Beste slaap meditatie

Ben je altijd druk in je hoofd en merk je dat je nachtrust daaronder lijdt? Meditatie kan de oplossing zijn. Door te mediteren laat je spanning los en roep je je gedachten een halt toe. Zo is je geest beduidend rustiger op het moment dat je in bed stapt. Het is bewezen dat meditatie niet alleen helpt bij inslapen, maar ook bij doorslapen. Wil je weten hoe het werkt en belangrijker nog: welk type meditatie jou naar dromenland helpt? Lees dan snel verder.

 

Beste slaap meditaties

Iedereen heeft een ander idee bij ontspannen. De een ontspant het beste in een sauna van 80 graden, terwijl de ander het liefst tientallen kilometers door de natuur ploetert. Dat geldt ook voor meditaties. Er bestaan talloze soorten meditaties, en wat jouw beste vriend(in) prettig vindt, kan jou juist zenuwen bezorgen. Zoek je de beste slaapmeditatie voor jou, experimenteer dan met verschillende soorten. Misschien zijn alleen geleide meditaties bij jou effectief, of word je het rustigst van meditatiesoorten waarbij je geen elektronica nodig hebt. Onze top 8 beste meditaties om te slapen geeft alvast een beeld van verschillende slaapmeditaties die je kunt gebruiken om je nachtrust een boost te geven.

 

Toplijst meditaties om te slapen

 

Wat is mediteren?

Mediteren is een eeuwenoude methode voor meer rust en balans. Hoewel je op heel veel verschillende manieren kunt mediteren, staat bij veel soorten de ademhaling centraal. Het idee is dat je, bij iedere gedachte die opdoemt, steeds opnieuw je aandacht naar je ademhaling brengt. Hoe vaker en hoe langer je dit doet, hoe beter je erin wordt. Op het begin zal mediteren niet van een leien dakje gaan; veel mensen ervaren aanvankelijk zelfs een tijdelijke toename van gedachten. Toch zul je op een gegeven ogenblik merken dat je steeds beter in staat bent om je geest tot rust te brengen. Ondertussen brengt meditatie ook de hartslag en bloeddruk omlaag. Hierdoor zul je niet alleen beter slapen en minder last hebben van angsten, maar verbetert ook je humeur, focus en cognitie.

 

De populairste meditatievormen voor slaap

Zoals gezegd is meditatie een verzamelnaam voor allerlei verschillende technieken die ook nog sterk van elkaar kunnen verschillen. Het is een onbegonnen zaak om al die technieken samen te vatten, dus lichten we hier enkel de vormen toe die specifiek populair zijn voor het slapengaan.

 

 

Hoe meditatie kinderen helpt bij het slapen

Veel kinderen komen na een drukke dag maar moeilijk in slaap. Meditatie kan dan helpen om de indrukken van de dag te verwerken en tot rust te komen. Omdat zelfstandig mediteren voor kinderen in veel gevallen te hoog gegrepen is, werken geleide meditaties speciaal ontwikkeld voor kinderen vaak het best. Tijdens die meditaties wordt het kind stap voor stap door het proces heen begeleidt. Het verschil met meditaties voor volwassenen is dat de onderwerpen van deze meditaties vaak erg beeldend zijn; denk aan avontuurlijke reizen, sprookjes en dieren in de natuur. Daarnaast is de duur doorgaans wat korter en is er vaker sprake van interactieve elementen. Net als volwassenen moeten kinderen meestal even wennen aan het mediteren, maar geef dan niet meteen op. Je zult merken dat je kind de meditaties steeds meer gaat waarderen en ze op den duur als een onmisbaar onderdeel van zijn of haar avondritueel gaat beschouwen.

 

Geleide slaapmeditatie voor volwassenen

Ook bij veel volwassenen zijn geleide slaapmeditaties geliefd. Het fijne aan zulke meditaties is dat je zelf nauwelijks iets hoeft te doen, behalve luisteren en eventuele ademhalings- of visualisatietechnieken toe te passen. Vooral wanneer je doel is om sneller in slaap te vallen, zijn meditaties die weinig cognitie vereisen nuttig. Zo kun je je volledig overgeven aan het proces en genieten van de ontspanning die het met zich meebrengt. Spotify en YouTube staan bol van de geleide meditaties, en geen van die meditaties is hetzelfde. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘geleide slaapmeditatie’ of, als Engels geen obstakel is, op ‘guided sleep meditation’ en kijk welke meditatie je aanspreekt.

 

Het effect van mindfulness op jouw slaapkwaliteit

Stress is een van de grootste slaapverstoorders. Wie gestrest is, heeft namelijk veel cortisol in het brein. Een teveel aan cortisol zorgt ervoor dat het brein minder melatonine aanmaakt, het hormoon dat ons in slaap sust. Meditatie is een geweldige manier om stress het hoofd te bieden en de productie van melatonine weer optimaal te laten werken. Zo blijkt uit onderzoek met college studenten, dat meditatie daadwerkelijk stress verlaagt. Je kunt ervoor kiezen om vlak voor het slapen te gaan mediteren, maar je kunt dit ook eerder op de avond doen, bijvoorbeeld na het eten. Zo creëer je een bewuste overgang van de middag naar de avond en krijgt je brein de gelegenheid om alle prikkels van de dag te verwerken. Je zult merken dat je na een ontspannen avondmeditatie heerlijk loom wordt en je eenmaal in bed makkelijker de slaap kunt vatten.

 

Is deze slaapmethode geschikt voor jou?

Voor iedereen die stress ervaart, is meditatie een veilige en effectieve methode om beter te kunnen slapen en het leven ook in andere opzichten te verrijken. Zo verbetert meditatie naast je nachtrust ook je humeur en focus én vermindert het angst. Ook voor kinderen is mediteren een effectieve manier om een overdaad aan prikkels te verwerken. Er zijn verschillende meditatietechnieken, zoals mindfulness meditatie, vipassana meditatie en de bodyscan. Daarnaast kun je kiezen uit geleide en zelfstandige meditaties. Meditatie kan ook gecombineerd worden met slaapmuziek.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste slaapmeditatie?

Niet iedereen vindt dezelfde slaapmeditaties fijn. Dat zou ook erg bijzonder zijn, want er zijn ontelbaar verschillende manieren om voor het slapengaan te mediteren. Wanneer je de beste slaapmeditatie voor jou zoekt, is het van belang verschillende soorten meditaties uit te proberen en te kijken hoe je erop reageert. Je lichaam is bij dit proces je kompas.

Wat is het effect van mediteren op mijn slaap?

Mediteren draagt op meerdere manieren bij aan een ontspannen nachtrust. Niet alleen brengt mediteren voor het slapengaan de gedachten tot rust, ook leidt het tot aantoonbaar minder stresshormoon (cortisol) in het brein. Hoe minder cortisol het brein produceert, hoe meer melatonine het lichaam aanmaakt zodra de avond valt. En meer melatonine leidt tot een betere nachtrust.

Wat zijn de voordelen van mediteren?

Er is vrijwel niets dat zo simpel en tegelijkertijd zo effectief is als mediteren. Door te mediteren breng je je hartslag en bloeddruk omlaag, waardoor het zenuwstelsel ontspant en slapen een eenvoudig kunstje wordt. Een ontspannen zenuwstelsel heeft nog meer voordelen, waaronder een beter humeur, minder angst en een hogere focus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.