Beste zachte kussen

Het klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen geven de voorkeur aan een zacht kussen. Het comfortabele gevoel van zachte, luchtige kussens werkt ontspannend en draagt op die manier bij aan een diepe en verkwikkende nachtrust. Tegelijkertijd vormen zachte kussens een risico, omdat ze niet altijd voldoende ondersteunen. Maar hoe weet je wanneer een kussen de juiste ondersteuning biedt? In dit artikel vertellen we je alles over zachte kussens: waar je op moet letten als je er een koopt, wat de beste zachte kussens op de markt zijn en voor welke slaaphouding dit type kussen het meest geschikt is. 

 

Beste zachte hoofdkussen

De beste zachte kussens zijn luchtig en fluffy, maar geven ook enige stevigheid en ondersteuning. Zo voorkom je dat het hoofd te ver wegzakt en er een knik in de nek ontstaat. Een juiste ondersteuning wil zeggen dat het hoofd, de nek en de rug in een rechte lijn liggen. Dit vermindert drukpunten over het hele lichaam, waardoor het risico op pijn afneemt. Omdat het heerlijk is om je gezicht in een zacht kussen te begraven, is een goed ventilerend vermogen bij dit type kussen van groot belang. Je wilt immers niet dat de boel gaat broeien. 

 

Advies wanneer je een zacht kussen wilt kopen

Probeer bij de aankoop van een zacht kussen niet enkel naar de comfortabele voordelen te kijken. Een kussen kan nog zo lekker liggen, maar als het jouw hoofd en nek niet goed ondersteunt, ontwikkel je geheid klachten. De mate van ondersteuning die een kussen biedt, is grotendeels afhankelijk van de vulling. Dons is een populair materiaal in zachte kussens, maar kan te zacht zijn. Daarom bestaat een donzen kussen vaak deels uit veren, die steviger zijn. Ook synthetische materialen en latex worden veel toegepast in zachte kussens. Wil je weten of het kussen jouw lichaam goed ondersteunt, kijk dan naar de positie van je wervelkolom. Deze moet in een rechte lijn liggen, zodat de druk over het lichaam zo gelijkmatig mogelijk verdeeld wordt. Hou ook rekening met je slaaphouding: wie op z’n buik of zij slaapt, heeft meer baat bij een zacht kussen dan iemand die op z’n rug slaapt. 

 

Voor wie is een zacht kussen geschikt?

Zoals hierboven al even vermeld, is een zacht kussen over het algemeen het meest prettig voor buik- en zijslapers. Rugslapers lopen bij een te zacht kussen al gauw het risico dat het hoofd naar achter knikt, wat veel spanning op de voorkant van de nek geeft. Bij buikslapers is het juist de bedoeling dat het hoofd wat verder doorzakt, zodat deze in een rechte lijn met de ruggengraat komt te liggen. Ook zijslapers kunnen uit de voeten met een zacht kussen, maar moeten nog meer dan buik- en rugslapers rekening houden met ondersteuning. In deze houding ligt het hoofd namelijk relatief hoog. Zakt het te ver door, dan leidt dat tot hevige spanning op de zijkant van de nek. 

 

De voor- en nadelen van dit type kussen

Voordelen

Nadelen

 

Slaap je beter op dikke of dunne zachte hoofdkussens van dons

Of jouw zachte hoofdkussen dik of dun moet zijn, hangt volledig af van persoonlijke behoeften en voorkeuren. Zo is een dik en zacht hoofdkussen fijn als je op je zij slaapt, omdat het kussen de ruimte tussen de nek en het matras moet overbruggen. Tegelijkertijd moet het kussen wel voldoende ondersteuning bieden. Voor buikslapers is daarentegen een dun en zacht kussen juist gunstig. Naast slaaphouding speelt ook gewicht een rol. Heb je brede en zware schouders, dan mag je kussen ook wat dikker zijn. Weeg je niet zoveel, dan heb je voldoende aan een wat platter kussen.

 

Soft hoofdkussen in verschillende maten 

Natuurlijk zijn zachte hoofdkussens verkrijgbaar in het standaardformaat van 60×70 cm. Zoek je een wat kleiner kussen, dan kun je onder andere kiezen voor 60×60, 50×60 of 50×70 cm. 

 

Is dit type kussen geschikt voor jou?

Tenzij je op je rug slaapt, zijn zachte kussens in principe voor iedereen geschikt. Wel dien je, afhankelijk van factoren als slaaphouding en lichaamsgewicht, rekening te houden met de ondersteunende eigenschappen van dit type kussen. Kies voor een vulling die zowel zacht aanvoelt als stevigheid biedt, zoals latex, een synthetisch materiaal of dons gecombineerd met veren. Zulke materialen voorkomen dat een kussen te zacht wordt en er spanning op de nek komt te staan, wat vervelende klachten kan veroorzaken.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste zachte hoofdkussen?

Het beste zachte kussen is uiterst comfortabel en tegelijkertijd ondersteunend. Het brengt je hoofd, nek en rug in een rechte lijn, zodat spanning op het lijf verminderd wordt en er geen klachten ontstaan. Daarnaast is een goed ventilerend vermogen van belang, zodat het kussen niet te warm wordt.

Voor welke slaaphouding is een zacht hoofdkussen geschikt?

Zachte hoofdkussens zijn vooral gunstig voor buikslapers. In deze houding moet het hoofd voldoende kunnen wegzakken om in een rechte lijn te komen met de ruggengraat. Is een kussen voor een buikslaper te hard, dan leidt dit tot extra spanning op de nek.

Helpt dik of dun zacht kussen bij een goede nachtrust?

Of jouw zachte kussen dik of dun moet zijn, is afhankelijk van persoonlijke behoeften en voorkeuren. Een dik kussen is vooral fijn als je op je zij slaapt, terwijl buikslapers juist meer hebben aan een dun kussen. Ook lichaamsgewicht speelt een rol: hoe zwaarder, hoe dikker het kussen. Lig je op je rug, dan is een zacht kussen af te raden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.