Beste matras rugslaper

Slaap je op je rug? You’re one of a kind! Deze minder populaire ligging wordt ook wel de lijkpositie genoemd. Hoewel dat niet zo gezellig klinkt, heeft op de rug slapen meerdere voordelen. Zo vermindert het gewrichtspijn en bevordert het een diepe slaap. Maar met het verkeerde matras kan op de rug slapen ook leiden tot snurken en slaapapneu. Waar moet je op letten bij het kopen van het beste matras voor een rugslaper? Wij zochten het uit en hebben een aantal van de beste matrassen voor rugslapers in kaart gebracht.

 

Beste matras rugslaper

De beste matrassen voor zijslapers komen in allerlei soorten, maar rughoudingen zijn redelijk vergelijkbaar. Rugslapers liggen in een rechte houding, soms misschien met een opgetrokken knie of een arm boven het hoofd. Wat daarom in ieder geval belangrijk is bij het kiezen van het beste matras rugslapers (geschikt voor jou) is een goede stabiliteit en drukverlagende werking. Deze aspecten zorgen er namelijk voor dat de wervelkolom op de juiste manier wordt uitgelijnd. Concreet houdt dit in dat je bekken en billen de kans moeten krijgen om voldoende weg te zakken in het matras, terwijl je onderrug in een stabiele rechte lijn blijft liggen. 

 

Tips bij kopen van een matras voor rugslapers

Rugslapers worden vaak een stevig matras aangeraden. Eigenlijk is dit geen handige richtlijn, want stevig betekent niet altijd en voor iedereen hetzelfde. Stabiliteit is daarom een betere term. Stabiliteit wil zeggen dat het matras zich optimaal naar het lichaam vormt, waardoor een verkeerde uitlijning van de wervelkolom wordt voorkomen. Dit wordt ook wel aangeduid met een hoge puntelasticiteit. Er bestaan zachte matrassen die bijzonder stabiel zijn en harde matrassen die helemaal geen stabiliteit leveren.

Verlies bij een matras voor rugslapers niet het comfort uit het oog. Een veelgemaakte fout bij rugslapers is dat ze kiezen voor een te hard matras, omdat ze denken dat ze daarmee stabiliteit bereiken. Ten eerste is dat dus vaak niet het geval en ten tweede ligt een te hard matras niet lekker. Meestal is een medium stevig matras voor rugslapers prettig, al is dit voor iedereen anders.

 

De beste matrassoorten voor rugslapers

Het gaat er dus vooral om dat je matras mooi met het lichaam mee vormt, maar wel voldoende stevigheid en ondersteuning biedt. In ons onderzoek naar de beste matrassen voor rugslapers hebben wij vooral gekeken naar matrassen met zoneverdeling, met een stevige kern, die wel beschikken over de nodige comfortlagen voor drukontlasting. Verder hebben wij gekeken naar reviews op het internet en dan met name naar geverifieerde reviews. 

 

De voor- en nadelen van dit type matras

 

Voordelen

  Juiste ondersteuning van de wervelkolom

  Drukverlagend effect

  Vermindering van rugklachten

 

Nadelen

 

Speciaal matras wanneer je op je rug slaapt

Moet je een speciaal matras kiezen als je op je rug slaapt? Dat hoeft natuurlijk niet. Matrassen voor zij- en buikslapers kunnen prima werken voor een rugslaper, mits ze over de juiste stabiliserende en drukverdelende eigenschappen beschikken. Veel matrassen op de huidige markt bestaan uit twee of meerdere lagen en zijn daarmee zelfs geschikt voor alle drie de slaaphoudingen.

 

Is rugslaper matras geschikt voor jou?

Geef je de voorkeur aan slapen op je rug, dan kan een speciaal matras voor rugslapers prettig zijn. Deze matrassen zijn over het algemeen comfortabeler voor rugslapers, omdat ze zorgen voor een juiste uitlijning van de wervelkolom en voldoende ondersteuning van de onderrug. Het is echter niet per se nodig om een speciaal matras voor rugslapers te kopen. Sommige matrassen zijn voor alle houdingen geschikt.

Veel gestelde vragen

Is rugslaper matras geschikt voor jou?

Geef je de voorkeur aan slapen op je rug, dan kan een speciaal matras voor rugslapers prettig zijn. Deze matrassen zijn over het algemeen comfortabeler voor rugslapers, omdat ze zorgen voor een juiste uitlijning van de wervelkolom en voldoende ondersteuning van de onderrug. Het is echter niet per se nodig om een speciaal matras voor rugslapers te kopen. Sommige matrassen zijn voor alle houdingen geschikt.

Slaapt een rugslaper op een hard of zacht matras?

‘Hard’ of ‘zacht’ is niet de juiste benaming als het om een geschikt matras voor rugslapers gaat. Rugslapers hebben stabiliteit nodig en dat is zowel in harde als zachte matrassen te vinden.

Wat is beter voor je rug: traagschuim of koudschuim?

Beide soorten schuim hebben voor rugslapers nadelen. Koudschuim bevat meestal geen comfortzones en in traagschuim zakt je rug te diep weg. Rugslapers kiezen daarom beter voor bijvoorbeeld pocketvering of latex of voor een geschikt hybride matras.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.