Beste aanpasbare matras

Beste aanpasbare matras

Iedereen is anders, en dus ook iedere slaper is anders. Het ‘one size fits all’ principe is daarom niet altijd effectief, zeker niet als het om matrassen gaat. Zo komt de een enkel tot rust op een matras met meerdere drukzones, terwijl de ander heerlijk slaapt op een eenvoudig koudschuim matras. Fabrikanten hebben iets bedacht op al die verschillende slaapbehoeften: matrassen met meerdere aanpasbare lagen. Maar tegenwoordig gaan ze zelfs nog verder om te zorgen dat jij lekker slaapt! Wij nemen deze aanpasbare matrassen onder de loep en doen voor jou een groot deel van het uitzoekwerk naar het beste aanpasbare matras.

 

Beste matras aanpasbaar

Het fenomeen aanpasbaar matras klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Verander de lagen en kies zelf je hardheid. Maar iemand met een beetje verstand van matrassen en/of ergonomie van het lichaam snapt dat het niet alleen gaat om de hardheid. Er is namelijk een wezenlijk verschil in behoefte op het gebied van zoneverdeling tussen een zijslaper of een rug/buikslaper. Laat staan het verschil in postuur tussen bijvoorbeeld iemand met brede schouders of iemand met brede heupen. Dus waarom geen aanpasbare zoneverdeling? Het beste aanpasbare matras zou dus eigenlijk beide vormen van aanpasbaarheid moeten bieden.  Daarnaast is het goed om te beseffen dat zomaar lagen aanpassen consequenties heeft. Denk hierbij aan stabiliteit, maar ook ventilatie en de juiste drukontlasting komen in het gedrang als je comfortlagen onderop legt. 

Het beste aanpasbare matrassen

De beste keuze

Morningstar Sleeps Stellar

Bekijk prijs right icon
Consumentenbond winnaar

Matt Sleeps matras

Bekijk prijs right icon
Pocketveren

Emma Hybrid adjustable II

Bekijk prijs right icon

 

Waar op letten bij het kopen van een aanpasbaar matras?

Uiteraard moet je altijd opletten als het gaat om de aanschaf van een nieuw matras. Maar dat geldt zeker als het gaat om een aanpasbaar matras. Er zijn inmiddels behoorlijk wat aanbieders van aanpasbare matrassen, maar de meeste daarvan gaan all in op aanpasbare hardheid en vergeten voor het gemak de zoneverdeling. Ben jij bijvoorbeeld een zijslaper? Dan moet je schouder verder in het matras kunnen zakken.

Een ander belangrijk aandachtspunt wat we eerder hebben genoemd, is dat je niet zomaar comfortschuim onder je matras kan leggen als je harder wilt liggen. Neem bijvoorbeeld een Matt Sleeps die veel reclame maakt met 6 hardheden in een matras. Dit betekent dat in 33% van de gevallen de ’dure’ comfortlagen onder je matras belanden. Dit gaat enorm ten koste van de stabiliteit van je matras, laat staan dat deze lagen een functie hebben die dus voor zwaardere mensen komt te vervallen. 

De bovenste laag moet in elke vorm van aanpasbaarheid goede ventilatie bieden en zorgen voor de juiste drukontlasting.

De beste klantreviews

Morningstar Sleeps Stellar matras

Het Stellar matras is een aanpasbaar matras dat is aan te passen op hardheid en zoneverdeling. Zo kan je door de aanpasbare hardheid het matras afstemmen op je lichaamsgewicht. Door de aanpasbare zoneverdeling kan je het matras afstemmen op jouw favoriete slaaphouding en postuur.
Dit matras behoudt bij iedere aanpassing de volgorde van steun naar comfortschuim. Ieder schuimsoort behoudt daarbij de ideale postie in het geheel. Hierdoor werkt elke laag samen en gaan er geen belangrijke eigenschappen verloren. Ook blijft het matras hierdoor stabiel.
Bij tweepersoonsmatrassen is dit matras per kant afzonderlijk in te stellen. Doordat de bovenste twee schuimlagen uit een geheel bestaan ervaar je geen naad tussen de twee helfden.

Belangrijkste kenmerken:

 • De beste reviews: Morningstar Sleeps heeft de beste klantwaarderingen.
 • Voor iedere slaapositie: Dit matras is geschikt voor buik, rug en zijslapers door de mogelijkheid de hardheid en zoneverdeling aan te passen.
 • Aanpasbaar voor tweepersonen: Bij 2 persoonsmatrassen is het comfort aan twee kanten in te stellen zonder gleuf in het midden.
 • Ondervangt verschil in lichaamsgewicht: Door de aanpasbare hardheid is het matras geschikt voor lichaamsgewicht tussen 50 en 110 kg.
 • Ventilatie en vocht-warmteregulatie: Hierop scoort dit matras uitstekend door de volgorde van schuimsoorten.
 • Drukverdeling/drukontlasting: Zoneverdeling en de comfortlagen zijn goed afgestemd voor de juiste drukverdeling en drukontlasting.
 • Stabiliteit: Het matras is enorm stabiel in vergelijking met andere aanpasbare matrassen.
 • 100 dagen proefslapen: Je kan het matras thuis testen met zekerheid van proefslapen.
 • Voorwaarden: Garantie termijn 10 jaar op het schuim.

 

Lees meer right icon
Consumentenbond prijs

Matt Sleeps

Matt Sleeps heeft met haar geweldige marketing veel aandacht gewonnen voor aanpasbare matrassen. Een interessante ontwikkeling, want er valt veel te zeggen voor een aanpasbaar matras. Het Matt matras heeft inmiddels de prijs van de consumentenbond gewonnen voor het beste matras. Dat een aanpasbaarmatras deze prijs krijgt toont natuurlijk aan dat aanpasbare concepten toekomst hebben. De prijs kwaliteit verhouding van het Matt matras lijkt goed. Matt geeft aan dat het matras 6 hardheden heeft. Als ik kritisch kijk zou betekenen dat in 2 configuraties de comfortlagen onderop komen. Dit gaat hoe dan ook ten koste van stabiliteit en ook het draaien van toplagen zou beteken dat er consessies worden gedaan op het gebied van ventilatie. Verder twijfel ik er zeker niet aan dat veel mensen tevreden zullen zijn met dit matras. Uiteindelijk bepaald hardheid voor een groot gedeelte het comfort. Het matras is ook makkelijk aan te passen en ook dit matras is per helft apart aan te passen op de comfort wensen van de gene die aan die kant slaapt, zonder vervelende gleuf in het midden.

Belangrijkste kenmerken:

 • Veel prijzen: Matt Sleeps heeft de consumentenbond prijs en beste koop achter haar naam.
 • Voor iedere slaapositie: Dit matras is geschikt voor buik, rug en zijslapers door de mogelijkheid de hardheid aan te passen.
 • Ondervangt verschil in lichaamsgewicht: Door de aanpasbare hardheid is het matras geschikt voor lichaamsgewicht tussen 50 en 110 kg. Matt geeft zelf aan tot 150kg. Daar sta ik niet achter.
 • Aanpasbaar voor tweepersonen: Bij 2 persoonsmatrassen is het comfort aan twee kanten in te stellen zonder gleuf in het midden.
 • Ventilatie en vocht-warmteregulatie: Goed, in de hardste configuraties waarschijnlijk wel minder.
 • 120 dagen proefslapen: Je kan het matras thuis testen met zekerheid van proefslapen.
 • Voorwaarden: Garantie termijn 10 jaar op het schuim.
lees meer right icon

Emma hybrid II

Ook het bekende Emma Sleep beschikt over een aanpasbaar matras. De Emma Hybrid II adjustable. In tegenstelling tot de meeste andere aanpasbare matrassen is het Emma ajustable matras een pocketveermatras inplaats van enkel schuim. Voor de liefhebber van pocketveren is dit matras daarom zeker het overwegen waard. De mogelijkheden van het aanpassen zijn hierdoor alleen wel gelijk beperkt. De aanpasbaarheid gebeurt enkel in de toplagen van het matras. Zie het als een geintegreerde fliptopper met een harde en zachte kant waar uit kan worden gekozen. Doordat de aanpasbaarheid enkel in de toplagen gebeurt zal het verschil tussen hard en zacht ook beperkt blijven. Wel zal dit matras beschikken over een goede ventilatie! Hier moet bij worden gezegd dat we het matras nog niet zelf hebben getest.

right icon

Wat is een aanpasbaar matras en hoe gebruik je het?

Een aanpasbaar matras bestaat uit meerdere lagen of onderdelen waarvan de volgorde naar eigen behoeften kan worden veranderd. De lagen worden meestal beschermd met een afritsbare hoes. Er bestaan veel verschillende soorten aanpasbare matrassen. Je kan matrassen aanpassen op hardheid, je kan matrassen aanpassen op zoneverdeling, je hebt ook matrassen waarbij je de tijk heel makkelijk kan wisselen voor bijvoorbeeld een zomer- of wintervariant.

Het gebruik van deze aanpasbaarheden begint dus altijd bij het afritsen van de matrashoes. Vervolgens kan je de lagen naar wens draaien of keren en eventueel de matrashoes vervangen als dit mogelijk is. 

 

Tips wanneer je een verstelbaar matras wilt kopen

  

De voor- en nadelen van dit type matras

Aanpasbare matrassen hebben enorm veel voordelen. Uiteraard zijn er zeker ook nadelen. De belangrijkste vind je hier in een ovezicht.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Comfortabel samen slapen met een aanpasbaar matras

Samen slapen op een instelbaar matras lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, omdat je beide andere slaapbehoeftes hebt. In de praktijk valt dit gelukkig alles mee. Zo hebben veel verstelbare matrassen een gesplitste constructie, waardoor beide partners kunnen genieten van hun eigen individuele samenstelling. Bovendien heb je door zo’n constructie nooit meer last van elkaars bewegingen. Bestaan de lagen uit één oppervlak, dan biedt een topmatras uitkomst. Een zachte en comfortabele topper compenseert namelijk eventuele ongewenste hardheid.

 

Hoe de aanpasbare lagen jouw slaapcomfort verhogen

Omdat verstelbare matrassen aan te passen zijn aan ieder individu, profiteer je met dit type matras altijd van de perfecte ondersteuning voor jouw lichaam. Zo beperk je het aantal drukpunten tot een minimum, lig je uiterst comfortabel en heb je ook nog alle controle over de temperatuurregeling. Zweet je bijvoorbeeld snel in bed, kies dan voor een ventilerend materiaal als toplaag.

 

Is een aanpasbaar matras geschikt voor jou?

Wil je een matras dat volledig is aangepast aan jouw lichaam? Of kamp je met vervelende pijntjes? Een verstelbaar matras is zeker een oplossing. Door het matras aan te passen, creëer jij de beste ondersteuning voor jouw lichaamstype. Als je eenmaal een aanpasbaar matras hebt geprobeerd, is de kans groot dat je niet meer anders wilt.

 

Let op. Veranderen jouw slaapbehoefte naarmate je ouder wordt? Grote kans van wel. Met een aanpasbaar matras verander je het matras gewoon opnieuw naar de wens van dat moment. 

Veel gestelde vragen

Wat is een aanpasbaar matras?

Een aanpasbaar matras is een matras waarbij hardheid of zoneverdeling kan worden aangepast. Er zijn veel aanpasbare matrassen op de markt. Welke het beste bij jou past, is onder andere afhankelijk van de gebruikte materialen.

Wat is het voordeel van een aanpasbaar matras?

Met een verstelbaar matras profiteer je van een hoog ligcomfort en de perfecte ondersteuning voor jouw lichaamstype en slaapwensen. Ook is dit type matras ideaal als je samen met je partner slaapt. Veel aanpasbare matrassen hebben namelijk een gesplitste constructie.

Kan ik een verstelbaar matras zelf aanpassen?

Ja, dit type matras pas je zelf aan. Meestal doe je dat door de hoes open te ritsen en de lagen van volgorde te veranderen. Soms hoef je enkel het matras om te draaien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.