Word je dagelijks wakker van het ochtendgloren, uren voordat de wekker gaat? Of kom je in de zomer moeilijk in slaap omdat het buiten nog niet volledig donker is? Nieuwe gordijnen lossen dit probleem op, maar je kunt ook gewoon een slaapmasker kopen. Een slaapmasker verduistert het licht van buitenaf, waardoor je zenuwstelsel tot rust komt en je makkelijker in slaap valt én blijft. Voor een tientje heb je al een prima slaapmasker. Klinkt iets beter dan die peperdure nieuwe gordijnen, toch?
Beste slaapmasker
Slaapmaskers zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Dat betekent niet direct dat het ene slaapmasker ook daadwerkelijk beter is dan het andere. Naast dat een slaapmasker natuurlijk goed moet kunnen verduisteren, draait het vooral om persoonlijke voorkeur. Zit het slaapmasker comfortabel? Zakt het niet af? Voelt het niet te zwaar aan? Iedereen zal deze aspecten anders ervaren. Om het beste slaapmasker te vinden, is het dus verstandig om meerdere slaapmaskers te testen. Mochten ze niet bevallen, dan kun je de meeste slaapmaskers gewoon retourneren.
Toplijst beste slaapmaskers
- Deze wordt later aangevuld
Waar let je op bij aankoop van een goed slaapmasker?
Wil je een slaapmasker kopen maar weet je niet goed welke? Er zijn een aantal factoren waarop je kunt letten.
- Kleur: slaapmaskers in donkere kleuren zijn beter in staat om het licht van buitenaf te blokkeren. Een zwart of blauw slaapmasker werkt over het algemeen dus beter dan een witte of lichtroze.
- Materiaal: welk materiaal je kiest is afhankelijk van wat je zelf comfortabel vindt, maar ook het seizoen kan een rol spelen. Zo is een katoenen of zijde slaapmasker lekker verkoelend in de zomer, terwijl een wollen slaapmasker in de winter voor extra warmte zorgt.
- Comfort: natuurlijk moet een slaapmasker lekker zitten. Je wilt niet dat het masker van je hoofd afschuift of te strak om je hoofd klemt. Let er bij het passen van een slaapmasker dus op dat het masker strak genoeg zit om op z’n plek te blijven zitten, maar niet zo strak dat je er last van krijgt. Ook het materiaal is bepalend voor het comfort.
- Vorm: de meeste slaapmaskers bestaan uit een gelijkmatig oppervlak, maar er bestaan ook slaapmaskers met een specifiek ontwerp. Deze maskers volgen de contouren van de neusbrug en de ogen, waardoor er zo min mogelijk drukpunten ontstaan. Deze maskers zijn wat duurder, maar wel erg comfortabel.
- Gewicht: sommige slaapmaskers bevatten een vulling van bijvoorbeeld glasparels of microkorrels om extra gewicht aan het masker te geven. Dit vergroot de druk op de ogen, wat sommige mensen als erg prettig ervaren.
- Extra oogruimte: niet iedereen houdt van de druk die standaard slaapmaskers op de ogen geven. Voor die mensen bestaan er slaapmaskers met extra oogruimte, waarbij een speciale inkeping voorkomt dat er spanning op de ogen komt te staan.
- Verstelbaarheid: een verstelbaar slaapmasker is speciaal ontwikkeld om een betere pasvorm te bieden. Vaak beschikken deze maskers over een klittenbandsluiting of een verstelbaar gespje.
Waarom je wilt overwegen om een masker te gebruiken
Licht speelt een cruciale rol in de kwaliteit van onze nachtrust. Zelfs één straaltje licht kan al leiden tot een verstoring van de diepe slaap. Dat heeft alles te maken met de invloed van licht op de aanmaak van melatonine en cortisol. Niet voor niets slapen we in de zomer doorgaans minder lang dan in de winter: wanneer het buiten langer licht is komt de productie van het slaaphormoon melatonine later op gang, wat maakt dat we later in slaap vallen. En als ’s ochtends vroeg de zon opkomt, start ons lichaam met de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat de slaap tegenwerkt. Je kunt je daarom voorstellen dat (een teveel aan) licht in de slaapkamer er dus niet alleen voor zorgt dat we minder makkelijk inslapen, maar ’s ochtends ook sneller wakker worden. Een slaapmasker stimuleert de hersenen ’s avonds om melatonine aan te maken en de productie van cortisol in de ochtend af te remmen. Op die manier ‘fop’ je het brein eigenlijk dat het nacht is, waardoor het zichzelf makkelijker uitschakelt. Zie een slaapmasker dus als uitknop. Tevens is ook in onderzoek aangetoont dat het slapen met een slaapmasker ook een positief effect heeft op je alertheid de volgende dag en dat je beter in staat bent om te leren.
Het perfecte slaapmasker gebruiken voor zijslapers
Voor zijslapers kan het uitkiezen van een slaapmasker wat ingewikkelder zijn. In deze houding komt het masker namelijk direct in contact met het kussen, waardoor er spanning op het gezicht ontstaat en het masker eenvoudiger verschuift. Als zijslaper kun je daarom het beste kiezen voor een slaapmasker dat de contouren van het gezicht volgt. Op die manier ervaar je zo min mogelijk frictie tussen het kussen en je gezicht en zorgt de pasvorm ervoor dat het masker de hele nacht goed op z’n plek blijft zitten. Een verzwaard slaapmasker is voor een zijslaper sowieso geen goed idee, aangezien het gewicht van het masker zich in deze houding naar één kant verplaatst.
Verschillende soorten slaapmasker en de functies ervan
Ieder type slaapmasker is ontwikkeld om aan specifieke slaapbehoeften te voldoen. Van een voorgevormd masker dat tot in de vroege uurtjes op het gezicht blijft zitten tot een masker dat je op je telefoon aansluit om je favoriete meditaties af te kunnen spelen: de wereld van slaapmaskers biedt voor ieder wat wils.
- Standaard slaapmasker: het standaard slaapmasker heeft een eenvoudig ontwerp met een gelijkmatig oppervlak en is meestal gemaakt van zachte materialen als katoen, zijde of wol. Dit slaapmasker koop je al voor een tientje.
- Slaapmasker met een ergonomische vorm: voor wie zo min mogelijk druk op de ogen wil ervaren, is het slaapmasker met ergonomische vorm een uitkomst. Door de vormen van de neus en de ogen te volgen, biedt dit masker de ideale pasvorm.
- Verzwaard slaapmasker: dit masker beschikt over een verzwaarde vulling, meestal van glasparels of microkorrels. Het gewicht van het masker vergroot de druk op de ogen, wat voor extra ontspanning zorgt en een verbeterde melatonineaanmaak.
- Bluetooth slaapmasker: met een bluetooth slaapmasker kun je naar je favoriete meditaties of rustgevende muziek luisteren terwijl je in het donker ligt te ontspannen. Het enige wat je hoeft te doen, is het masker aan je telefoon te verbinden.
Onderhoud en reiniging van jouw oogmasker
Het is belangrijk om je slaapmasker regelmatig te reinigen om infecties en ontstekingen aan de ogen te voorkomen. Slaapmaskers van katoen en zijde kunnen over het algemeen in de wasmachine, maar maskers van bijvoorbeeld wol niet. Om deze maskers toch schoon te kunnen houden, reinig je ze voorzichtig met koud water en een mild reinigingsmiddel. Kan je slaapmasker überhaupt niet tegen vocht? Laat het masker dan regelmatig buiten luchten en schudt het af en toe los.
Is dit slaapproduct geschikt voor jou?
Is je slaapkamer niet donker genoeg en verstoort het overtollige licht je nachtrust? Met een slaapmasker los je dit eenvoudig op. Een slaapmasker blokkeert het licht van buitenaf, waardoor de hersenen meer melatonine produceren en ze beter tot rust kunnen komen. Daardoor slaap je niet alleen makkelijker in, maar zal je ’s ochtends vroeg ook minder snel wakker worden van de opkomende zon. Houdt ook omgevingsgeluid je geregeld wakker? Kijk dan eens bij ons artikel over slaapoordoppen.
Veel gestelde vragen
Wat is het beste slaapmasker?
Een slaapmasker moet ten eerste effectief verduisteren, maar ook comfort is uiterst belangrijk. Het dragen van een slaapmasker heeft weinig zin als het bij iedere beweging van je gezicht schuift. Let bij de zoektocht naar het beste slaapmasker voor jou ook op aspecten als gewicht, vorm en verstelbaarheid.
Waarom slapen met een slaapmasker?
(Een teveel aan) licht kan de nachtrust op negatieve wijze beïnvloeden. Doordat een slaapmasker het licht blokkeert, wordt het brein gestimuleerd om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Hierdoor slaap je makkelijker in en door.
Is een slaapmasker slecht voor je ogen?
Nee, een slaapmasker is niet slecht voor je ogen. Met het dragen van een slaapmasker kan weinig misgaan. Wel is het van belang dat je het masker schoonhoudt om infecties aan de ogen te voorkomen.