Beste wollen kussen

Wollen kussens zijn heerlijk zacht en geven een weldadig gevoel tijdens het slapen. Ook ondersteunt wol dankzij zijn hoge veerkracht als de beste. Begrijpelijk dus, dat je een wollen kussen op je verlanglijstje hebt staan. Omdat het aanbod van wollen kussens nogal overweldigend kan zijn, deed Slapen.com uitgebreid onderzoek naar de verschillen tussen de wollen kussens op de markt én zochten we voor je uit waar je bij de aankoop van dit type kussen op moet letten.

 

Beste wollen kussen

Wol kan uitstekend vocht opnemen. Erg prettig tijdens de nacht, waarin je snel en veel transpireert. De beste wollen kussens zijn daarnaast uiteraard comfortabel, veerkrachtig en beschikken over een aanpasbare vulling. Op zoek naar een luxe wollen kussen voor een optimale slaapervaring? Merinowol en kasjmierwol zijn hoogwaardige soorten wol en voelen extra fijn en zacht aan.

 

Wat is een wollen kussen?

De wol in wollen hoofdkussens is in de meeste gevallen afkomstig van schapen. Wol is veerkrachtig en biedt daardoor een goede ondersteuning. Dat maakt wollen kussens geschikt voor iedere slaaphouding. Omdat wol over een geweldig absorptievermogen beschikt, wordt vocht makkelijk opgenomen, waardoor een wollen kussen nooit klam voelt. Door het ventilerende vermogen voelt wol daarnaast in de zomer lekker koel en aangenaam warm in de winter. De van nature aanwezige stof lanoline zorgt ervoor dat wol bacteriewerend en vuilafstotend werkt.

 

Waar op letten wanneer je een wol kussen wilt kopen?

Wollen kussens verschillen qua inhoud over het algemeen weinig van elkaar. Wil je een wollen kussen kopen, dan kun je het beste kijken naar eigenschappen als comfort en stevigheid. Het is ten eerste van belang dat het kussen het hoofd en de nek op de juiste wijze ondersteunt. Dat wil zeggen dat de bovenste nekwervels en het hoofd in een rechte lijn moeten liggen. Ieder lichaam is uniek, dus het zal ook per persoon verschillen welke stevigheid nodig is om dit effect te bereiken. Handig zijn aanpasbare wollen hoofdkussens waarvan je de vulling kunt verwijderen of juist toevoegen. Om de aankoop van een wollen keuze te vergemakkelijken, hebben we een lijstje samengesteld met de beste wollen kussens op de markt.

 

Verschillende soorten kwaliteit schapenwol

De afkomst van wol kan verschillen. Schapenwol wordt het vaakst gebruikt, maar ook lamswol komt regelmatig voor. Veel kussens zijn van Texels scheerwol. Dit is een hoogwaardige wol die op vakkundige wijze in bolletjes gedraaid is. Texels scheerwol staat bekend om zijn fijnheid en zachtheid, veerkracht en ventilerende eigenschappen. Merinowol is afkomstig van het merinoschaap en is nog fijner en zachter dan regulier schapenwol. Hetzelfde geldt voor kasjmierwol, dat van de geit komt.

 

De voor- en nadelen van deze materiaalsoort

Voordelen

Nadelen

 

Natuurlijke eigenschappen van deze vulling

Omdat wol een natuurproduct is, is een wollen hoofdkussen uitermate geschikt voor mensen met allergieën. In combinatie met een duurzame tijk of molton maken bacteriën bij dit type kussen al helemaal geen kans. Wollen kussens zijn vanwege hun natuurlijke afkomst ook populair bij mensen die veel om het milieu geven.

 

Ondersteuning en veerkracht voor optimaal slaapcomfort

Door de veerkrachtige eigenschappen van wol springt een wollen kussen altijd in zijn originele vorm terug. Een wollen kussen is dus lekker stevig en biedt altijd voldoende ondersteuning. Tegelijkertijd zal wol niet snel té stevig worden, omdat dit zachte materiaal uitermate soepel is. Zo profiteer je met een wollen kussen altijd van de beste ondersteuning én een hoog ligcomfort.

 

Onderhoud en reiniging van van wollen kussens 

Wie een wollen kussen goed onderhoudt, zal er lang plezier van hebben. De belangrijkste regel is dat wollen kussens niet in de wasmachine mogen. Wol krimpt namelijk bij hoge temperaturen. Omdat wol dankzij lanoline zelfreinigend is, is wassen ook niet per se nodig. Wil je het kussen toch wassen? Haal dan eerst de vulling eruit en doe vervolgens de tijk in de was, of laat het kussen chemisch reinigen bij een specialist. Wij raden altijd een molton om je kussen aan. Een molton kun je zo vaak wassen als je wilt en verlengt de levensduur van je kussen. Gebruik een molton niet als vervanging van een normale kussensloop.

 

Beste kussen met wolvulling voor jouw slaappositie

In principe zijn wollen kussens dankzij hun ondersteunende vermogen geschikt voor alle slaaphoudingen. Veel wollen kussens zijn bovendien aanpasbaar in stevigheid. Slaap je op je rug of buik, dan kun je eventueel wat van de vulling verwijderen, zodat je nek en ruggenwervel in een rechte lijn komen te liggen. Op je zij is een dikkere vulling juist vaak prettig, omdat het kussen de ruimte tussen het matras en de nek op moet vangen.

 

Is dit kussen materiaal geschikt voor jou?

Wollen kussens blinken onder meer uit in comfort, ondersteuning en vochtabsorptie en zijn daarom voor de meeste mensen geschikt. Er zijn eigenlijk maar twee situaties te bedenken waarin een wollen kussen minder ideaal is: bij een allergie voor wol of wanneer je een kussen zoekt dat makkelijker te reinigen is. Raadpleeg voor de beste wollen kussens onze top 8 in dit artikel.

 

Alternatief voor een wollen kussen

Een goed alternatief voor een wollen kussen zou een kussen kunnen zijn dat gevuld is met andere natuurlijke materialen, zoals katoen, kapok of boekweitdoppen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen eigenschappen en kan verschillende voordelen bieden.

 

Naast deze natuurlijke materialen zijn er ook synthetische alternatieven beschikbaar, zoals traagschuim- of latexkussens. Deze materialen bieden ook verschillende niveaus van ondersteuning en comfort. Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, eventuele allergieën en slaapgewoonten bij het kiezen van een geschikt kussen.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste wollen kussen?

Wollen kussens lijken erg op elkaar, dus je maakt niet snel een verkeerde keuze. De beste wollen kussens zijn veerkrachtig en aanpasbaar in stevigheid. Wil je voor wat luxer gaan, kies dan voor Merinowol of kasjmierwol, dat nog fijner en zachter is dan reguliere wol.

Wat is een Texels wollen hoofdkussen?

De vulling van een Texels wollen hoofdkussen bestaat uit wol van Texelse schapen. Texels schapenwol is uitermate zacht, veerkrachtig en ventilerend. Het is de populairste wolsoort voor hoofdkussens.

Wat zijn de ervaringen met een wollen hoofdkussens?

De meeste mensen zijn blij met hun wollen kussen. Dit komt doordat wollen kussens erg comfortabel zijn en daarnaast voldoende ondersteuning bieden. Sommigen vinden wol te stevig; dit is te voorkomen met een aanpasbaar wollen kussen waar je de vulling uit kunt halen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.