Beste drukverlagende matras

Draai en woel je veel en slaap je daardoor niet diep genoeg? Of heb je last van gewrichtspijn? Dan kan een drukverlagend matras uitkomst bieden. Dit type matras geeft geen tegendruk en zorgt daarmee voor zo min mogelijk drukpunten, waardoor je erg comfortabel ligt. Het gevolg is een pijnloze, diepe slaap en dus een optimaal herstel. 

Beste matras drukverlagend 

Het beste drukverlagende matras bestaat uit het juiste materiaal en is naast drukverlagend ook ondersteunend en ventilerend. Vaak laten mensen zich te snel overtuigen door het comfortabele gevoel dat drukverlagende matrassen geven, zonder goed te kijken of het matras ook op andere punten geschikt is. Omdat iedereen andere slaapbehoeften heeft, is er niet één drukverlagend matras dat er met kop en schouders bovenuit steekt.  

 

Wat is een drukverlagend matras?

De meeste drukverlagende matrassen bestaan uit latex of traagschuim. Deze materialen vormen zich volledig naar het lichaam, wat betekent dat drukzones van het lichaam eenvoudig in dit schuim wegzakken en er dus een gelijkmatige drukverdeling in het matras ontstaat. Omdat er geen tegendruk wordt gegeven, wordt daarnaast de bloedcirculatie niet afgekneld. Dat klinkt allemaal positief, maar let op: drukverlagend betekent dus niet ondersteunend. Veel drukverlagende matrassen bestaan daarom naast een toplaag van traagschuim ook uit een veerkrachtige kern van bijvoorbeeld koudschuim of pocketvering.

 

Voor wie is een drukverlagend of anti-decubitus matras geschikt?

Mensen met reuma, artrose, decubitus en spier- en/of gewrichtspijn kunnen veel baat hebben bij een drukverlagend matras. Een anti-decubitus matras is speciaal ontworpen voor mensen met doorligwonden. Beide matrassoorten zorgen voor een goede doorbloeding, wat pijn tegengaat. Ook zijslapers vinden een drukverlagend matras vaak fijn. Omdat de schouder- en heupzone van zijslapers veel druk op het matras uitoefenen, is het prettig als het materiaal makkelijk meebeweegt.  

 

Tips wanneer je een drukverlagend matras wilt kopen

Staar je bij dit type matras niet blind op de drukverlagende eigenschappen. Je wilt natuurlijk dat een matras heerlijk ligt, maar ook factoren als ondersteuning en ventilatie zijn voor een goede nachtrust van groot belang. Het is daarom belangrijk dat je een matras uittest. Dit kan vaak door middel van proefslapen. Doe daarnaast kritisch onderzoek naar de materialen in het matras en lees de reviews. 

 

Top 8 anti-decubitus matrassen van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Drukverlagend is eigenlijk per definitie nodig in een matras. Toch hebben de meeste materialen die hiervoor zorgen ook nadelen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Anti decubitus matras vergoeding aanvragen

Een regulier drukverlagend matras wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, een speciaal anti-decubitus matras in sommige gevallen wel. Wel moet er dan sprake zijn van decubitus (doorligwonden) of het risico om deze te ontwikkelen. Vraag je verzekeraar naar de mogelijkheden.  

 

Anti decubitus matras met pomp of zonder pomp kopen

Speciale anti-decubitus matrassen bestaan uit schuim of lucht. De schuimvariant werkt meer preventief: hierbij gaat het om ‘gewone’ drukverlagende matrassen. Anti-decubitus matrassen met lucht zijn bedoeld om doorligwonden te behandelen. Deze worden geleverd met een pomp en bestaan uit luchtkussens met kleine gaatjes. Als er druk op het matras ontstaat, ontsnapt er steeds wat lucht. Die constante luchtstroom is gunstig voor de conditie van de huid.  

 

Is een drukverlagend matras geschikt voor jou?

Als je last hebt van reuma, artrose, decubitus of spier- en gewrichtspijn of als je het meest op je zij slaapt, dan zal je heerlijk liggen op een drukverlagend matras. Een goed drukverlagend matras scoort hoog op ligcomfort en is daarnaast op de juiste manier ondersteunend. Is er sprake van doorligwonden, dan is een speciaal anti-decubitus matras noodzakelijk. Dit type wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat is een drukverlagend of anti decubitus matras?

Een drukverlagend of anti decubitus matras verdeelt de druk van het lichaam gelijkmatig over het matras. Dat gebeurt met behulp van materialen die zich volledig naar het lichaam vormen. Er wordt geen tegendruk gegeven, wat bevorderlijk is voor de bloedcirculatie.

Welke matras soorten zijn drukverlagend?

Materialen als traagschuim en latex zijn in staat de lichaamscontouren perfect op te vangen, waardoor er nergens tegendruk wordt gegeven. Deze materialen werken dus drukverlagend. Een voorbeeld van een drukverlagend matras is het Stellar matras van Morningstar Sleeps.

Is een anti decubitus matras met pomp of zonder pomp beter?

Of je een pomp nodig hebt bij een anti-decubitus matras hangt af van het type matras. Een anti-decubitus matras van schuim werkt preventief bij doorligwonden en hoeft niet te worden opgepompt. Een matras met lucht moet dat wel; deze matrassen hebben als doel doorligwonden te behandelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.