Beste slaap muziek

Is het je wel eens opgevallen dat kinderen als een blok in slaap vallen bij het horen van rustgevende muziek, zoals het liedje ‘slaap kindje, slaap’? In de loop van de jaren zijn we het afgeleerd om naar slaapliedjes te luisteren. Zonde eigenlijk, want muziek werkt bewezen kalmerend en stressverlagend. Muziek is in staat de gedachtestroom te onderbreken en onze hartslag naar beneden te brengen. Daardoor slapen we niet alleen beter in, maar ook beter door. Maar met welke slaapmuziek val je nu het fijnst in slaap?

 

Beste slaap muziek 

Als er iets is dat onderhevig is aan persoonlijke voorkeur, is het wel muziek. Dat geldt net zoveel voor slaapmuziek. Misschien val je het beste in slaap bij meditatieve muziek, of lig je al te snurken nadat je een paar seconden van een rocknummer hoort. Kan allemaal. In dit artikel gaan we echter uitsluitend in op muziek die ontwikkeld is om de geest tot kalmeren. Denk daarbij aan natuurgeluiden, maar bijvoorbeeld ook aan klassieke muziek of muziek in specifieke frequenties. Om je in de zoektocht naar de beste slaap muziek voor jou te ondersteunen, verzamelden we alvast een top 8 muzieksoorten om heerlijk bij in slaap te vallen.

 

Toplijst muzieksoorten om in slaap te vallen

 

Waarom slapen met muziek?

Muziek heeft een therapeutische werking. Denk maar aan ouderen met dementie, die bij het horen van muziek van vroeger een deel van hun herinneringen terugkrijgen. Ook voor slechte slapers kan muziek helend werken. Het gaat dan met name om muziek met een traag en stabiel ritme dat overeenkomt met het tempo van de rusthartslag, dus zo’n 60 tot 80 slagen per minuut. Hierdoor vertragen automatisch de hersengolven en zal ook de ademhaling dalen. Gevolg is dat de aanmaak van het stresshormoon wordt afgebroken, wat resulteert in een ontspannen nachtrust.

Als we kijken naar het volgende onderzoek, blijkt dat er 6 hoofdovertuigingen zijn waardoor slaap muziek bewezen effectief is. Dit zijn de volgende onderwerpen:

  1. Ontspanning, de muziek ontspant je waardoor je lekker in slaap valt.
  2. Afleiding, waarbij de muziek afleid van je gedachten en je hierdoor meer ontspannen in slaap valt.
  3. Synchronisatie, waarbij de  muziek synchroniseert met je hersengolven (lees meer hieronder bij Binural waves)
  4. Overstemming, waarbij de muziek andere geluiden overstemt en je door de focus op muziek meer kan ontspannen.
  5. Genot, waarbij je luistert naar muziek die je leuk vindt waardoor je ontspant.
  6. Verwachting, waarbij in sommige culturen muziek een grote rol speelt waardoor het bij een slaapritueel kan behoren.

 

De populairste muziek en geluiden om in slaap te vallen

Er zijn veel kanalen om te gebruiken om slaapmuziek op te zoeken. Hieronder geven we je wat tips.

Muziekvideo’s bekijken via YouTube

Zelf gebruik ik als ik op zoek ben naar slaapmuziek vaak de Youtube app. Helaas heb je tegenwoordig Premium nodig om je telefoonlicht uit te zetten, wil je dat de muziek door speelt. Ik leg hem dus vaak gewoon met het licht naar beneden neer.

Muziek Apps gebruiken om in slaap te vallen 

De meeste muziek apps hebben ook playlisten beschikbaar met rustgevende slaap muziek. Het platform Spotify heeft deze ook beschikbaar, wanneer je zoekt op de term: Slaapmuziek. Toch zijn er ook specifieke slaap apps beschikbaar met slaapmuziek, zoals de app Calm.

 

Slaap muziek voor baby’s en kinderen 

Voor baby’s en kinderen is het de normaalste zaak van de wereld om met rustgevende muziek in slaap te vallen. Vaak worden ze in slaap gezongen door hun ouders, maar ook speciale slaapmuziek is bij kinderen zeer effectief. Er is in principe weinig verschil in het soort muziek waar kinderen en volwassenen rustig van worden. Natuurgeluiden, klassieke muziek en meditatieve muziek doen het vrijwel bij alle leeftijden goed. Maar is je kind bijvoorbeeld gek van Disneyfilms of van Juf Roos, dan is er in dat genre ook een hoop te vinden (Google maar eens naar ‘Disney slaapmuziek’ en ‘Juf Roos slaapmuziek’). Of zoek gewoon eens op ‘kinderen slaapmuziek’. Er gaat een wereld voor je open.

 

Beste geluiden om beter te slapen voor volwassenen

Het kan even duren voor je erachter bent wat jouw favoriete slaapmuziek is. Wat de een als rustgevend ervaart, kan de ander juist uit zijn of haar slaap houden. Over het algemeen zijn er een paar rustgevende muzieksoorten die bewezen positieve effecten op de nachtrust hebben. Betekent uiteraard niet dat ze voor iedereen werken, maar ze zijn op z’n minst het proberen waard.

 

 

Is deze slaapmethode geschikt voor jou?

Tenzij je weinig zorgen aan je hoofd hebt, is het luisteren naar slaapopwekkende muziek een effectieve manier om die welverdiende en broodnodige nachtelijke uurtjes te pakken. Slaapmuziek is zodanig ontwikkeld dat de gedachtestroom tot stilstand wordt gebracht en de hersengolven worden vertraagd, zodat je op natuurlijke wijze tot rust komt. En het fijne is: je hoeft er helemaal niets voor te doen. Wil je actief aan de gang met het reguleren van je gedachtes om zo meer controle over je geest te krijgen, kijk dan ook eens bij ons artikel over slaapmeditaties.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste muziek om beter te slapen?

Ben je op zoek naar muziek om beter te slapen, dan zijn er verschillende opties. Binaural beats, klassieke muziek, natuurgeluiden, white noise en meditatieve muziek zijn op dit gebied het populairst. Wat voor jou werkt, is helemaal afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Test verschillende muzieksoorten uit om erachter te komen waar jij lekker bij in slaapt valt.

Waarom slapen met muziek?

Muziek met een langzaam en stabiel ritme vertraagt de ademhaling en de hersengolven, waardoor gedachten minder kans krijgen. Ook synchroniseert de hartslag automatisch met de muziek die op dat moment klinkt. Deze factoren zorgen ervoor dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol in het brein wordt afgebroken en je makkelijker in slaap valt.

Val je sneller in slaap met slaapmuziek?

Veel mensen hebben baat bij slaapmuziek. Zij ervaren deze muziek als kalmerend en merken dat tijdens het luisteren naar deze muziek de gedachtestroom rustiger wordt. Dit helpt bij het in slaap vallen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.