Als een matras zijn beste tijd gehad heeft, gooi je hem weg. Waarschijnlijk denk je daar niet eens bij na. Toch is dit een erg milieubelastend proces, aangezien er bij het verbranden van matrassen veel afvalstoffen vrijkomen. Geef je om het milieu, dan kun je kiezen voor een duurzaam matras. Maar wat houdt ‘duurzaam’ precies in?
De beste matrassen, maar dan duurzaam
Belangrijk bij de beste duurzame matrassen is dat ze geproduceerd zijn volgens een milieuvriendelijk proces en over een hoge slijtvastheid beschikken. Volgens de consumentenbond moet een matras minstens tien jaar meegaan. Ook is het pre wanneer een matras goed recyclebaar is. Naast hun duurzame eigenschappen zijn ook ondersteuning, ligcomfort en ventilatie belangrijke zaken om op te letten. Duurzame matrassen worden ook wel natuurlijke of biologische matrassen genoemd.
Wat zijn duurzame matrassen en waarom is het belangrijk?
Bij het verbranden van matrassen ontstaat veel CO2-uitstoot. Maar ook de productie van matrassen is belastend voor het milieu. Daarom zijn natuurlijke materialen beter: bij de verbranding hiervan komen minder schadelijke stoffen vrij en omdat deze stoffen over het algemeen goed recyclebaar zijn, kunnen de afvalstoffen weer voor andere doeleinden worden gebruikt. Soms worden deze stoffen zelfs ingezet voor de productie van nieuwe matrassen. Met een duurzaam matras draag je dus op meerdere manieren bij aan een schoner milieu.
Tip: als je duurzaam wilt zijn, kan je ook eens kijken naar refurbished matrassen die terugkomen bij het proefslapen. In een hotel lig je immers ook op een gebruikt matras.
Aanpasbaar matras extra duurzaam?
Natuurlijk valt en staat alles met kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen. Maar aanpasbare matrassen zijn duurzaam omdat ze in theorie nooit vroegtijdig vervangen hoeven te worden. Naarmate je ouder wordt is de kans groot dat je behoefte verandert. Ook tijdens de slaap. Goede aanpasbare matrassen pas je gewoon aan naar je nieuwe behoefte. Ook is bij een matras met losse schuimlagen een versleten schuimlaag makkelijk te vervangen, zonder het hele matras weg te gooien.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een milieuvriendelijk matras?
Het eerste waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een milieuvriendelijk matras is het materiaal en de duurzaamheid van het materiaal. Natuurlatex is een goede keuze. Ga je voor schuim, dan is koudschuim het meest duurzaam vanwege de veerkracht en de lange levensduur. Kijk ook naar termen als ‘recyclebaar’ of ‘circulair’. Belangrijk verschil is dat ‘circulair’ volledig herbruikbaar betekent, terwijl dat bij ‘recyclebaar’ niet het geval hoeft te zijn. Polyether is bijvoorbeeld een stof die volledig recyclebaar is, al heeft dit materiaal als groot nadeel dat het niet lang meegaat. Om de levensduur van je matras te verlengen, kun je kiezen voor een wasbare matrashoes. Let ook op certificaten als het EU Ecolabel en Oeko-Tex Standard 100. Ook de garantieperiode kan iets zeggen over de levensduur van een matras. Tien jaar is ideaal. Als de garantietermijn minder dan vijf jaar is, kun je je terecht afvragen of het materiaal wel sterk genoeg is.
Top 8 duurzame matrassen van 2023*
- Deze wordt later aangevuld
De voor- en nadelen van dit type matras
Afhankelijk van de kwaliteit heeft een matras voor en nadelen op het gebied van duurzaamheid.
Voordelen
- Milieuvriendelijk
- Vaak anti-allergeen door de natuurlijke materialen
- Slijtvastheid
Nadelen
- Relatief duur (maar gaat wel veel langer mee)
De prijs van dit type matras
Kwalitatieve biologische matrassen zijn relatief prijzig. Zo is een matras van natuurlatex al snel duizend euro duurder dan een matras van polyether. Hou hierbij in het achterhoofd dat je ook betaalt voor de lange levensduur, en dat je met een goed duurzaam matras op lange termijn misschien zelfs goedkoper uit bent dan met een duurzaam matras dat je om de zoveel jaar moet vervangen. Voorbeelden van duurzame matrassen zijn het natuurlatex matras van Tuur matras van Auping en het matras met duurzame tijk van Morningstar Sleeps.
Duurzame en natuurlijke materialen herkennen
Het is niet moeilijk om duurzame en natuurlijke materialen te herkennen. Wees alert op termen als ‘biologisch’, ‘natuurlijk’ en ‘gerecycled’. Lees het label goed: meestal staat daar nadrukkelijk op aangegeven of het om een duurzaam product gaat, al dan niet met certificaten. Materialen als katoen, wol, linnen, bamboe en hennep zijn ook allemaal natuurlijk.
Is dit type matras geschikt voor jou?
Geef je om het milieu? Dan kan een duurzaam matras niet achterblijven. Traditionele matrassen produceren bij de verbranding veel afvalstoffen en ook de productie ervan is erg milieubelastend. Ook als je een gezonde leefstijl nastreeft is een duurzaam matras een fijne optie. De natuurlijke materialen waaruit dit type matras bestaat zijn minder vatbaar voor bacteriën en bevatten daarnaast geen schadelijke chemicaliën.
Veel gestelde vragen
Wat is een duurzaam matras?
Een duurzaam, biologisch of natuurlijk matras is een matras dat op milieuvriendelijke wijze is geproduceerd en/of is gerecycled. Hierdoor veroorzaakt dit type matras veel minder schadelijke afvalstoffen dan een regulier matras. Ook gaat een duurzaam matras dankzij zijn natuurlijke karakter lang mee. Aanpasbare matarssen zijn ook duurzamer.
Wat zijn natuurlijke matrasmaterialen?
Een veelvoorkomend natuurlijk materiaal in matrassen is natuurlatex. Latex wordt gewonnen uit het melksap van de rubberboom. Duurzame materialen voor beddengoed zijn bijvoorbeeld katoen, wol, linnen, bamboe en hennep.
Hoe herken ik een duurzaam matras?
Om een duurzaam matras te herkennen, kijk je naar termen als ‘biologisch’, ‘natuurlijk’ en ‘gerecycled’. Meestal staat bij de productbeschrijving duidelijk aangegeven of het om een duurzaam matras gaat.