slaapapps

Slaapapps: Deze 8 apps helpen je inzichten te krijgen in je slaapritme

Slaapapps worden steeds populairder. Dat komt doordat onze smartphones voorzien zijn van allerlei sensoren en meters die een beter inzicht kunnen bieden in ons slaapritme. Bovendien zijn er apps op de markt die het inslapen makkelijker moeten maken.

Betaalde en gratis slaapapps

Inmiddels hebben de eerste zorgverzekeraars hun eigen slaapapps gemaakt, maar ook commerciële bedrijven hebben de laatste jaren gratis en betaalde apps op de markt gezet. Wij hebben de beste slaapapps op een rijtje gezet.

Slaapgewoonten

Ten eerste is het belangrijk erbij stil te staan dat het gebruik van slaapapps alleen er niet toe zullen leiden dat het slaapritme inderdaad verbeterd wordt. Slaapapps geven een goed inzicht van het slaapritme. Eenmaal het slaapritme is weergegeven, moet de patiënt zelf een beter slaapritme vinden. Een aantal apps helpen daarbij, aan de hand van praktische opdrachten, tips en begeleiding. Sommige apps bieden een slaapdagboek aan.

Pzizz

Pzizz is een slaapapp die het mogelijk maakt om gemakkelijker in slaap te vallen. Dit is mogelijk door rustgevende geluiden in te schakelen. Daardoor neemt de stress af, waardoor men eerder en beter in slaap valt. Deze app biedt verschillende geluiden, zodat er geen gewenning op kan treden. Daardoor is de app ook na een langere tijd goed te gebruiken.

Slaaplekker

Zorgverzekeraar VGZ erkent het probleem van slapeloosheid en heeft zelf een app op de markt gezet. De app heet ‘Slaaplekker’ en is een zelfhulp-app waarmee slaapklachten kunnen worden verminderd. Met de app is het mogelijk eerst de slaapproblemen in kaart te brengen. Daarna geeft de apps tips en adviezen hoe deze problemen te verminderen. Bijvoorbeeld aan de hand van een dag- en nachtritme. Daarnaast biedt de apps praktische opdrachten en tips. Ten slotte is het resultaat terug te vinden aan de hand van een slaapdagboek.

Sleep Genius

Van de app Sleep Genius is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Uit onderzoek blijkt dat de slaap mede afhankelijk is van factoren als geluid, slaap en muziek. Daarom zitten al deze onderdelen in de app inbegrepen. De technieken die deze app heeft, zijn gebaseerd op een onderzoek waarbij astronauten van de NASA moesten slapen in een voor hen onhandige situatie in de ruimte. Door gebruik te maken van muziek en rustgevende geluiden, worden de hersenen voorbereid om te slapen. Deze app is opgebouwd aan de hand van wetenschappelijke algoritmes. Daarnaast heeft de app een wekkerfunctie. De app is verkrijgbaar in Google’s Play Store, maar is niet beschikbaar voor de iPhone.

Sleep Better

Runtastic is een van de bedrijven die een aantal populaire gezondheidsapps op de markt heeft gezet. Het bedrijf is bekend van de hardloop-apps, maar Sleep Better is een app die er voor gemaakt is om mensen beter inzicht te kunnen bieden bij het slapengaan. De app geeft informatie over het gebruik van cafeïne en alcohol overdag. Daarnaast biedt de app work outs en adviezen over stress. Ten slotte heeft de app een aantal geluiden die als wekker kunnen worden gebruikt.

Sleep Cycle Alarm Clock

De Sleep Cycle Alarm Clock is een slimme wekker, gebaseerd op sensoren. De app werkt het beste als men de smartphone vlakbij het kussen legt. Toch kunnen smartphones straling afgeven, wat de slaap negatief kan beïnvloeden. Door de sensoren in de smartphone weet de app wanneer de gebruiker slaapt en in welke slaapfase hij zich bevindt. De wekker gaat af op basis van het slaapcyclus. Wel is een van tevoren ingestelde wekkertijd noodzakelijk. Deze app maakt het mogelijk voor de wekker wakker te worden, op basis van wanneer men het lichtst slaapt. Volgens de app wordt men frisser wakker, omdat de app de diepe slaap niet verstoort.

Sleep Sound Recorder

Bepaalde gewoontes in de slaap kunnen de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld het praten in de slaap. Door gebruik te maken van de Sleep Sounds Recorder is het mogelijk alle geluiden tijdens de slaap op te nemen. De app neemt niet de hele nacht op, maar neemt alleen op wanneer er geluiden worden waargenomen. Daarnaast kan de app ook functioneren als wekker of bepaalde geluiden afspelen om de slaap te bevorderen. De app weet precies wanneer de gebruiker wakker is en wanneer hij slaapt, zodat een inzicht in het slaappatroon mogelijk is.

Brainwave

Brainwaver Powernap is een app die ervoor bedoeld is om niet te lang te slapen. De powernap-app is echt ingericht voor de powernap ‘s middags of ‘s avonds. De gebruiker geeft een maximale tijdsduur in. Gedurende die tijd speelt zich een van tevoren uitgekozen geluid af, zoals bijvoorbeeld: regen, zee of radioruis. Tijdens de powernap spelen zich zachte tonen af. Daardoor gaan de hersenen andere golven produceren. De app biedt bovendien geluiden die in te stellen zijn als wakker.

Het gebruik van apps in het algemeen
Slaapapps kunnen nuttig zijn, omdat deze helpen bij het inslapen of bij het verbeteren van het slaapritme. Enige voorzichtigheid is geboden bij apps die de gebruiker verplichten om de smartphone dichtbij het hoofd te plaatsen. Een smartphone onder het kussen plaatsen is voor sommige apps noodzakelijk, maar kan de slaap ook verstoren. Door de straling die uit smartphones komt, is het mogelijk dat de hersenen verstoorde golven produceren, waardoor het inslapen minder eenvoudig gaat. Bovendien is voor het gebruik van de meeste apps het noodzakelijk om alle andere apps zoals die van social media uit te schakelen. Dit zodat de gebruiker niet in de verleiding komt om in bed Facebook of Twitter te bekijken.

Uit onderzoek van de commissie van de Raad van Europa (2011) blijkt dat elektromagnetische straling schadelijk kan zijn. Voornamelijk kinderen zouden er te lang aan blootgesteld worden. Zeker door het hoofd dichtbij een smartphone te plaatsen kan de slaap verstoord worden. Enige voorzichtigheid is met deze apps geboden. Apps die werken als wekker of enkel geluidjes afspelen, zouden minder schadelijk zijn omdat deze op een andere plek in de slaapkamer kunnen worden geplaatst. Toch adviseren sommige neurologen de slaapkamer alleen te gebruiken voor het slapen en het vrijen en digitale apparatuur uit de slaapkamer te verbannen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.