Beste zachte matras

Een zacht matras waar je heerlijk in wegzakt: wie wil dat nu niet? Toch zitten er ook een hoop ogen en haken aan veel zachte matrassen. Een matras kan al snel te zacht worden, waardoor het niet voldoende ondersteunt. Ook is een zacht matras minder geschikt voor buikslapers. Laat je dus niet te snel verleiden door het comfortabele gevoel van deze matrassen. Wij helpen je bij het kopen van het beste zachte matras.

Beste zachte matras

Wat voor jou het beste zachte matras is, is heel persoonlijk. Je gevoel is hierbij een belangrijke graadmeter. Wat voor de een zacht is, kan voor de ander juist hard aanvoelen. Ook lichaamsgewicht speelt een grote rol: zware mensen zijn over het algemeen meer gebaat bij een stevig matras. Lichte mensen (onder de 60 kilo) kunnen prima voor een wat zachter matras kiezen, omdat zij niet snel te ver weg zullen zakken.

Waar op te letten bij het kopen van een zacht matras?

Ben je van plan een zacht matras te kopen, dan kun je kijken in hoeverre het matras indeukt als je erop ligt. Het is in alle slaaphoudingen belangrijk dat je ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Een te zacht matras zorgt er al snel voor dat je onderrug in het matras gaat hangen of dat je heupen te diep in het matras komen te liggen. Dit kan leiden tot rug- en gewrichtsklachten.

Materialen die vaak in zachte matrassen worden gebruikt zijn koudschuim, traagschuim en latex. Heb je rugklachten, dan is een matras met een basis van pocketvering of koudschuim en een toplaag van traagschuim in veel gevallen prettig. Dit type matras ondersteunt jouw lichaam op de plekken waar dat nodig is, terwijl je er toch lekker in wegzakt.

Zo vergelijk je het beste zachte matrassen

Om de beste zachte matras aanbieding te vinden, kun je de volgende dingen doen:

Wat is een zacht matras?

Een zacht matras laat zich niet makkelijk definiëren. Dat komt omdat ‘zacht’ voor iedereen een andere betekenis heeft. Wel bestaan er afkortingen om een indicatie te geven van de hardheid van matrassen, zoals H1 tot en met H5, oplopend van zacht naar hard. Toch is ook dit geen universele richtlijn, aangezien een H1-matras van de ene fabrikant hetzelfde kan aanvoelen als een H2-matras van een andere fabrikant. Meestal geven fabrikanten de hardheid van een matras aan in termen als ‘firm’ en ‘stevig’, maar ook hier gaat het om relatieve begrippen. Luister dus altijd naar je gevoel en laat je goed adviseren. Bekijk ook onze beste harde matrassen.

De voor- en nadelen van deze hardheid

Voordelen

Nadelen

Matras zachter maken

Wil je je huidige matras zachter maken? Feitelijk is dit niet mogelijk, al kan dit effect wel bereikt worden met een topper. Op een topper lig je zachter, maar verlies je niet de steun uit het onderliggende matras. Bijkomend voordeel is dat een (kwalitatieve) topper er ook voor zorgt dat je matras minder snel slijt én minder snel vies wordt.

Slaaphouding op een zacht matras

Een zacht matras is het meest geschikt voor rug- en zijslapers. Buikslapers hebben meer aan een medium tot stevig matras, omdat de buik hier niet te diep in wegzakt en er dus geen holle rug ontstaat. Rug- en zijslapers die voor een zacht matras willen gaan, moeten er wel op letten dat de ruggenwervel in een rechte lijn blijft liggen. Is dat niet het geval, dan kunnen er allerlei gewrichtsklachten ontstaan.

Is een zacht matras geschikt voor jou?

Ben je licht van gewicht, slaap je het liefst op je rug en/of zij en vind je het fijn als je een beetje in het matras wegzakt? Dan is een zacht matras ideaal voor jou, mits je rekening houdt met eerdergenoemde aandachtspunten. Als een stevig matras beter bij jouw lichaamstype past, kun je er altijd nog voor kiezen om een zachte topper aan het matras toe te voegen. In dat geval heb je stevigheid én comfort.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste zachte matras?

Een geschikt zacht matras is een matras dat soepel en tegelijkertijd ondersteunend is. Als een matras te zacht is, zak je er te diep in weg. Let er altijd op dat je wervelkolom op een zacht matras in een rechte lijn ligt.

Kun je een matras zachter maken?

Het is niet mogelijk om een matras zachter te maken. Wel kun je een topper aan het matras toevoegen voor een extra laag comfort. Kies in dat geval een topper die gericht is op verzachtend comfort en niet op het geven van steun.

Wat is het beste: een zacht of hard matras?

Hoewel een zacht matras over het algemeen de ruggenwervel beter volgt en ondersteunt, kan een stevig matras juist prettig zijn als je bijvoorbeeld op je buik slaapt of zwaar van gewicht bent. Of je een zacht of hard matras nodig hebt, is dus afhankelijk van jouw lichaamstype en -houding.

Wat maakt een matras zacht?

Zachte matrassen bestaan uit soepele en comfortabele materialen, zoals koudschuim of latex. Ook een toplaag van traagschuim wordt vaak als zacht ervaren. Elk van deze materialen heeft weer zijn eigen unieke verzachtende eigenschappen, dus kies wat voor jou het prettigst aanvoelt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.