Beste GABA

Weleens gehoord van GABA? Dit aminozuur oefent invloed uit op het centrale zenuwstelsel, met als gevolg dat je er rustiger van wordt. Veel mensen hebben een GABA-tekort. Bij een tekort wordt het moeilijk om te ontspannen en gedachten tot rust te brengen. Ook angst en een laag libido worden gelinkt aan een laag GABA-gehalte. Omdat GABA de hersenactiviteit vermindert, slaap je dankzij dit stofje makkelijker in én door. Helaas is het slikken van GABA supplementen niet altijd even onschuldig. In dit artikel zetten we voor je uiteen hoe je GABA veilig en effectief gebruikt.

 

Beste gaba om te slapen

Een goed GABA supplement bestaat grotendeels uit, inderdaad, GABA. Soms zijn andere vitaminen, mineralen of aminozuren aan het product toegevoegd om de effectiviteit te verbeteren. Het is per persoon verschillend welk type GABA supplement het beste werkt. Omdat er in de wetenschap enige twijfels bestaan over of het aminozuur de bloed-hersenbarrière wel effectief passeert, wordt aangeraden om voor tabletten te gaan die je onder de tong laat smelten (sublinguale toediening). Op deze manier wordt de stof direct opgenomen door de mondslijmvliezen, wat de effectiviteit van het product verbetert. Ook de juiste dosis is belangrijk, maar die is grotendeels persoonsgebonden.

 

Toplijst beste gaba voor het slapen

 

Wat is gaba?

GABA is een aminozuur (letterlijk: gamma-aminoboterzuur) dat neurotransmitters aanmaakt: stoffen die in de hersenen signalen doorgeven tussen zenuw- en/of spiercellen. Daarmee heeft GABA een directe invloed op het centrale zenuwstelsel. GABA wordt geproduceerd uit glutamaat en is vooral terug te vinden in de hypothalamus, waarin ook de slaapcyclus wordt geregeld. Mensen met slaapproblemen beschikken over maar liefst 30% minder GABA in de hersenen dan mensen die geen moeite hebben met slapen, blijkt uit onderzoek. Voldoende GABA in het brein is dus een belangrijke voorwaarde voor een goede nachtrust. GABA remt het zenuwstelsel, wat inhoudt dat het de activiteit in de zenuwen vermindert. Het brein wordt daardoor minder reactief op de omgeving, waardoor stresslevels afnemen en de gedachtestroom tot stilstand komt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je beter in slaap komt, maar ook blijft.

 

Voordelen en nadelen

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Hoeveel gebruiken om beter te slapen

Een gebruikelijke dosis om beter te kunnen slapen is gemiddeld 500 tot 750 mg GABA, afhankelijk van tolerantie en persoonlijke factoren. Het supplement wordt meestal een uur tot dertig minuten voor het slapengaan ingenomen. Het is belangrijk dat GABA nooit langer dan drie maanden achter elkaar wordt gebruikt; de stof verliest dan snel zijn werking. Las daarom na drie maanden een pauze in van ongeveer twee weken. Eerder stoppen is nog beter. Je kunt er ook voor kiezen om het supplement bijvoorbeeld vijf dagen wel en twee dagen niet te slikken. Zo voorkom je dat het lichaam er gewend aan raakt.

 

Gaba tekort aanvullen met natuurlijke voedingsmiddelen

Wie wel een extra dosis GABA kan gebruiken, kan het stofje ook uit voeding halen. Vooral in groene groenten, zoals broccoli en spinazie, zit veel GABA. Vette vis, noten, zaden en amandelen zijn ook goede bronnen van het aminozuur, net als soja, tomaten, aardappelen en eieren. Wanneer je voldoende van deze voedingsmiddelen binnenkrijgt, is een GABA supplement overbodig.

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

Slaap je door onrustige gedachten moeilijk in of word je ’s nachts vaak wakker? GABA kan dan je redding zijn. Door de activiteit in de zenuwen af te remmen, bevordert een GABA-supplement een rustige geest en daarmee een ontspannen nachtrust. Het slikken van GABA is in principe ongevaarlijk, maar het is wel verstandig om regelmatig een rustperiode in te lassen. Het lichaam kan namelijk tolerantie voor de stof opbouwen, waardoor de stof niet meer goed werkt. Je kunt GABA ook uit natuurlijke voedingsmiddelen halen, zoals groene groenten en vette vis.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste gaba?

Een goed GABA-supplement is zo zuiver mogelijk en wordt sublinguaal toegediend, dat wil zeggen dat het supplement onder de tong wordt gelegd. Op die manier wordt de stof direct opgenomen door het mondslijmvlies, wat de kans vergroot dat het de bloed-hersenbarrière effectief passeert.

Wat doet een gaba supplement met je slaap?

Doordat GABA het zenuwstelsel tot rust brengt, kan dit middel je nachtrust naar een hoger plan tillen. Mensen met slaapproblemen beschikken over zo’n 30% minder GABA in de hersenen, wat aangeeft hoe belangrijk het aminozuur is bij de regulering van je nachtrust.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.