Beste anti allergeen matras

Huisstofmijt: elk bed wemelt ervan. Als je allergisch bent voor deze miniscule spinachtige beestjes, kan dat vervelende klachten geven. Gelukkig hoef je daar niet mee te leven. Met een anti-allergisch matras geniet je voortaan weer van een kwalitatieve nachtrust. Ook geven we andere tips om huisstofmijt de baas te blijven.

 

Beste anti allergisch matras

Een goed hypoallergeen matras is niet alleen gericht op het voorkomen van allergieën. Het is ook belangrijk dat een matras jouw lichaam op de juiste manier ondersteunt, comfortabel ligt en ventileert. Er zijn veel kwalitatieve anti-allergie matrassen op de markt, zoals de matrassen van Tuur en Morningstar Sleeps. Welk matras voor jou het beste is, hangt af van persoonlijke voorkeuren en factoren als lichaamsgewicht en slaaphouding.  

 

Wat zijn anti-allergene matrassen en hoe werken ze?

Omdat huisstofmijten goed gedijen in vochtige en warme plekken, nestelen ze zich graag in beddengoed en matrashoezen. De uitwerpselen van huisstofmijten veroorzaken allergische klachten zoals niezen, jeukende ogen, een verstopte neus en een opgezette keel. Huisstofmijten zijn niet te voorkomen, maar anti-allergische matrassen of hoezen kunnen allergische reacties wel sterk verminderen. Dit wordt bereikt met behulp van materialen die minder vatbaar zijn voor allergenen, vaak op natuurlijke basis. Vaak worden deze stoffen op zo’n wijze geweven dat bacteriën zich hier moeilijker in kunnen nestelen. 

 

Hoe herken ik een anti-allergene matras?

Veel anti-allergische matrassen zijn simpelweg te herkennen aan hun productbeschrijving. Let op termen als anti-allergeen, hypoallergeen, anti-allergisch en allergievrij. Een ander aandachtspunt is het materiaal. Soms staat er bij een matras niet specifiek dat het allergieën tegengaat, maar is dit door het gebruikte materiaal wel het geval. Zo is natuurlatex van nature anti-allergeen. Een andere simpele manier om dit type matras te herkennen is door te kijken naar eventuele certificaten, zoals het veelvoorkomende Oeko-Tex Standard 100. Tot slot is een anti-allergische hoes uiterst belangrijk bij allergieën. Een anti-allergisch matras kan zijn werk niet doen met een tijk die huisstofmijt aantrekt. Bovendien zijn de meeste tijken wasbaar op 60 graden, wat gunstig is bij de bestrijding van allergieën. 

 

Top 8 hypoallergeen matrassen van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Bekijk de voor en nadelen van anti-allergene matrassen.

Voordelen

 

Nadelen

 

Welke matras hoes gebruiken bij huisstofmijtallergie?

Kies altijd voor een matrashoes die afritsbaar is en te wassen is op 60 graden. Een hoge temperatuur doodt namelijk bacteriën. Qua materiaal zijn natuurlijke stoffen als katoen en bamboe de beste keuze. Dit zijn ook stoffen die goed ventileren en daardoor makkelijk vocht en vuil afvoeren, wat ideaal is bij allergieën. Let erop dat de hoes niet is voorbehandeld met chemicaliën. Dit zorgt er wel voor dat bacteriën geen kans krijgen, maar is volgens de consumentenbond schadelijk voor mensen. Een behandeling met nanodeeltjes lijkt een gezondere optie, al zijn de langetermijneffecten hiervan nog niet bekend. 

 

Verschillende materialen en opties voor anti-allergene matrassen

Als je op zoek bent naar een anti-allergeen matras, kun je het beste kijken naar synthetische stoffen. Koudschuim en natuurlatex zijn goede opties. Ook een combinatie van deze materialen is mogelijk. Voor de tijk kies je het beste voor natuurlijke materialen als bamboe en katoen. Vergeet daarnaast je beddengoed niet. Donzen en veren zijn voor veel mensen met allergische klachten niet geschikt. Ook hier zijn katoen, bamboe of bijvoorbeeld microvezels een beter idee.    

 

Tips om allergieën in de slaapkamer te verminderen

 

Is een allergeen matras geschikt voor jou?

Natuurlijk zijn anti-allergische matrassen voornamelijk geschikt voor mensen die kampen met allergieën. Maar ook als je hygiëne in de slaapkamer erg belangrijk vindt, is dit type matras geschikt. Allergievrije matrassen bestaan uit stoffen die bacteriën buitenboord houden en staan er daarnaast om bekend goed te ventileren. Iedereen wil toch een fris slaapklimaat? 

Veel gestelde vragen

Wat is een anti allergeen matras?

Een allergievrij matras draagt bij aan het voorkomen en bestrijden van allergische klachten. Dit gebeurt meestal met behulp van natuurlijke materialen, die minder vatbaar zijn voor bacteriën.

Welke matrassen gebruiken bij huisstofmijt allergie?

Koop een matras gemaakt met zo veel mogelijk natuurlijke materialen en het liefst een anti allergische bewerking in de matrashoes.

Hoe krijg je huisstofmijt uit je matras?

Om huisstofmijt zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om je slaapomgeving goed schoon te houden. Was bijvoorbeeld je dekbedovertrek en kussenslopen minstens één keer per week, lucht dagelijks het matras en stofzuig regelmatig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.