Beste slaapmasker

Word je dagelijks wakker van het ochtendgloren, uren voordat de wekker gaat? Of kom je in de zomer moeilijk in slaap omdat het buiten nog niet volledig donker is? Nieuwe gordijnen lossen dit probleem op, maar je kunt ook gewoon een slaapmasker kopen. Een slaapmasker verduistert het licht van buitenaf, waardoor je zenuwstelsel tot rust komt en je makkelijker in slaap valt én blijft. Voor een tientje heb je al een prima slaapmasker. Klinkt iets beter dan die peperdure nieuwe gordijnen, toch?

 

Beste slaapmasker

Slaapmaskers zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Dat betekent niet direct dat het ene slaapmasker ook daadwerkelijk beter is dan het andere. Naast dat een slaapmasker natuurlijk goed moet kunnen verduisteren, draait het vooral om persoonlijke voorkeur. Zit het slaapmasker comfortabel? Zakt het niet af? Voelt het niet te zwaar aan? Iedereen zal deze aspecten anders ervaren. Om het beste slaapmasker te vinden, is het dus verstandig om meerdere slaapmaskers te testen. Mochten ze niet bevallen, dan kun je de meeste slaapmaskers gewoon retourneren.

 

Toplijst beste slaapmaskers

 

Waar let je op bij aankoop van een goed slaapmasker?

Wil je een slaapmasker kopen maar weet je niet goed welke? Er zijn een aantal factoren waarop je kunt letten.

 

 

Waarom je wilt overwegen om een masker te gebruiken

Licht speelt een cruciale rol in de kwaliteit van onze nachtrust. Zelfs één straaltje licht kan al leiden tot een verstoring van de diepe slaap. Dat heeft alles te maken met de invloed van licht op de aanmaak van melatonine en cortisol. Niet voor niets slapen we in de zomer doorgaans minder lang dan in de winter: wanneer het buiten langer licht is komt de productie van het slaaphormoon melatonine later op gang, wat maakt dat we later in slaap vallen. En als ’s ochtends vroeg de zon opkomt, start ons lichaam met de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat de slaap tegenwerkt. Je kunt je daarom voorstellen dat (een teveel aan) licht in de slaapkamer er dus niet alleen voor zorgt dat we minder makkelijk inslapen, maar ’s ochtends ook sneller wakker worden. Een slaapmasker stimuleert de hersenen ’s avonds om melatonine aan te maken en de productie van cortisol in de ochtend af te remmen. Op die manier ‘fop’ je het brein eigenlijk dat het nacht is, waardoor het zichzelf makkelijker uitschakelt. Zie een slaapmasker dus als uitknop. Tevens is ook in onderzoek aangetoont dat het slapen met een slaapmasker ook een positief effect heeft op je alertheid de volgende dag en dat je beter in staat bent om te leren.

 

Het perfecte slaapmasker gebruiken voor zijslapers

Voor zijslapers kan het uitkiezen van een slaapmasker wat ingewikkelder zijn. In deze houding komt het masker namelijk direct in contact met het kussen, waardoor er spanning op het gezicht ontstaat en het masker eenvoudiger verschuift. Als zijslaper kun je daarom het beste kiezen voor een slaapmasker dat de contouren van het gezicht volgt. Op die manier ervaar je zo min mogelijk frictie tussen het kussen en je gezicht en zorgt de pasvorm ervoor dat het masker de hele nacht goed op z’n plek blijft zitten. Een verzwaard slaapmasker is voor een zijslaper sowieso geen goed idee, aangezien het gewicht van het masker zich in deze houding naar één kant verplaatst.

 

Verschillende soorten slaapmasker en de functies ervan

Ieder type slaapmasker is ontwikkeld om aan specifieke slaapbehoeften te voldoen. Van een voorgevormd masker dat tot in de vroege uurtjes op het gezicht blijft zitten tot een masker dat je op je telefoon aansluit om je favoriete meditaties af te kunnen spelen: de wereld van slaapmaskers biedt voor ieder wat wils.

 

 

Onderhoud en reiniging van jouw oogmasker

Het is belangrijk om je slaapmasker regelmatig te reinigen om infecties en ontstekingen aan de ogen te voorkomen. Slaapmaskers van katoen en zijde kunnen over het algemeen in de wasmachine, maar maskers van bijvoorbeeld wol niet. Om deze maskers toch schoon te kunnen houden, reinig je ze voorzichtig met koud water en een mild reinigingsmiddel. Kan je slaapmasker überhaupt niet tegen vocht? Laat het masker dan regelmatig buiten luchten en schudt het af en toe los.

 

Is dit slaapproduct geschikt voor jou?

Is je slaapkamer niet donker genoeg en verstoort het overtollige licht je nachtrust? Met een slaapmasker los je dit eenvoudig op. Een slaapmasker blokkeert het licht van buitenaf, waardoor de hersenen meer melatonine produceren en ze beter tot rust kunnen komen. Daardoor slaap je niet alleen makkelijker in, maar zal je ’s ochtends vroeg ook minder snel wakker worden van de opkomende zon. Houdt ook omgevingsgeluid je geregeld wakker? Kijk dan eens bij ons artikel over slaapoordoppen.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste slaapmasker?

Een slaapmasker moet ten eerste effectief verduisteren, maar ook comfort is uiterst belangrijk. Het dragen van een slaapmasker heeft weinig zin als het bij iedere beweging van je gezicht schuift. Let bij de zoektocht naar het beste slaapmasker voor jou ook op aspecten als gewicht, vorm en verstelbaarheid.

Waarom slapen met een slaapmasker?

(Een teveel aan) licht kan de nachtrust op negatieve wijze beïnvloeden. Doordat een slaapmasker het licht blokkeert, wordt het brein gestimuleerd om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Hierdoor slaap je makkelijker in en door.

Is een slaapmasker slecht voor je ogen?

Nee, een slaapmasker is niet slecht voor je ogen. Met het dragen van een slaapmasker kan weinig misgaan. Wel is het van belang dat je het masker schoonhoudt om infecties aan de ogen te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.