Beste melatonine

Hoewel melatoninesupplementen vaak worden gebruikt als slaapmiddel, is dit eigenlijk niet waar ze voor bedoeld zijn. Wat melatonine namelijk doet, is het dag-en-nachtritme verschuiven. Dat betekent dat het middel in principe alleen werkt wanneer je een onregelmatig slaapritme hebt, bijvoorbeeld door ploegendiensten. Maar ook als je een avondmens bent en ’s ochtends weer vroeg uit de veren moet, kan melatonine je net dat zetje in de juiste richting geven. Melatonine slikken is echter niet zonder risico’s. Het tijdstip van inname, de dosis en de frequentie waarin je melatonine slikt zijn cruciaal wanneer je dit middel veilig wilt gebruiken. Lees je snel verder?

 

Beste melatonine om te slapen

Steeds meer mensen grijpen naar hulpmiddelen voor een betere nachtrust. Daar spelen supplementproducenten slim op in. De markt barst van de melatonineproducten, wat het niet vergemakkelijkt om een keuze te maken. Want wat maakt een melatonineproduct nu van goede kwaliteit? Natuurlijk is het belangrijk dat melatoninesupplementen zo zuiver mogelijk zijn en vrij zijn van onnodige vulstoffen. Maar vooral de dosis en de vorm zijn doorslaggevend voor wat de beste melatonine voor jou is. Melatonine is verkrijgbaar in tabletten, capsules en zelfs als vloeibaar supplement. Daarnaast is melatonine te koop in doses van 30 microgram tot 5 milligram. Het is een kwestie van experimenteren wat voor jou het beste en fijnste werkt. Om je toch alvast op weg te helpen, stelden wij een toplijstje samen van hoogwaardige melatonineproducten van gerenommeerde bedrijven.

 

Toplijst beste melatonine om beter te slapen

 

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen stof die wordt geproduceerd in de pijnappelklier in het brein. Zodra het donker wordt, maakt het lichaam vanzelf melatonine aan. Daarmee is melatonine verantwoordelijk voor het slaperige gevoel dat je later op de avond krijgt en dat ervoor zorgt dat je lekker in slaap valt. De aanmaak van melatonine gaat volgens een duidelijk circadiaans ritme. Grofweg tussen twee en vier uur ’s nachts bereikt het melatoninegehalte bij de meeste mensen een piek, waarna de productie weer afneemt. Het lichaam maakt zich dan klaar om alert te worden en aan de dag te beginnen. ’s Ochtends is de hoeveelheid melatonine in het brein het laagst. In sommige gevallen is het circadiaans ritme anders ‘ingesteld’, bijvoorbeeld door ploegendiensten of het DSPS-syndroom. Bij het DSPS-syndroom (‘delayed sleep phase syndrome’) treedt de melatonineproductie minstens twee uur later in werking dan bij de gemiddelde persoon. Mensen met deze slaapstoornis worden ook wel (extreme) avondmensen genoemd.

 

Voordelen en nadelen

Voor veel mensen met slaapproblemen is melatonine een godsgeschenk: het helpt hen makkelijker in slaap te vallen en soms ook om door te slapen. Toch is het gebruik van melatonine niet geheel onschuldig. Wie van plan is melatonine te gaan slikken, doet er goed aan om de mogelijke consequenties in acht te nemen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Hoe melatonine je kan helpen dieper te slapen

Met de aanmaak van melatonine bereidt het lichaam zich voor op slaap. Je begint loom te worden en voelt je ontspannen. De manier waarop je in slaap valt, heeft grote invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Heb je veel stress, dan is de kans groot dat je onrustig slaapt of zelfs meerdere keren wakker wordt. Doordat melatoninesupplementen (extra) slaperig maken, zou het kunnen dat je niet alleen beter inslaapt, maar dat ook de kwaliteit van je slaap vooruitgaat. Desalniettemin is het effect van melatonine op doorslapen nooit bewezen. Het lijkt vooral om een persoonlijke aangelegenheid te gaan: de een geeft aan dieper en vaster te slapen na het innemen van melatonine, de ander zegt geen verschil te merken. Wat wel is bewezen in wetenschappelijk onderzoek, is dat melatonine pillen voor een toename van REM-slaap zorgen. Veel mensen geven dan ook aan dat ze op melatonine veel intenser en levendiger dromen.

 

Hoe lang voor slapen je dit product kunt innemen 

Het tijdstip van inname is doorslaggevend voor het effect van melatonine. Over het algemeen wordt aangeraden het supplement 1 à 2 uur voor het slapen in te nemen of wanneer bij jou de natuurlijke melatonineproductie begint. Experimenteer vooral of deze richtlijn voor jou werkt. Misschien word je binnen vijftien minuten na inname al slaperig; in dat geval kun je het product in principe ook wat later innemen. In ieder geval wordt afgeraden om melatonine ’s nachts in te nemen. Dit zorgt namelijk voor een verschuiving voor het slaap-waakritme, waardoor je de volgende dag(en) mogelijk later in slaap valt. Bij verkeerd gebruik kan melatonine slaapproblemen dus juist verergeren. Melatonine kan daarnaast beter z’n werk doen wanneer je na inname schermen en inspannende activiteiten vermijdt.

 

Doseringsadvies om goed te slapen

Melatonine pillen zijn verkrijgbaar in verschillende dosissen: van 30 mcg (microgram) tot 5 mg. Begin je net met het slikken van melatonine, start dan met de laagst mogelijke dosis (30 mcg). De kans is groot dat je hier al effect van merkt. Is dat niet het geval, bouw dan rustig op. Hoge dosissen melatonine kunnen het best vermeden worden, omdat deze slaapproblemen op den duur juist in de hand kunnen werken. Meer dan 5 mg slikken is dus niet verstandig. Daarnaast kan melatonine beter niet voor een langere periode worden geslikt. Het lichaam bouwt namelijk snel tolerantie op, waardoor het steeds meer van het middel nodig heeft. Ook kun je geestelijk afhankelijk raken. Gebruik melatonine daarom alleen als het nodig is of maximaal een paar dagen achter elkaar.

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

Alleen bij een verstoord slaapritme kan het slikken van melatonine een gunstig effect hebben op je nachtrust. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je ploegendiensten draait of als je van nature een avondmens bent. Neem melatonine niet voor een langere periode. De werking neemt dan snel af.

Veel gestelde vragen

Hoeveel melatonine om goed te slapen?

Melatoninesupplementen zijn te koop in uiteenlopende dosissen: van 30 mcg tot 5 mg. Welke dosis effectief is, verschilt per persoon. Voor sommigen is 30 mcg al genoeg, terwijl anderen pas effect merken vanaf 3 mg. De maximale dosis is 5 mg.

Hoe werkt melatonine het best?

Om melatonine effectief te laten werken, is het juiste tijdstip van inname, de juiste dosis en de juiste frequentie cruciaal. Over het algemeen wordt aangeraden melatonine 1 à 2 uur voor het slapen in te nemen, beginnend bij een dosis van 30 mcg. Heeft deze dosis geen effect, bouw dan rustig op. Melatonine mag slechts enkele dagen achter elkaar worden geslikt, anders treedt er snel tolerantie op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.