Beste matras 40×90

Een pasgeboren baby slaapt zo’n zestien uur per dag. Een goed wiegmatrasje van 40×90 cm is dus van groot belang voor een gezonde groei en ontwikkeling van jouw baby. Naast comfortabel, ondersteunend en ventilerend moet een wiegmatras vooral ook veilig zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar hoe vind je het beste matras voor je kleine wondertje?

 

Beste matras 40×90

Wiegmatrasjes worden soms van generatie op generatie doorgegeven. Leuk natuurlijk, zo’n matrasje met een verleden, maar let er wel op dat het matras nog steeds aan de veiligheidseisen voldoet. Een oud matrasje kan behoorlijk ingezakt zijn, wat ademhalingsproblemen bij jouw baby kan veroorzaken. Een nieuw matras is daarom eigenlijk altijd een goed idee. Zo weet je zeker dat je het beste hebt voor je kindje. Mocht je opzoek zijn naar een net iets groter matras dan 40x90cm bekijk dan ook onze beste kindermatrassen.

 

Waar op te letten bij het kopen van een baby matras 40×90?

Bij het kopen van een 40×90 babymatras moet je misschien nog wel kritischer zijn dan bij het kopen van je eigen matras. Het is de plek waar jouw baby het grootste gedeelte van de dag doorbrengt. Let er bijvoorbeeld op dat het matrasje stevig en het liefst zo’n 8 cm dik is. Als het matras te zacht is, kan het gezichtje van de baby te ver wegzakken. Je kunt de stevigheid simpelweg testen door je arm en hand lichtjes in het matras te drukken. Eigenlijk moet het matras nauwelijks weerstand geven.

Meestal liggen baby’s op matrassen van schuim, maar géén traagschuim. Ook dit type schuim vergroot namelijk de kans op wegzakken (terwijl een baby juist goed moet kunnen bewegen) en ventileert daarnaast niet voldoende. Ventilerend materiaal is een vereiste in een wiegmatras, omdat een baby met het mondje op het matras kan komen te liggen en zonder de juiste ventilatie niet goed kan ademen. Zeegras en kapok wordt ook afgeraden voor baby’s.

Bij een wiegmatras is bescherming belangrijk. Je wilt geen vieze vlekken van de luier in het matrasje. Kies daarom voor een kwalitatieve molton van katoen. Een beschermhoes van plastic is vanwege de slechte ventilatie absoluut geen goed idee. Luister bij het toepassen van een beschermhoes altijd naar het advies van de kraamhulp. In sommige gevallen wordt namelijk afgeraden een beschermhoes te gebruiken.

Let ook op de afmetingen. Een baby moet nooit te hoog liggen, dus pas de dikte van het matrasje aan aan de afmetingen van het ledikant. Er moet daarnaast niet te veel ruimte tussen het matras en het bedje zitten.

 

Zo vergelijk je het beste wiegmatras 40×90

Om de beste wiegmatras 40×90 aanbieding te vinden, kun je de volgende dingen doen:

 

Wat is goed materiaal voor een wiegmatras?  

Wiegmatrassen heb je, net als matrassen voor volwassenen, in allerlei soorten. Wat is het beste materiaal voor jouw baby?

Koudschuim is veruit het beste en meest veilige materiaal voor babymatrassen. Dit schuim heeft een hoge veerkracht en een goede ventilatie en biedt daarnaast de perfecte ondersteuning voor het lijfje van een baby. Ook is koudschuim makkelijk wasbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyether en pocketvering. Wel zo handig voor een babymatras, dat gevoelig is voor vieze vlekken.

Minder geschikte materialen zijn over het algemeen polyether (slechte ventilatie en weinig ondersteuning), traagschuim (te warm en risico op wegzakken) en pocket- en binnenvering (stof kan zich ophopen tussen de veren en bij grotere veren is wegzakken een risico). De kwaliteit van deze materialen verschillen uiteraard per matras: zo is niet ieder pocketvering matras slecht voor een baby.

 

De voor- en nadelen van deze afmeting

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Is 40×90 matras geschikt voor jouw baby?

Een nieuw wiegmatras voor jouw baby is altijd een goed idee, mits je de juiste keuze maakt. Met een 40×90 matras van koudschuim zit je eigenlijk altijd veilig (al bestaan ook hierin grote kwaliteitsverschillen), maar er zijn daarnaast genoeg kwalitatieve babymatrassen van andere materialen op de markt. Laat je goed informeren en wees kritisch.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste 40x90 matras?

Wat het beste 40x90 matras is voor jouw baby, hangt af van verschillende factoren. Let bijvoorbeeld op afmeting, materiaal, prijs en op belangrijke eigenschappen als stevigheid, comfort, veiligheid en ventilatie.

Waar moet een goed wiegmatras 40x90 aan voldoen?

Een goed wiegmatras is stevig, dik en ventilerend. Een te zacht wiegmatras of een matras dat niet goed ademt, vergroot het risicio op verstikking. Ook is het belangrijk dat het matrasje goed in het ledikantje past en niet te veel ruimte overlaat. Een wiegmatras van koudschuim is in de meeste gevallen geschikt.

Hoe dik moet een 40x90 matras zijn?

Met een wiegmatras van zo’n 8 cm dik zit je sowieso goed. Dit is nodig om het ruggetje van de baby voldoende te ondersteunen. Maar er zijn ook minder dikke wiegmatrasjes op de markt die net zo geschikt zijn. Het materiaal is hierbij van belang.

Waar koop je de beste wiegmatrassen 40x90

Vergelijk het beste wiegmatrassen op onze website. Hier kan je ook vergelijken met eventueel grotere matrasmaten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.