slaapoordopjes

Beste oordopjes

Een partner die snurkt, langsrazend verkeer en dreunend uitgaanslawaai: veel mensen onderschatten de invloed van omgevingsgeluiden op de nachtrust. Zij weten niet dat zelfs een klein beetje geluid al kan leiden tot een hogere alertheid en een minder diepe nachtrust. Een eenvoudige manier om het geluid van buitenaf te blokkeren is het slapen met oordoppen. Een stille omgeving bevordert de REM-slaap en dus het geestelijke herstel, waardoor je uitgerust wakker wordt. Maar welke oordoppen zijn dan het beste?

 

Wat zijn slaapoordopjes?

Oordoppen die speciaal zijn ontworpen om beter te slapen hebben als doel geluiden van buitenaf zoveel mogelijk te dempen. Goede slaapoordoppen kunnen het omgevingsgeluid met 15 tot wel 35 decibel te verminderen. Daardoor heb je minder (onbewuste) afleiding en slaap je dieper, waardoor je ’s nachts aanzienlijk beter herstelt. Omdat slaapoordoppen het aantal decibel dat in het gehoor binnenkomt sterk tot volledig verminderen, zijn deze oordoppen minder geschikt voor andere doeleinden. Ga je bijvoorbeeld naar een groot festival, dan zijn daar ook weer speciale oordoppen voor. Die oordoppen zijn in staat het hoge geluidsniveau op zo’n festival te reduceren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de kwaliteit van de muziek en het volume van stemgeluid behouden wordt.

 

Toplijst beste oordopjes voor slapen

– Deze wordt later aangevuld

Waar moet je op letten bij het kopen van dit product?

Wie in de drogist op zoek gaat naar oordoppen, stuit op een indrukwekkend aanbod aan oordoppen in alle denkbare vormen, soorten, maten en kleuren. Om een miskoop te voorkomen, kijk je daarom altijd goed naar waar de oordoppen voor bedoeld zijn. Meestal staat op de verpakking duidelijk aangegeven of het om slaapoordoppen, reisoordoppen of bijvoorbeeld oordoppen voor muzikale festiviteiten gaat. Kijk daarnaast naar de vorm en het materiaal. Oordoppen moeten goed in de gehoorgang passen en uiteraard ook voor langere tijd comfortabel aanvoelen. De populairste materialen voor slaapoordoppen zijn schuim, siliconen en wax. Siliconen scoren doorgaans het hoogst op het gebied van comfort, kwaliteit en gebruiksgemak, maar schuim en wax zijn een stuk goedkoper.

 

De voordelen van op maat gemaakte slaapoordopjes

Soms volstaan de standaard slaapoordoppen uit de drogist of supermarkt niet en heb je behoefte aan oordoppen die zijn aangepast aan de unieke vorm van jouw oor. In dat geval kun je oordoppen op maat laten maken. Zo heb je nooit meer last van oordoppen die het omgevingsgeluid niet voldoende blokkeren of uit het oor vallen wanneer je van houding verandert. Ook verkleinen oordoppen op maat de kans op oorpijn. Hoewel oordoppen op maat iets prijziger zijn, zijn deze een effectieve manier om omgevingsgeluiden tot een minimum te beperken en jou te laten genieten van een verfrissende en geruisloze nachtrust.

Draagcomfort en kwaliteit van de verschillende materialen

Zoals vermeld zijn de meeste slaapoordoppen vervaardigd uit siliconen, wax of schuim (foam). Elk van deze drie materialen beschikt over zijn eigen voor- en nadelen.

Siliconen slaap oordoppen

Oordoppen van siliconen zijn vervormbaar en passen daarmee altijd perfect in de gehoorgang. De zachte en soepele eigenschappen van dit materiaal maken dat je deze oordoppen zonder moeite uren achter elkaar kunt dragen. Ook niet onbelangrijk: siliconen oordoppen blinken uit in het dempen van geluid. Een nadeel aan siliconen is dat dit materiaal relatief duur is.

Wax slaap oordoppen

Net als siliconen is ook wax kneedbaar, wat het draagcomfort van oordoppen van dit materiaal ten goede komt. Wax is ten opzichte van siliconen bovendien een stuk goedkoper. Toch vindt niet iedereen dit vettige materiaal prettig. Om die reden is het ook niet hygiënisch om oordoppen van wax vaker dan één keer te gebruiken.

Foam slaap oordoppen

Waarschijnlijk heb je tijdens een festival of lange vlucht wel eens schuim of foam oordoppen in je handen gedrukt gekregen. Deze oordoppen hebben een algemene pasvorm en voelen door het zachte materiaal over het algemeen comfortabel aan, mits je over de juiste pasvorm beschikt. Is dat niet het geval, dan vallen oordoppen van schuim makkelijk uit je oren. Voordeel aan foam oordoppen is dat ze goedkoop zijn.

 

Ultieme rust met noise cancelling oordopjes

Met de groeiende bewustwording van het belang van slaap speelt ook de technische branche steeds vaker in op de ontwikkeling van apparaten die de nachtrust zouden moeten verbeteren. Zo bestaan er tegenwoordig heuse slaaprobots die de gebruiker voor het slapengaan helpen in een ontspannen staat te brengen en is een slimme wekker in de gemiddelde slaapkamer allang geen uitzondering meer. Noise cancelling oordopjes kunnen ook tot deze categorie worden gerekend. Deze elektrische oordoppen zijn zo ontwikkeld dat letterlijk alle ruis om je heen wordt onderdrukt. Ook is doorgaans veel aandacht besteed aan de pasvorm van deze oordoppen, waardoor ze over het algemeen erg comfortabel zijn en ook bij actief draaien stevig op hun plek blijven zitten. Hoewel er aan elektrische oordoppen een flink prijskaartje hangt, wegen de voordelen van deze apparaatjes hier voor veel mensen tegenop.

Is het slecht of gezond om met oordoppen te slapen?

Slapen met oordoppen kan in principe geen kwaad, zelfs niet als je dit elke nacht doet. Wel is het belangrijk dat je de oordoppen goed schoonhoudt en ze om de zoveel tijd vervangt, afhankelijk van welke soort oordoppen je gebruikt. Oorinfecties liggen bij het dagelijks gebruik van oordoppen namelijk sneller op de loer. Een ander mogelijk gevolg van het dagelijks indoen van oordoppen is dat oorsmeer steeds verder naar binnen wordt geduwd, waardoor de gehoorgang verstopt kan raken. Wanneer dit gebeurt, raadpleeg dan een arts.

Onderhoudstips voor optimaal draagcomfort

Hygiëne is bij slaapoordoppen van groot belang: je wilt immers geen vervelende infecties of een oorontsteking oplopen. De beste manier om het risico hierop te verkleinen, is door je oordoppen regelmatig te vervangen. Hoe vaak dat nodig is, hangt af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Maak de oordoppen tussendoor tegelmatig schoon. Veel oordoppen kun je reinigen met lauwwarm water en een beetje zeep. Gebruik je oordoppen van wax? Gooi ze dan na één keer gebruik weg. Dit vettige materiaal houdt namelijk vocht en vuil makkelijker vast.

 

Is dit slaapproduct geschikt voor jou?

Wanneer omgevingsgeluiden je uit je slaap houden, zijn slaap oordoppen het perfecte middel om deze geluiden buiten de slaapkamer te houden. Slaap oordoppen kunnen het omgevingsvolume tot wel 35 decibel verminderen. Let er bij het aanschaffen van dit type oordoppen wel op dat je oordoppen speciaal voor de nacht koopt. Met festivaloordopjes zul je weinig opschieten, omdat die niet al het omgevingsgeluid dempen. Heb je naast herrie ook te maken met teveel licht in de slaapkamer? Dan kun je een slaapmasker overwegen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de beste oordopjes om te slapen?

De beste oordoppen om te slapen zijn effectief in het verminderen van het aantal decibel, hebben een goede pasvorm en zijn meer dan één keer te gebruiken. Oordoppen van siliconen scoren op deze punten doorgaans het hoogst. Ook elektrische oordoppen, die vaak over noise cancelling functies beschikken, raken steeds meer in trek. Deze oordoppen zijn in staat het omgevingsgeluid tot wel honderd procent te reduceren.

Is het slecht om met oordoppen te slapen?

Nee, het kan geen kwaad om met oordoppen te slapen, zelfs niet als je dit iedere nacht doet. Om oorinfecties te voorkomen is het echter wel belangrijk dat je de oordoppen goed schoonhoudt en ze om de zoveel tijd vervangt. De meeste oordoppen van siliconen en schuim kun je voorzichtig schoonmaken met lauw water en een kleine hoeveelheid zeep. Oordoppen van wax kunnen slechts eenmalig gebruikt worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.