Beste dunne matras

Hoewel de meeste mensen een dik matras prefereren boven een dun matras, kan een dun matras ook zo z’n voordelen hebben. Vooral voor de makkelijke slaper is zo’n matras ideaal: een goed dun matras is eenvoudig, ondersteunend én voordelig. Maar dan moet je wel de juiste kiezen.  

 

Beste dunne matras

De beste dunne matrassen zijn naast hun compacte formaat comfortabel, ondersteunend en ventilerend. Omdat dunne matrassen vaak maar uit één laag vulling bestaan, loop je sneller het risico dat deze matrassen niet op alle punten hoog scoren. Bij een dun matras moet je daarom extra kritisch zijn op het materiaal waarvan het gemaakt is.  

 

Top 8 best geteste dunne matrassen van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Uiteraard heeft een dun matras voor en nadelen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Comfortabele en ondersteunende materialen voor een goede nachtrust

Zoals gezegd zijn dunne matrassen over het algemeen van slechts één laag vulling gemaakt. De meeste dunne matrassen bestaan uit koudschuim, en niet zonder reden. Koudschuim biedt alles in één: comfort, ondersteuning en een uitstekend ventilerend vermogen. Een matras van koudschuim heeft geen extra lagen nodig om van goede kwaliteit te zijn. Dat is anders bij traagschuim, dat alleen als toplaag kan fungeren. Dat maakt traagschuim voor een dun matras meteen al ingewikkeld: vaak is er simpelweg geen ruimte voor één of meerdere onderlagen. Dat geldt ook voor pocketvering: omdat deze metalen springveren niet comfortabel zijn, moet dit materiaal altijd worden afgetopt met een schuimlaag. Latex kan wel geschikt zijn voor dunne matrassen. Kies dan wel voor hoogwaardig latex zoals Talalay. 

 

Dun matras kopen in verschillende afmetingen 

Of je nu een dun eenpersoons of tweepersoons matras nodig hebt: dunne matrassen heb je in alle soorten en maten. Omdat bij dit type matras vaak niet specifiek wordt vermeld dat het om een dun matras gaat, kijk je hiervoor het beste naar de hoogte. Dunne matrassen zijn zo’n 15 tot 17 cm ‘hoog’. Alles wat onder de 15 cm zit, is te dun: het matras kan dan niet meer de juiste ondersteuning bieden. 

 

Dikte matras voor jouw slaaphouding

Jouw slaaphouding is van grote invloed op de matrasdikte die je moet kiezen. Sommige slaaphoudingen veroorzaken namelijk meer drukpunten, waardoor extra soepelheid gewenst is. Dit is het geval bij zijslapers: omdat in deze houding veel druk op de schouders en heupen wordt uitgeoefend, is het belangrijk dat deze zones voldoende kunnen wegzakken. Dat kan niet in een (te) dun matras. Voor buik- en rugslapers kan een dun en goed ondersteunend matras wel prettig zijn, omdat deze houdingen extra stevigheid in een matras vereisen. Is een matras te zacht en te soepel, dan zakken de onderrug en/of de buik te ver door, waardoor de wervelkolom scheef komt te liggen. Dat veroorzaakt op den duur een hoop klachten. 

 

Matras combineren met topper

Een topmatras wordt ook wel een dun matras genoemd. Toppers zijn zo’n 5 tot 10 cm dik en kun je gebruiken om je huidige matras zachter of juist harder te maken. Ook kun je een topmatras gebruiken om een dun matras dikker te maken, wat bijvoorbeeld fijn is als het matras iets te stevig is. In dat geval biedt een topper een extra laag comfort. Een topper biedt geen ondersteuning. 

 

Is dit type matras geschikt voor jou?

Ben je niet zo’n veeleisende slaper? Vind je gemak en een lage prijs belangrijk? Dan is een dun matras misschien iets voor jou. Goede dunne matrassen zijn zo’n 15 tot 17 cm dik, bestaan meestal uit één laag vulling en bieden voldoende stevigheid en ondersteuning. Ook zijn ze comfortabel en ventileren ze goed.

Veel gestelde vragen

Wat is het voordeel van een dun matras?

Een dun matras is relatief goedkoop, licht van gewicht en in het beste geval ook ondersteunend. Dunne matrassen zijn zo’n 15 cm dik en bestaan meestal uit één type vulling. Het is daarom belangrijk dat deze vulling aan meerdere eisen voldoet, zoals comfort, ondersteuning en ventilatie.

Wat is het nadeel van een dun matras?

Omdat er in dunne matrassen meestal geen ruimte is voor een of meerdere comfortlagen, kan een dun matras soms wat hard aanvoelen. Ook gaan dunne matrassen minder minder lang mee dan dikke matrassen, omdat ze door hun compacte formaat sneller versleten zijn.

Wat is de ideale dikte van een goed dun matras?

Een goed dun matras is zo’n 15 tot 17 cm dik. Onder de 15 cm is een matras te dun en kan het niet langer de ondersteuning bieden die een standaard mensenlichaam nodig heeft. Matrassen boven de 17 cm worden als dik bestempeld en matrassen boven de 25 cm zijn extra dik.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.