Beste dikke matras

Heerlijk: een extra dik matras waar je lekker in wegzakt. Alsof je omarmd wordt door een wolkje. Helaas zijn niet alle dikke matrassen van even goede kwaliteit. Wij vertellen je waar je bij de aankoop van een dik matras op moet letten.

Beste dikke matrassen

Dikke matrassen zijn vooral fijn als je op zoek bent naar een hoge instaphoogte. Let op: de beste dikke matrassen zijn niet alleen dik vanwege hun comfortlagen, maar beschikken ook over één of meerdere ondersteunende lagen.    

 

Top best geteste dikke matrassen van 2023*

 

Welke dikte heeft een matras nodig? 

Hoe dik een matras moet zijn, hangt af van factoren als ondergrond, persoonlijke voorkeur, lichaamstype en slaaphouding. Over het algemeen geldt dat je voor spiraalbodems en lattenbodems een dikker matras nodig hebt, omdat alle ondersteuning uit het matras moet komen. Dit is uiteraard ook het geval wanneer je matras op de grond ligt. Ook je eigen voorkeur speelt mee: vind je het bijvoorbeeld prettig om een beetje weg te zakken in een matras, dan is een dik matras meestal fijner. Dat geldt ook wanneer je wat zwaarder bent; door een te dun matras zak je al gauw heen. Voor zijslapers is extra dikte meestal ook gewenst, omdat de schouder- en heupzone daarin makkelijker weg kunnen zakken. Buik- en rugslapers kunnen over het algemeen door met een wat dunner matras.

 

De ideale matrasdikte voor de optimaal slaapcomfort

De minimale dikte voor een matras is 15 cm. Meer standaard is 20 tot 25 cm dik. Alles boven de 25 cm is extra dik: vaak bevat zo’n matras meerdere comfortlagen. Over het algemeen kan gesteld worden dat de dikte van een matras (mede) het comfort bepaalt. Zoek je een matras dat een optimaal slaapcomfort biedt, dan sla je het beste alle matrassen onder de 20 cm dik over. Alle verschillende beschikbare diktes kunnen je al snel gaan duizelen; het is daarom goed om te beseffen dat je weinig verschil zal merken tussen een matras van 28 cm en 30 cm dik. Je hoeft dus echt niet iedere dikte te testen om een juiste keuze te maken. 

 

Is een extra dik matras beter voor de nachtrust?

Een dik matras is over het algemeen comfortabeler dan een dun matras. Ook ondersteunt een dik matras doorgaans beter. Dat komt omdat er in een dik matras simpelweg meer ruimte is voor verschillende lagen. Een dun matras bestaat vaak uit één stevig en ondersteunend materiaal, terwijl dit in een dik matras gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld een extra comfortlaag. Let bij het kopen van een dik matras daarom altijd op hoe het matras opgebouwd is: aan een dik matras van slechts één laag kwalitatief slecht maar zacht materiaal heb je weinig. Richt je dus naast comfort ook op eigenschappen als aanpassend vermogen, ondersteuning en ventilatie. 

 

De voor- en nadelen van een extra dik matras

Van zelfsprekend heeft een dik matras voordelen, maar ook nadelen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Afmetingen van dikke matrassen 

Het maakt niet uit of je een 140×200, 160×200, 180×200 of misschien wel 90×200 cm matras zoekt: dikke matrassen bestaan er in alle afmetingen. Ze worden echter vaak niet verkocht onder de naam ‘dikke matrassen’. Je kunt dus beter kijken naar de dikte ofwel de hoogte, waarbij grofweg alles boven de 25 cm als extra dik kan worden beschouwd. 

 

Comfortabele en ondersteunende materiaalsoorten van dit type matras

Bij dikke matrassen doe je er goed aan verder te kijken dan alleen het comfort dat deze matrassen bieden. Zo moet een matras ook ondersteunend en voldoende ventilerend zijn. Materialen spelen daarin een grote rol. Met koudschuim zit je vrijwel altijd goed: dit materiaal is veerkrachtig, comfortabel, ondersteunend én ventilerend. Een toplaag van traagschuim, dat zich volledig naar je lichaam vormt, maakt een dik matras extra comfortabel. Hoogwaardig latex, verkocht onder de naam Talalay, combineert de positieve eigenschappen van koud- en traagschuim, maar is wel wat duurder. Een kern van pocketvering is prettig voor mensen die op bepaalde plekken wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Fijn aan dikke matrassen is dat er voldoende ruimte is voor meerdere vullingen. Zo kun je meerdere materialen combineren om tot het beste resultaat te komen.

 

Speciaal hoeslaken kopen voor een dik matras 

Voor dikke matrassen bestaan speciale matrashoezen. Wil je zo’n hoes kopen, let dan op hoezen met een extra hoge hoekhoogte. Een afneembare hoes heeft een hoop voordelen. Zo kun je deze hoezen meestal wassen, wat de hygiëne van je matras bevordert. Ook nemen goede hoezen makkelijk vocht op waardoor dit niet in het matras terechtkomt, en vermindert een matrashoes allergische reacties.  

 

Is een dik matras geschikt voor jou?

Als je een matras met een hoog ligcomfort zoekt, kom je hoogstwaarschijnlijk uit bij een dik matras. Voor matrassen geldt over het algemeen hoe dikker, hoe comfortabeler. Bedenk wel dat dik niet per se ondersteunend betekent. Ook als je zwaar bent, is een dik matras prettiger dan een dun matras.  

Veel gestelde vragen

Is een dik matras beter voor mijn nachtrust?

Een extra dik matras kan je nachtrust bevorderen ten opzichte van een standaard of dun matras, maar dan is het wel van belang dat het matras naast comfortabel ook op de juiste manier ondersteunt. Ook factoren als drukverdeling en ventilatie beïnvloeden hoe je ’s nachts slaapt.

Wat is de dikte van een goed matras?

Een goed matras is minimaal 15 cm dik, maar het liefst dikker. Vanaf 20 cm wordt een matras als ‘dik’ beschouwd en vanaf 25 cm is een matras extra dik. Of een dik matras ook goed is, hangt onder andere af van comfort, ondersteuning en ventilatie.

Heb ik een speciaal hoeslaken nodig voor een dik matras?

Ja, een dik matras heeft een speciaal hoeslaken nodig, anders loop je het risico dat het laken van je matras af ‘schiet’. Matrashoezen voor extra dikke matrassen hebben een hogere hoekhoogte dan standaard hoezen. In de productbeschrijving is dit duidelijk aangegeven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.