Beste 5-HTP

5-htp: het klinkt als een chemisch goedje dat je liever niet in je lichaam stopt. Toch komt dit aminozuur van nature in het lichaam voor. 5-htp is afkomstig uit voeding en beïnvloedt onze gemoedstoestand en daarmee ook onze slaap. Dat doet niet de stof zelf, maar de serotonine en melatonine die uit 5-htp ontstaan. Veel mensen met slaapproblemen zweren bij het slikken van 5-htp, maar geheel ongevaarlijk is dit supplement niet. Een teveel aan 5 htp kan vervelende klachten veroorzaken en zelfs resulteren in het dodelijke serotoninesyndroom. Wil je het aminozuur veilig gebruiken, lees dan snel verder.

 

Beste 5-htp om in slaap te vallen

Zoals bij ieder supplement reageert elk lichaam anders op 5-htp. Misschien zie je na lange tijd nauwelijks verbetering van je klachten, of merk je al na het nemen van enkele 5 htp-tabletten dat je slaap en humeur erop vooruitgaan. Het effect van 5-htp hangt dan ook grotendeels af van de aanwezige hoeveelheid serotonine in het brein. Misschien heb je meer baat bij een 5 htp-supplement waarin een ander kalmerend ingrediënt is verwerkt, zoals l-theanine of GABA. Zoek je het beste 5-htp supplement voor jouw lichaam, experimenteer dan vooral met verschillende soorten. Voor inspiratie maakten wij alvast een lijstje met een aantal hoogwaardige 5 htp-supplementen.

 

Toplijst beste 5 htp voor het slapen

 

Hoe verbetert 5 htp je slaap?

5-htp staat voor 5-hydroxytryptofaan en is zoals gezegd een lichaamseigen stof. Het lichaam maakt 5 htp echter niet zelf aan, maar haalt het uit tryptofaanrijke voeding. Vooral vlees en vis, sojabonen en sesamzaad bevatten een flinke dosis tryptofaan. De lever zorgt er vervolgens voor dat dit wordt omgezet in 5-htp, dat weer het voorstadium is van serotonine en melatonine. Dat zijn de twee hormonen die uiteindelijk voor een betere nachtrust zorgen, maar dat niet alleen. Zo wordt een tekort aan serotonine in verband gebracht met onder andere depressie, angst en stemmingswisselingen. Heb je te weinig serotonine in het brein, dan heeft dat dus nare gevolgen voor je gemoedstoestand. Goede reden om de aanmaak van dit hormoon te simuleren.

 

Voordelen en nadelen

De aanwezigheid van een gezonde dosis 5-htp en daarmee serotonine in het brein is cruciaal voor onze gemoedsrust. Helaas betekent dat niet dat we 5-htp zonder risico’s kunnen gebruiken.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Bijwerkingen en gevaren bij langdurig gebruik 

Dat 5-htp gevaarlijk kan zijn, heeft alles te maken met de invloed die het uitoefent op het serotoninegehalte in het brein. Eigenlijk moet je voorzichtig zijn met álle supplementen en medicijnen die een uitwerking hebben op je serotoninelevels. Bij een teveel aan serotonine ontstaat namelijk neurotoxiciteit in het brein, wat tot de dood kan leiden. Om die reden wordt ook sterk afgeraden 5-htp voor langere tijd of samen met antidepressiva te gebruiken. Ook is voorzichtigheid geboden wanneer je 5 htp in combinatie met drugs gebruikt. 5-htp is met name populair onder MDMA-gebruikers, omdat je hiermee de door MDMA opgebruikte serotoninevoorraad weer aanvult. In principe kan dat een goed idee zijn, maar niet als de stoffen elkaar te snel opvolgen: er komt dan teveel serotonine vrij in het brein. Gebruik 5-htp daarom niet vlak voor of na MDMA-gebruik, maar hou er minstens 24 uur tussen.

 

Wanneer en hoeveel innemen voor een betere slaap

Van alle aminozuren wordt tryptofaan, de voorloper van 5-htp, het minst goed opgenomen door het lichaam. Eet je geen vlees en vis, dan is de kans nog kleiner dat je lichaam over voldoende 5-htp beschikt. In dat geval kan bijslikken van 5 htp verstandig zijn. In de regel wordt voor een betere nachtrust zo’n 100 tot 300 mg 5-htp per dag ingenomen, ongeveer een halfuur tot driekwartier voor het slapengaan. De geschikte dosis kan per persoon verschillen. Slik 5 htp niet langer dan enkele maanden en hou regelmatig een pauze, zodat het lichaam niet aan de stof went en het serotoninegehalte in het brein niet gevaarlijk hoog wordt.

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

5-htp is met name geschikt voor mensen die slaapproblemen ervaren door een tekort aan serotonine. Het is lastig om te bepalen of dit voor jou geldt, dus als je het supplement wilt uitproberen, doe dat dan voorzichtig. Een te veel aan serotonine in de hersenen kan namelijk gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Vermijd 5 htp sowieso als je medicatie slikt die invloed heeft op je serotoninegehaltes, als je zwanger bent, borstvoeding geeft of ernstige lever- of nierproblemen hebt. Niet helemaal gerust bij het gebruik van 5-htp? GABA, valeriaan en magnesium hebben zich ook bewezen in hun rustgevende eigenschappen en zijn dus absoluut het proberen waard.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste 5-htp?

Het vinden van de beste 5-htp is niet altijd eenvoudig. 5-htp wordt namelijk vaak gecombineerd met andere kalmerende middelen, zoals l-theanine of GABA. Ieder lichaam is anders, dus het is een persoonlijke kwestie welke soort voor jou het beste werkt. Test 5 htp altijd voorzichtig uit en begin met de laagst mogelijke dosis.

Wat doet 5-htp met je lichaam?

5-htp is de voorloper van serotonine en melatonine. 5-htp komt in het lichaam terecht via tryptofaan, dat in bepaalde voedingsmiddelen te vinden is. Door de lever wordt tryptofaan omgezet in 5-htp, waarna de hersenen hier serotonine uit produceren. En serotonine leidt uiteindelijk weer tot melatonine, dat ervoor zorgt dat je lekker slaapt.

Heeft 5-htp bijwerkingen?

Het gebruik van 5 htp kan gepaard gaan met bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid en diarree. Slik je een overdosis aan 5-htp, dan kan dit tot het serotoninesyndroom veroorzaken. Hierbij ontstaat er neurotoxiciteit in de hersenen, wat in sommige gevallen zelfs tot de dood leidt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.