Tuur je iedere avond uren naar het plafond voordat je in slaap valt? Of kun je de slaap niet vatten door onrustige benen? Misschien heb je een magnesiumtekort. We halen magnesium uit onze voeding, maar meer dan de helft van de mensen heeft behoefte aan extra magnesium. Vooral wanneer je veel stress ervaart, kunnen magnesium tabletten net datgene zijn wat je lichaam nodig heeft.
Beste magnesium
Er bestaan veel verschillende soorten magnesium. De meest voorkomende zijn onder andere magnesium oxide, magnesium malaat, magnesium citraat, magnesium tauraat en magnesium bisgylcinaat. Ieder type magnesium heeft zijn eigen doel. Wil je magnesium gebruiken om beter te slapen, dan raden wij magnesium bisglycinaat en tauraat aan. Deze vormen passeren de hersen-bloedbarrière en worden daardoor optimaal door het lichaam opgenomen, met een heerlijk ontspannen slaap als gevolg.
Toplijst beste beste magnesium voor het slapengaan
- Deze wordt later aangevuld
Wat is magnesium?
Magnesium is een essentieel mineraal dat maar liefst 300 processen in het lichaam aanstuurt. Het mineraal speelt een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen en heeft daarmee een positief effect op de geestelijke toestand. Maar ook het skelet en de cellen van organen en weefsels hebben baat bij voldoende magnesium, net als de botten en spieren. Zo’n 25 procent van het lichaam bestaat uit magnesium, wat aangeeft hoe belangrijk dit mineraal is. Magnesium is door de positieve werking op de spieren erg populair onder sporters, maar eigenlijk is dit veelzijdige mineraal geschikt voor iedereen die zijn of haar lichaam zowel een lichamelijke als mentale oppepper wil geven.
Voordelen en nadelen
Vanwege de vele positieve eigenschappen van magnesium zijn wij groot voorstander van het slikken van (extra) magnesium. Maar zoals ieder supplement heeft ook magnesium nadelen, hoewel dit alleen in uitzonderlijk hoge hoeveelheden voorkomt.
Voordelen
- Zorgt voor geestelijke rust
- Helpt bij beter slapen
- Goed voor de spieren en botten
Nadelen
- Een teveel aan magnesium kan leiden tot darmklachten
Het effect van magnesium op jouw slaapkwaliteit
Een goede nachtrust is het gevolg van een gezonde melatonineaanmaak. Melatonine is het slaaphormoon dat ervoor zorgt dat we in de in de avond slaperig worden en beginnen te gapen. Wat weinig mensen weten, is dat magnesium en melatonine in het lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Heb je een magnesiumtekort, dan raakt namelijk de productie van melatonine verstoord. Daardoor blijf je alert en val je moeilijk in slaap, of word je gedurende de nacht regelmatig wakker. Magnesium is onder meer te vinden in voeding, bijvoorbeeld in vis, vlees, eieren, zuivel, noten en zaden, groene bladgroenten en bananen. Helaas neemt het lichaam de magnesium uit voeding niet altijd effectief op. Een magnesium supplement is daarom geen overbodige luxe en voor veel mensen zelfs het antwoord op hun slaapproblemen.
Welke vorm gebruiken om beter te slapen
Nu je besloten hebt een magnesiumsupplement te slikken, vraag je je natuurlijk af welke vorm het meest effectief is bij het verbeteren van je nachtrust. Wat ons betreft steken er daar twee soorten met kop en schouders bovenuit.
- Magnesium bisglycinaat: magnesium bisglycinaat is de absolute koning op slaapgebied. Deze vorm van magnesium bestaat uit een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Deze verbinding maakt magnesium bisglycinaat prima in staat om de hersen-bloedbarrière te passeren, wat een onmiskenbaar effect heeft op allerlei hersenfuncties. Geestelijke balans en een ontspannen nachtrust zijn daarvan het resultaat.
- Magnesium tauraat: op een mooie nummer twee staat magnesium tauraat, een combinatie van magnesium en l-taurine. L-taurine ondersteunt een gezonde werking van het zenuwstelsel en de verbinding met magnesium maakt dat dit eenvoudig de hersen-bloedbarrière passeert. Magnesium tauraat heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en het zenuwstelsel.
Wanneer je het beste magnesium kunt innemen
Voor het beste effect neem je magnesium een halfuur tot twee uur voordat je gaat slapen. Experimenteer wat voor jou het beste moment van inname en de juiste hoeveelheid is. In de meeste gevallen volstaat een dosis van 250 mg, maar misschien heb jij meer (of minder) nodig. Het wordt aangeraden de werking van magnesium te stimuleren door middel van een ontspannen avondritueel. Ga je na inname naar schermen kijken (ja, óók de tv), dan werk je het mineraal eigenlijk tegen. Dim daarom de lichten, steek wat kaarsjes aan, lees een boek en breng je ademhaling omlaag. Je zult merken dat in slaap vallen helemaal niet zo moeilijk meer is.
Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?
Wij raden iedereen die slecht slaapt aan magnesium tabletten te proberen. Tenzij je deze alleskunner in extreem hoge hoeveelheden neemt, kan er met dit supplement weinig misgaan. Magnesium is goed voor zo’n 300 processen in het lichaam, dus onderschat de invloed van dit mineraal op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid niet. Wie weet is een pilletje magnesium voor het slapengaan jouw langgekoesterde ticket naar dromenland. Ook benieuwd naar andere veilige slaapmiddelen? Kijk eens naar cbd-olie, melatonine of valeriaan.
Veel gestelde vragen
Welke magnesium is het beste bij slapen?
De beste vormen van magnesium voor een verbetering van de nachtrust zijn magnesium tauraat en magnesium bisglycinaat. Beide vormen zijn dankzij hun unieke verbinding in staat om de hersen-bloedbarrière gemakkelijk te passeren. Met name magnesium bisglycinaat blinkt uit in het tot rust brengen van de geest en het stimuleren van een gezonde nachtrust.
Welke vorm van magnesium is het beste?
Wie de markt van magnesiumproducten verkent, ontdekt al snel dat er talloze soorten bestaan. Niet alle vormen worden even goed door het lichaam opgenomen. Twee vormen waarbij dat wel gebeurt, zijn magnesium bisglycinaat en tauraat. Doordat deze de hersen-bloedbarrière effectief kunnen passeren, hebben ze een positieve uitwerking op de geest en daarmee de nachtrust.
Wanneer kun je het beste magnesium innemen?
Magnesium neem je het beste een halfuur tot twee uur voordat je gaat slapen in. Om de werking van het mineraal te stimuleren, is het verstandig een ontspannen avondritueel toe te passen. Steek bijvoorbeeld wat kaarsjes aan, lees een boek en breng je ademhaling omlaag.