Beste apneu masker

1 op de 100 mensen heeft last van slaapapneu, wat ‘niet ademen tijdens de slaap’ betekent. Bij slaapapneu stokt de adem tijdens het slapen regelmatig tot vaak. Er wordt dan gedurende tien seconden of langer niet ingeademd, waarna de patiënt het gebrek aan zuurstof compenseert door letterlijk naar adem te happen. Bij slaapapneu is daarnaast vaak sprake van snurken. Mensen met slaapapneu herstellen ’s nachts niet effectief en ook hun partners kunnen hinder ondervinden aan de vele geluiden die met de aandoening gepaard gaan. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een slaapapneu- of CPAP-masker.

 

Beste apneu masker

Verschillende fabrikanten bieden apneu maskers aan. Een masker van de ene fabrikant is niet per definitie beter dan dat van een ander. Bij een apneu masker draait het grotendeels om comfort, wat erg persoonsgebonden is. Ook het formaat van het hoofd is cruciaal bij het kiezen van het beste apneu masker. Een slaapapneu masker moet perfect afgedicht zijn, anders veroorzaakt het luchtlekken. Ook moet een apneu masker zo stil mogelijk zijn.

 

Toplijst beste apneu masker

 

Tips bij het kopen van een nieuw CPAP masker?

Bij het aanschaffen van een apneu masker zijn er enkele factoren om rekening mee te houden.

 

 

Wat is een slaapbeademingsmasker?

Een slaapbeademingsmasker of CPAP-masker (Continuous Positive Airway Pressure) wordt toegepast bij matige tot ernstige gevallen van slaapapneu. Dit type masker wordt op de neus en soms ook op de mond geplaatst en wordt aan het hoofd bevestigd met verstelbare bandjes. Een slaapapneu masker is via een slang verbonden aan een apparaat met een pomp, dat onder verhoogde druk lucht de keelholte inblaast. Hierdoor kunnen patiënten met slaapapneu vrijuit ademen. Ook bevat een apneu masker gaten, inkepingen of poriën waaruit kan worden uitgeademd.

 

Hoe een CPAP-apparaat tijdens het slapen werkt

Om mensen met slaapapneu weer ongehinderd te laten ademen, zorgt een slaapapneu masker ervoor dat de luchtwegen weer vrij komen te liggen. Bij slaapapneu zijn deze namelijk geblokkeerd geraakt door de tong, het zachte gehemelte, het strottenklepje of de amandelen. Het masker heft deze blokkade(s) op door onder druk lucht in de keelholte te blazen. Hierdoor wordt de patiënt voorzien van voldoende zuurstof tijdens het slapen, waardoor deze niet meer naar adem hoeft te happen en snurken tot een minimum wordt beperkt. Dit zal de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

 

Verschillende soorten maskers 

Ben je er nog niet helemaal uit welk CPAP-masker het beste bij jouw situatie past? We zetten de verschillende slaapapneu maskers voor je op een rijtje.

 

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

Wanneer je met matige tot hevige slaapapneu kampt en daardoor ’s nachts niet voldoende uitrust, kan een slaapbeademingsmasker een levensverbeterende investering zijn. Omdat een slaapapneu masker ervoor zorgt dat je tijdens het slapen voldoende zuurstof binnenkrijgt, slaap je beter door, herstelt het lichaam beter en zul je merken dat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt. En ook je partner heeft er baat bij, want die hoeft niet meer wakker te worden van de geluiden die door jouw ademhalingsproblemen veroorzaakt worden. Benieuwd naar andere apparaten op de markt die effectief werken bij slaapapneu? Lees dan dit artikel.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste apneu masker?

Het beste slaapapneu masker past perfect op het gezicht, want zonder de juiste afdichting ontstaan er luchtlekken en is het masker niet effectief. Ook comfort is belangrijk: het masker moet lekker zitten en tijdens bewegingen niet van het hoofd schuiven. Daarnaast moet een masker zo geruisloos mogelijk zijn.

Wat is een apneu masker?

Een apneu masker of CPAP-masker wordt gebruikt bij slaapapneu, een aandoening waarbij de adem stokt tijdens het slapen. Zo’n masker wordt op de neus en soms ook op de mond bevestigd, waarna er via een pomp lucht door de luchtwegen wordt geblazen. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker vrijuit kan ademen.

Is een apneu masker gevaarlijk?

Nee, een apneu masker is over het algemeen niet gevaarlijk. Een beademingsmasker kan juist ernstige gezondheidsklachten verhelpen. Wel kunnen er bij het gebruik van een CPAP-masker complicaties optreden, zoals een oncomfortabel gevoel, irritatie op de huid, luchtlekken en een droge mond of neus. Sommige mensen ervaren een claustrofobisch gevoel wanneer ze met een apneu masker slapen, maar dat is slechts een kwestie van wennen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.