Veel mensen denken dat ze redelijk goed slapen, maar dit is lang niet altijd het geval. Juist in deze tijd, waarin prikkels en informatie ons continu bezighouden, laat de slaapkwaliteit van velen te wensen over. Een slechte slaapkwaliteit merk je bijvoorbeeld aan vermoeidheid in de ochtend of ’s nachts regelmatig wakker worden, al is het maar voor kort. Wil je weten of jouw nachtrust verkwikkend genoeg is? Een slaap app geeft inzicht in jouw slaapgedrag en kan daarmee de ideale ondersteuning zijn bij het verbeteren van je nachtrust.
Beste slaap app
Een kwart van de mensen slaapt slecht. Geen wonder dus, dat slaap apps steeds populairder worden. Er zijn op dit gebied ontzettend veel opties; wat de beste app voor jou is, hangt daarom helemaal af van je situatie. Heb je een smartwatch op die je hartslag kan meten of moet je telefoon het werk doen? En wil je de app gebruiken als monitor of als slimme wekker (of beide)? Dit zijn allemaal factoren die meespelen. Maar het allerbelangrijkst is de nauwkeurigheid van een slaap app: als een app niet accuraat is, heb je er niets aan. Kies daarom altijd een app die overwegend positieve reviews heeft ontvangen en test de app eerst een paar nachten uit.
Toplijst beste slaap apps
- Deze wordt later aangevuld
Hoe werkt een slaap tracker app?
Hoewel iedere slaap app net even anders werkt, hebben de meeste met elkaar gemeen dat ze het slaapgedrag bijhouden door middel van sensoren. Deze sensoren meten bijvoorbeeld de bewegingen van het lichaam, geluiden die je maakt en, als je een horloge draagt, je hartslag. Uit deze gegevens wordt vervolgens afgeleid hoe diep je slaapt en in welke slaapfase je je op ieder moment bevindt. Zo kun je bij het ontwaken in één oogopslag zien hoeveel lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap je hebt gehad en hoe vaak je tussendoor wakker bent geweest. Zo blijkt ook uit onderzoek dat gebruikers ook geloven dat het verhoogd bewestzijn geeft over je slaappatroon en slaap hygiëne en dat je hiermee dus ook je slaap kwaliteit zelf kunt verhogen.
Vaak verbindt de app ook een kwaliteitsscore aan je nachtrust, wat onwijs waardevol is. Misschien merk je op dat je veel dieper slaapt wanneer je ’s avonds niet naar schermen hebt gekeken of geen alcohol hebt gedronken. Dat zijn dan mooie handvatten om je nachtrust naar een hoger niveau te tillen. Ook beschikken veel slaap apps over slimme wekfuncties, waarbij je ’s ochtends enkel gewekt wordt wanneer je je in je lichte slaap bevindt. Zo word je op natuurlijke wijze en uitgerust wakker.
Een belangrijke side note bij het gebruik van slaap apps komt uit het volgende onderzoek. Zij geven aan dat de uitkomsten van de tracking van de apps niet altijd (goed en voldoende) onderbouwd is. Tevens zijn zorgen over de data privacy van de slaap apps, omdat ze mogelijk de gebruikersgegevens delen met zakelijke- en marketingpartners.
Voordelen en nadelen
Slaap apps zitten tegenwoordig zo ingenieus in elkaar dat ze een interessante bijdrage kunnen leveren in het verbeteren van je nachtrust. Maar slaap apps hebben ook nadelen, zoals de straling die sommige met zich meebrengen.
Voordelen
- Geeft inzicht in slaapgedrag
- Geeft handvatten om nachtrust te verbeteren
- Helpt bij natuurlijk ontwaken
Nadelen
- Niet alle apps zijn even nauwkeurig
- Altijd je telefoon of horloge mee naar bed
- Straling: niet alle apps werken op vliegtuigstand
De verschillende sleep apps
Er zijn veel verschillende slaapapps aanwezig op de markt. Betaalde slaap apps, maar ook gratis slaap apps (waar je voor bijkomstige functies wellicht moet betalen) en speciale apps voor op je smart watch, zoals een apple watch of een android watch. Zie hieronder de verschillende categorieën en onze aanbevelingen.
Beste slaap app apple watch
De meest complete app voor het gebruik met je Apple watch is Sleep Pulse. Deze app doet het meeste automatisch en geeft je ook een helder overzicht in je scherm van je Apple watch.
H3 – Beste slaap app android
Een specifieke app die alleen op Android beschikbaar is, is Sleep As. Deze app houdt jou slaapfases bij en maakt jou wakker op een optimaal moment in jou slaapfase, waarin je rustig kan wakker worden. Het is dus tegelijk ook een wekker en hij wekt je dus niet in je diepe REM slaap. De app geeft je ook adviezen om jou slaapkwaliteit te verhogen en geeft je inzicht middels statistieken in je slaapcyclus.
H3 – Beste slaap app gratis
De app Sleep cycle is een hele goede gratis app, waarbij je in de gratis versie al heel veel inzichten krijgt. Ook is er een premium versie van beschikbaar, die je nog extra functies aanbieden. De app analyseert je slaappatroon door je microfoon en door de bewegingssensoren van je telefoon. De app heeft ook een alarmfunctie en ook een functie voor het in slaap vallen middels rustgevende muziekjes.
H3 – Beste app om in te slapen bij tinnitus
Een goede app is de ReSound Relief app, zowel op Android als Appstore. Voor mensen met tinnitus kan stilte erg vervelend zijn om bij te ontspannen, door het overheersende geluid van de oorsuizen. De app biedt geluidstherapie, meditatie en ontspanningsoefeningen en bovenal ook nog raadgeving!
H3 – Beste apps voor slaap muziek
Vaak hebben muziek streamingsdiensten zoals Youtube en Spotify ook playlisten met rustgevende slaapmuziek en/of meditaties. Je hebt er ook speciale apps voor, zoals Calm. Deze bied naast muziek en meditatie ook slaapverhalen.
H2 – Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?
Slaap apps zijn een nuttig middel voor mensen met slaapproblemen. Door inzicht te krijgen in je slaapgedrag kun je actief werken aan een betere nachtrust. Zo houden slaap apps bij hoeveel lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap je per nacht krijgt. Daarnaast beschikken veel slaap apps over slimme wekfuncties, die ervoor zorgen dat je op een natuurlijke manier wordt gewekt en dus fris en fruitig aan de dag begint.
Veel gestelde vragen
Wat is de beste slaapapp?
App stores barsten tegenwoordig van de slaap apps. Welke is dan het beste? Dat hangt er vanaf: gebruik je de app in combinatie met je smartwatch of je telefoon? En waar wil je de app precies voor gebruiken? Er zijn apps die puur je slaapgewoonten monitoren, maar ook apps met slimme wekfuncties. Het is daarnaast uiteraard cruciaal dat de app jouw slaapgedrag nauwkeurig meet.
Hoe werkt een sleep app?
Een slaap app is in staat je slaapgewoonten in kaart te brengen door middel van sensoren, die onder andere bewegingen, geluiden en/of je hartslag meten. Deze gegevens geven inzicht in hoe diep je slaapt en hoeveel lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap je per nacht krijgt. Vaak word hier een kwaliteitsscore aan gegeven.