Beste reflux matras

Reflux, het uitspugen van kleine hoeveelheden voeding, komt bij baby’s veel voor. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van brandend maagzuur tijdens het slapen. Een anti-reflux matras zou weleens een oplossing kunnen bieden. Bij Slapen.com deden wij onderzoek naar de beste reflux matrassen.

 

Beste reflux matras

Anti-reflux matrassen hoeven niet aan speciale eisen te voldoen, dus het is moeilijk vast te stellen wat het allerbeste reflux matras is. Bovendien is een anti-reflux matras voor volwassenen anders dan voor baby’s: bij baby’s gaat het meestal om een volledig matras, terwijl volwassenen aan een losse verhoger genoeg hebben. Zo’n verhoger koop je al voor een paar tientjes en is eigenlijk niet meer dan een stuk schuim.  

 

Wat is een anti-reflux matras en hoe werkt het?

Reflux is een onschuldig fenomeen, maar kan wel vervelend zijn. Zo kan het gebeuren dat je het babybedje meerdere keren per dag moet schoonmaken. Veel ouders sprongen dan ook een gat in de lucht toen het eerste anti-reflux matrasje voor baby’s werd ontwikkeld. Dit type matras heeft een extra inzetstuk in de vulling waardoor het hoofdje iets hoger dan de rest van het lichaam komt te liggen. Door die helling zou maagzuur minder snel naar boven komen. Of dit ook echt werkt, is niet bewezen. Voor de een lijkt het wel te werken, terwijl de ander weinig tot geen verschil merkt.  

 

Voor wie is een reflux matras geschikt?

Zowel voor baby’s (bekijk ook de beste babymatrassen) als volwassenen zijn reflux matrassen geschikt. Uiteindelijk is de werking ervan hetzelfde: de lichte helling zorgt ervoor dat er minder druk op de schedel komt te liggen en maagzuur zodoende binnenboord blijft. Doordat het zwaartepunt dus lager ligt, heb je ’s ochtends ook minder snel last van een opgezwollen gezicht of dikke ogen. 

 

Top 8 best geteste matrassen bij brandend maagzuur van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Zoals alles heeft ook een reflux matras zowel voor als nadelen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Kan ik reflux voorkomen met een speciaal matras?

De meningen over reflux matrassen zijn verdeeld. De Consumentenbond is sceptisch over dit type matrassen. Na een anti-reflux matras van het merk Aerosleep kritisch te hebben onderzocht, concludeerde de Consumentenbond dat het matras niet per definitie een oplossing bood tegen reflux. Ook het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de Jeugd Gezondheids Zorg (JGZ) konden geen bewijs vinden voor de werking van anti-reflux matrassen. Desalniettemin beweren sommige mensen dat hun refluxproblemen na het kopen van een speciaal matras verminderd zijn. Wil je weten of een reflux matras werkt, dan is het dus het beste om dit voor jezelf uit te testen. 

 

Welke materialen zijn geschikt voor een reflux matras?

Belangrijk bij reflux matrassen is dat de vulling voldoende ventileert; dit zorgt voor een optimale vochtafvoer en temperatuurregulatie. Koudschuim is daarom een veelgebruikt materiaal voor dit type matras. Ook een waterdichte en wasbare matrashoes is onmisbaar, omdat deze bescherming biedt tegen vocht en vuil.  

 

Voordeel van een afneembare hygiënische matrashoes 

Omdat een anti-reflux matras wordt gebruikt tegen reflux, is de kans dat het matras vies wordt door mogelijk voorkomende Reflux aannemelijk, daarom is het fijn wanneer het matras makkelijk schoon te houden is. Een afneembare en wasbare hoes is een eenvoudige oplossing. Let er wel op dat deze wasbaar is op 60 graden, want bij een lagere temperatuur worden bacteriën niet effectief gedood. Een kwalitatieve matrashoes neemt daarnaast makkelijk vocht op, waardoor het onderliggende matras minder snel slijt. Ook moet de hoes voor een optimale vochtafvoer beschikken over een goed ademend vermogen. Natuurlijke materialen als katoen, tencel en bamboevezel hebben deze eigenschappen.

 

Speciale matras verhogers bestellen voor een betere nachtrust

Als je last hebt van reflux, is het niet nodig om daar een speciaal matras voor te kopen. Anti-reflux matrassen voor volwassenen zijn bovendien schaars. Gelukkig kun je met enkel een losse verhoger al verlichting van je klachten ervaren. Zo’n verhoger kost slechts enkele tientjes en is verkrijgbaar bij verscheidene webshops. Denk er wel aan dat niet iedereen baat heeft bij een anti-reflux verhoger of matras. 

 

Is dit matras geschikt voor jou?

Ben je het zat om telkens het matrasje van je baby te moeten verschonen? Of heb je ’s nachts zelf last van brandend maagzuur? Kijk dan eens naar een anti-reflux matras of verhoger. Doordat het hoofd op een lichte helling ligt, zou maagzuur beter op z’n plek blijven. De effecten van anti-reflux matrassen en verhogers zijn echter niet bewezen.  

Veel gestelde vragen

Wat is een reflux matras?

Een reflux matras is ontworpen om brandend maagzuur of het uitspugen van babyvoeding tegen te gaan. Deze matrassen zijn er zowel voor baby’s als voor volwassenen. Dankzij een inzetstuk of een losse verhoger kan het hoofd in een helling worden gelegd, wat reflux zou tegengaan.

Kan ik reflux voorkomen met een speciaal matras?

Het effect van anti-reflux matrassen is niet bewezen. De Consumentenbond is zelfs sceptisch over de werking van dit type matras. Toch zijn er ook mensen die beweren dat hun reflux problemen dankzij een speciaal matras minder zijn geworden. Ook baby’s lijken er soms baat bij te hebben.

Wat is een goed anti-reflux matras voor volwassenen?

Reflux matrassen voor volwassenen zijn vrij schaars, maar je kunt er altijd voor kiezen om een speciale verhoger te kopen. Zo’n verhoger voeg je eenvoudig toe aan je huidige matras en kost slechts een paar tientjes. Veel webshops verkopen anti-reflux verhogers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.