Beste valeriaan

Een krachtig kruid dat aantoonbaar kalmerend werkt, is valeriaan. Niet voor niets wordt het extract uit de valeriaanwortel al eeuwenlang gebruikt tegen slapeloosheid. Maar ook bij stress en spanning toont valeriaan zich een ware heelmeester. Zo wordt valeriaan vaak genomen voor een examen of belangrijke afspraak om de scherpe kantjes er vanaf te halen. Benieuwd naar dit bijzondere kruidenmiddel? Wij leren je er alles over.

 

Beste valeriaan tabletten

Als je voor een valeriaan supplement gaat, wil je natuurlijk het beste van het beste. Door het grote aanbod is het soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Valeriaan van hoge kwaliteit is altijd gemaakt van de echte valeriaanplant, namelijk de Valeriana Officinalis. Als je deze naam op de verpakking ziet staan, weet je zeker dat je de juiste valeriaan te pakken hebt. Een goed valeriaan supplement bevat daarnaast geen onnodige toevoegingen en wordt beschermd door een donkere en afgesloten verpakking. Soms is een valeriaan tablet aangevuld met andere kalmerende middelen, zoals GABA of magnesium. Het is geheel persoonsgebonden welke combinatie wel of juist niet werkt.

 

Toplijstbeste valeriaan voor jouw nachtrust

 

Wat is de meest natuurlijke valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant die in Europa en Azië voorkomt. Er zijn verschillende soorten valeriaan, maar de meest natuurlijke vorm is Valeriana Officinalis, die tot de kamperfoeliefamilie behoort. Uit de wortel van deze plant wordt valeriaanextract verkregen, dat de werkzame stof is in allerlei soorten kalmeringsmiddelen. Homeopathische middelen op basis van valeriaan zijn het populairst, maar ook in medicijnen wordt valeriaan regelmatig verwerkt. Het rustgevende effect dat valeriaan bewerkstelligt is vergelijkbaar met de werking van benzodiazepines, met het verschil dat dit proces bij het gebruik van valeriaan geheel op veilige en natuurlijke wijze plaatsvindt. Het kruid wordt daarom ook wel het ‘valium van de natuur’ genoemd.

 

Voordelen en nadelen

Het gebruik van valeriaan is grotendeels zonder risico’s. Bij (extreem) hoge dosissen zijn er echter, net als bij ieder voedingssupplement, bijwerkingen om rekening mee te houden.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Het effect van dit product op jouw slaapkwaliteit

De positieve werking van valeriaan op de nachtrust heeft te maken met de invloed die valeriaan uitoefent op het centrale zenuwstelsel. Valeriaanwortel beschikt over een aantal verbindingen die interacteren met GABA, een lichaamseigen aminozuur dat de gemoedstoestand reguleert door het zenuwstelsel te beïnvloeden. Een tekort aan GABA wordt gelinkt aan angstklachten en slaapproblemen. Doordat valeriaan de afbraak van GABA afremt, blijft er meer van dit aminozuur in het brein over. Het gevolg? Minder nervositeit, meer geestelijke balans en een slaapkwaliteit waar je U tegen zegt.

 

Beste moment en dosering om valeriaan supplement in te nemen 

Een veelgemaakte denkfout bij het gebruik van valeriaan is dat er direct resultaat wordt verwacht. Veel mensen testen een valeriaan supplement bijvoorbeeld twee nachten uit, om vervolgens te concluderen dat het kruid geen effect heeft. In werkelijkheid heeft het lichaam twee tot vier weken nodig om aan valeriaan te wennen. Neem het supplement daarom consistent zo’n twee uur voor het slapengaan in en kijk na een paar weken hoe je je bij het middel voelt. Qua dagdosering zit je tussen de 400 en 900 milligram over het algemeen wel goed. Gebruik valeriaan niet te lang achter elkaar; het lichaam went op den duur aan het kruidenmiddel en kan bij abrupt stoppen zelfs lichte ontwenningssymptomen gaan vertonen. Het is daarom altijd verstandig om na ongeveer drie maanden een pauze in te lassen van minimaal een week. Zo bouwt het lichaam geen afhankelijkheid op en kun je het middel langdurig veilig blijven gebruiken .

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

Ben je de slapeloze nachten beu en zoek je een veilig en natuurlijk middel dat jouw nachtrust een zetje in de juiste richting kan geven? Valeriaan zou wel eens het antwoord kunnen zijn. Dit kruid is bewezen effectief bij de behandeling van slaapproblemen en stress. Hou bij het gebruik van valeriaan in het achterhoofd dat de werking van het kruid even op zich laat wachten. Pas na twee tot vier weken is het lichaam aan het middel gewend en zullen de eerste effecten merkbaar worden. Nog niet helemaal tevreden? Sommigen hebben meer baat bij een valeriaansupplement dat is aangevuld met andere kalmerende middelen, zoals  cbd, l-theanine of magnesium.

Veel gestelde vragen

Welke valeriaan werkt het beste bij slapen?

Ben je op zoek naar de beste valeriaan, zoek dan naar een supplement met Valeriana Officinalis. Vermijd daarnaast onnodige toevoegingen en let op een donkere en afgesloten verpakking. Soms wordt valeriaan aangevuld met andere kalmerende stoffen.

Wat is het beste moment om valeriaan in te nemen?

Neem het valeriaan supplement ongeveer twee uur voor het slapengaan in. In de meeste gevallen is een dagelijkse dosis van 400 tot 900 mg effectief. Verwacht niet direct resultaat, maar geef je lichaam twee tot vier weken de tijd om aan valeriaan te wennen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.