meteen als je op dit kussen ligt. Omdat een hoofdkussen ook voldoende moet kunnen ventileren, is er aan vlinderkussens doorgaans een materiaal als bamboe of katoen toegevoegd. Zo zorgen de vorm van het kussen en de traagschuimvulling voor ontspanning en ondersteuning, terwijl het overige materiaal garandeert dat het kussen niet te warm wordt. 

 

Dit type kussen gebruiken met een newborn

Naast vlinderkussens voor volwassenen zijn deze kussens er ook voor pasgeboren baby’s. Veelal worden deze kussens toegepast wanneer een baby te veel in dezelfde houding slaapt. De drukverlagende kuil in het midden zorgt er dan voor dat de baby makkelijker van positie kan wisselen, wat het risico op een afgeplat hoofdje vermindert. Er is echter één groot verschil tussen vlinderkussens voor volwassenen en baby’s, en dat is dat de babyvariant vrijwel nooit uit traagschuim bestaat. Traagschuim kan vanwege het beperkte ademend vermogen namelijk gevaarlijk zijn voor een baby. Ook zakt een baby snel te ver weg in traagschuim, wat tot verstikking kan leiden. Sowieso zijn (vlinder)kussens voor baby’s omstreden; zo raadt de Consumentenbond af een baby op een kussen te laten slapen, omdat dit niet nodig en zelfs onverstandig zou zijn.

 

Is dit type kussen geschikt voor jou?

Wanneer je fanatiek sporter bent of voor eens en voor altijd wilt afrekenen met nekklachten, is een vlinderkussen zeker het overwegen waard. Vlinderkussens zijn meester in het ontlasten van de nek-, hals- en schouderspieren en zorgen daarmee voor een optimaal spierherstel terwijl jij in dromenland verkeert. Denk er wel aan dat als het om comfort gaat de vlindervorm niet bij iedereen in de smaak valt. Test dit bijzondere kussen daarom eerst goed uit voor je een beslissing neemt. Onze top 8 van beste vlinderkussens van dit moment kan daarbij helpen.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste vlinderkussen?

Het beste vlinderkussen heeft niet alleen een mooie vorm, maar voelt ook comfortabel aan, ventileert goed en is voor een optimale ondersteuning aan de nek net iets hoger dan een standaard kussen. Het kussen mag echter niet zo hoog zijn dat de nekwervels geforceerd worden.

Wat is een vlinder kussen?

Een vlinderkussen bestaat uit twee ‘vleugels’ en beschikt daarmee over een handige inkeping voor de schouders, zodat er minimale frictie tussen de schouders en het kussen ontstaat. De kuil in het midden van het kussen zorgt voor drukvermindering op de schedel, terwijl de hoogte van het kussen de natuurlijke kromming van de nek stimuleert.

Wanneer moet ik een vlinder hoofdkussen gebruiken?

Als jouw nek en schouders in het dagelijks leven veel belast worden, bijvoorbeeld omdat je fanatiek sport, is een vlinderkussen een goede keuze. De bijzondere vorm vermindert spanning en pijn in het nek-, hals- en schoudergebied. Vlinderkussens zijn ook populair onder mensen die om andere redenen met nekklachten kampen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.