Beste harde matras

Een hard of stevig matras kan fijn zijn voor mensen die op hun buik slapen of die wat zwaarder van gewicht zijn. Veel mensen maken echter de fout een te hard matras te kopen, wat kan leiden tot een slechte bloedcirculatie en pijnlijke lichaamsdelen. Zoek je het beste harde matras voor jouw lichaamstype maar weet je niet waar je op moet letten? Wij helpen je op weg met informatie over harde matrassen en onze toplijst met de beste harde matrassen.

Beste harde matras

Het is per persoon verschillend wat het beste harde matras is. De een kiest misschien voor een extra hard matras, terwijl de ander een gemiddelde stevigheid al als hard bestempeld. Om verwarring te voorkomen worden in de matrasindustrie vaak begrippen als ‘stevig’ en ‘firm’ gebruikt om harde matrassen mee aan te duiden. Maar ook dit is slechts een richtlijn. Uiteindelijk draait het vooral om persoonlijke voorkeur.

Waarop letten bij een hard matras kopen

Wil je een hard matras kopen, kijk dan naar matrassen die ‘stevig’ of ‘firm’ zijn. Zachte matrassen worden vaak ‘soft’ genoemd. Sommige fabrikanten categoriseren hun matrassen met de afkortingen H1 tot en met H5, waarbij H1 het zachtst is. Bedenk hierbij wel dat deze hardheden nooit gebaseerd op één-op-één vergeleken met matrassen van andere fabrikanten. Een H4 van de ene fabrikant kan dus een H5 zijn bij de ander.

Ook kan het bij het kopen van een stevig matras handig zijn het materiaal van het matras in acht te nemen. Sommige materialen zijn van nature wat steviger, zoals koudschuim, pocketvering en binnenvering. Maar ook hier ligt het er weer aan welk type koudschuim of wat voor veringen er gebruikt zijn.

Hoewel de hardheid van een matras dus lastig definieerbaar is, kan onderstaande tabel helpen om de juiste hardheid voor jouw lichaamstype te kiezen.

Vergelijk de hardheid van de beste stevige matrassen

Het is niet makkelijk om de beste stevige matrassen met elkaar te vergelijken, omdat hardheid door ieder individu én iedere fabrikant anders wordt geïnterpreteerd. Zo heeft het niet veel zin om een H4-matras van de ene fabrikant te vergelijken met een H4-matras van de andere fabrikant. Een stevig matras kopen draait daarom vooral om gevoel. Zo kun je letten op zaken als:

De voor- en nadelen van deze hardheid

Voordelen

Nadelen

Zelf een matras harder maken

Als je huidige matras te zacht is, kun je ervoor kiezen om een stevige topper op het matras te leggen. Koop dan wel een vrij dikke topper, van een stevig materiaal, anders zak je er alsnog makkelijk doorheen. Een topper van minstens 6 cm moet voldoende zijn. Omdat de hardheid van je bed het resultaat is van het matras en de topper samen, moet de topper veel harder zijn dan je matras. Denk bijvoorbeeld aan een stevige Koudschuim of Latex topper. Ook kan het helpen om, indien aanwezig, de lattenbodem anders in te stellen, zodat deze meer veerkracht creëert.

Het effect van een te hard matras op jouw slaapkwaliteit

Een te hard matras kan leiden tot drukpunten op het lichaam, wat ongemak en pijn kan veroorzaken. Dit kan leiden tot een verstoorde slaap, frequent draaien en woelen tijdens de nacht, en een verminderde slaapkwaliteit. Het kan ook leiden tot stijfheid en spierpijn bij het ontwaken, door een verminderde bloedstroom.

Is hard matras geschikt voor jou?

Als je op je buik of op je rug slaapt en/of relatief zwaar bent, ben je beter uit met een wat harder matras. Dit type matras zorgt ervoor dat je buik niet te diep in het matras zakt (en je dus geen rugklachten ontwikkelt). Als je zwaar van gewicht bent, helpt een stevig matras jouw gewicht op te vangen. Let erop dat een hard matras ook voldoende ondersteunend en drukverdelend is. Bekijk onze beste harde matrassen en bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk. Ook hebben wij een onderzoek gedaan naar de beste matrassen voor buikslapers en de beste matrassen voor rugslapers.

 

 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste harde matras?

De keuze voor een goed hard matras is geheel subjectief. De een vindt een medium hard matras lekker, terwijl het de ander niet hard genoeg kan zijn. Elke fabrikant heeft bovendien een eigen visie op wat hard en zacht is.  

Wanneer is een matras te hard?

Een matras is te hard wanneer de wervelkolom niet recht ligt. Dit kan onder andere leiden tot nekklachten, gedraai gedurende de nacht, pijn in de onderrug en slapende ledematen. 

Wat is de beste manier om een matras harder maken?

Is je matras te zacht? Kies dan voor een stevige topper van minstens 6 cm of verstel je lattenbodem zodanig dat er meer weerstand gecreëerd wordt. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.