Beste slaaptrainer

Beste slaaptrainer baby

Zoek je een effectieve oplossing om je kleintje te helpen een goede nachtrust te krijgen? Dan is een slaaptrainer misschien wel precies wat je nodig hebt! In dit artikel zullen we de beste slaaptrainers voor kinderen en peuters bespreken, evenals waar je op moet letten bij het kopen van een slaaptrainer wekker. Ontdek hoe slaaptrainers kunnen bijdragen aan de slaapkwaliteit van je kind en welke extra functies ze bieden. Lees verder om te bepalen of een slaaptrainer geschikt is voor jouw situatie.

 

Beste slaaptrainers voor kinderen en peuters

Als het gaat om de beste slaaptrainers voor kinderen en peuters, zijn er enkele kenmerken waar je op kunt letten. Ten eerste moet een goede slaaptrainer gebruiksvriendelijk zijn, met duidelijke knoppen en eenvoudige bediening. Daarnaast is een ingebouwd nachtlampje vaak een waardevolle toevoeging, omdat het een rustgevende sfeer creëert in de slaapkamer. Een slaaptrainer met geluidsfuncties, zoals slaapliedjes of natuurgeluiden, kan ook helpen bij het kalmeren van je kind. Verder is het belangrijk dat de slaaptrainer de mogelijkheid biedt om een specifiek tijdstip in te stellen waarop het tijd is om op te staan, zodat je kind een gezond slaap-waakritme kan ontwikkelen. Door deze criteria in gedachten te houden, kun je de beste slaaptrainer vinden die past bij de behoeften van jouw kind en het gezin.

 

Onze toplijst:

Zazu

Schaap Slaaptrainer

Bekijk prijs right icon
Alecto

Aap Slaaptrainer

Bekijk prijs right icon
Luvion

Pinguïn Slaaptrainer

Bekijk prijs right icon

 

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel dat ouders kan helpen bij het leren van hun kinderen over een gezond slaappatroon. Het is een combinatie van een klok, nachtlampje en wekker die speciaal is ontworpen voor kinderen. Slaaptrainers maken gebruik van visuele aanwijzingen, zoals veranderende kleuren of afbeeldingen, om kinderen te laten weten wanneer het tijd is om te slapen of op te staan. Dit helpt bij het instellen van een routine en kan het voor kinderen gemakkelijker maken om in slaap te vallen en te weten wanneer het tijd is ’s ochtends wakker te worden (of juist nog even te proberen te gaan slapen). 

Beste slaaptrainer uitleg

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaaptrainer wekker?

Bij het kiezen van een slaaptrainer voor je baby zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

 

Voor welke leeftijd een trainer geschikt zijn

Een slaaptrainer is geschikt voor peuters en jonge kinderen vanaf ongeveer 2 jaar oud, wanneer ze enig begrip hebben van tijd en routines. Sommige merken geven 3 jaar aan, maar uit onze eigen ervaring begrijpen peuters van 2 jaar het ook prima. Op deze leeftijd kunnen ze visuele aanwijzingen beter begrijpen en profiteren van een slaaptrainer. Het helpt hen een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen en biedt structuur en routine. Het is belangrijk om rekening te houden met het individuele tempo van je kind. Introduceer eenvoudige routines en observeer of je kind interesse toont en het concept begrijpt. Een slaaptrainer is een hulpmiddel, maar combineer het met andere gezonde slaapgewoonten voor een goede nachtrust.

 

De populairste slaaptrainer merken

Er zijn verschillende merken die hoogwaardige slaaptrainers aanbieden. Hier zijn enkele van de meest populaire merken:

Zie voor andere minder populaire merken maar ook goede slaaptrainers onze Toplijst! 

De meest functionele slaaptrainer

Zazu Sam Slaaptrainer

De Zazu Sam Slaaptrainer is het eerste product die het Nederlandse bedrijf Zazu heeft gemaakt. Hierna hebben ze meerdere slaapproducten voor kinderen op de markt gebracht, maar toch blijft Sam het meest bekende product van Zazu. Later is nog een slaaptrainer uitgebracht, met dezelfde werking, in het design van een hond.

Belangrijkste kenmerken: 

 • Twee tijdinstellingen: specifiek tijdstip van wakker worden, of aantal minuten – voor bijvoorbeeld een middagslaapje.
 • Het nachtlampje: deze kan je instellen op aantal minuten, of een continu nachtlampje voor de gehele nacht als Schaap slaapt.
 • Het alarm: je kan een alarm instellen als wekker.
 • Tijd van bijna wakker worden: de lamp in de klok wordt oranje een half uur voordat het Schaap wakker wordt, zodat je kindje weet dat het bijna tijd is als deze al wakker is.

Andere belangrijke voordelen van het Schaap is dat deze een dimfunctie op het nachtlampje heeft en het nachtlampje is rood. Uit onderzoek is gebleken dat de rode kleur de melatonine aanmaak niet onderbreekt, maar juist stimuleert! Hierdoor kan je kindje goed in slaap vallen.

Wij hebben zelf ook Sam het schaap uitgeprobeerd en hebben hierbij enkele nadelen ervaren.

De nadelen van Sam het schaap zijn:

 • Als de ogen van Schaap openen, als schaap groen wordt, klinkt er een luide klik. Onze dochter wordt hier ’s ochtends van wakker, als ze nog niet wakker was. Langer slapen zat er hierdoor voor ons niet in, voor bijvoorbeeld vrije dagen/het weekend. Zij zelf vondt dit erg vervelend en wilde graag een andere slaaptrainer.
 • Instellen van het Schaap was een behoorlijke zoektocht/klus. De handleiding was niet gebruiksvriendelijk.
 • Schaap geeft een error en werkt niet meer nadat mijn dochter aan de ogen en knopjes heeft gezeten.
Lees Meer right icon
De meeste variatie in design

Alecto BC-100 Slaaptrainer

Alecto is een gerenommeerd merk op de markt voor baby en kinderproducten. Zo heeft Alecto als aanvulling op hun grote aanbod ook diverse slaaptrainers geproduceerd. Alle slaaptrainers met dezelfde werking, maar met een ander design. Zo is er een Aap, maar ook een tijger, konijn, panda en beer.

Belangrijkste kenmerken: 

 • Een tijdsinstellingen: specifiek tijdstip van wakker worden.
 • Het nachtlampje: deze staat de gehele nacht aan.
 • Het alarm: je kan een alarm instellen als wekker.
 • Portable: De slaaptrainer werkt 5 dagen op batterijen en kan dus makkelijk meegenomen worden.

Een belangrijk voordeel van deze slaaptrainer is dat de aanduiding van ‘slapen’ en ‘wakker’ allen op het digitale scherm worden aangeduid. Hierdoor maakt hij geen geluid. Een nadeel is echter wel dat er geen ’tussen’ kleur is, waarbij je kindje weet dat het bijna tijd is om uit bed te mogen komen.

Ten opzichte van de Zazu heeft deze slaaptrainer geen tijdinstelling voor het middagslaapje en blijft het nachtlampje standaard de gehele nacht aan. Nadelig aan dit nachtlampje is ook dat deze een blauwe kleur heeft, wat minder goed is voor de melatonine aanmaak. Sommige mensen geven in de reviews ook aan dat het nachtlampje, ondanks de dimfunctie, nog steeds erg fel is. Tevens is de slaaptrainer, door het authentieke wekker design, niet erg stabiel. Hierdoor is het een kwetsbare slaaptrainer, zeker voor kinderhandjes.

Lees meer right icon
De meest knuffelbare slaaptrainer

Luvion Pinguin Slaaptrainer

Luvion staat voornamelijk bekend om zijn babyfoons. Toch is de slaaptrainer van dit gerenommeerde merk ook heel goed! Het design is gemaakt in de vorm van een beer en een pinguin, waarvan de werking voor beide hetzelfde is.

Belangrijkste kenmerken: 

 • Soft touch: de slaapwekker is gemaakt van softtouch silicone.
 • Een tijdsinstellingen: specifiek tijdstip van wakker worden.
 • Het nachtlampje: het nachtlampje gaat aan door geluid of beweging
 • Portable: De slaaptrainer werkt op batterijen en kan dus makkelijk meegenomen worden.
 • Tijd van bijna wakker worden: de lamp in de klok wordt oranje een half uur voordat de Pinguin wakker wordt, zodat je kindje weet dat het bijna tijd is als deze al wakker is

Een belangrijk voordeel van deze slaaptrainer is dat de aanduiding van ‘slapen’ en ‘wakker’ alleen in de kleur van de Pinguin wordt aangegeven. Nadelig is echter wel dat de felheid van de slaaptrainer erg fel is. Hierdoor kan je kindje wakker worden van het licht van de slaaptrainer. Vanuit de reviews blijkt ook dat de prijs/kwaliteit ook erg slecht is, doordat de Pinguin snel kapot gaat.

Lees meer right icon

 

Hoe slaapwekkers bijdragen aan de slaapkwaliteit van jouw kind

Slaaptrainers helpen kinderen een gezond slaapritme te ontwikkelen, wat essentieel is voor hun algehele slaapkwaliteit. Door kinderen te leren wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer ze mogen opstaan, helpt een slaaptrainer hen een gevoel van structuur en routine te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat een routine kan bijdragen aan het verhogen van de slaapkwaliteit van kinderen. Zo worden kinderen met een goede slaaproutine minder vaak  ’s nachts wakker en slapen ze ook sneller. Zo kan een slaaptrainer resulteren in minder slaapproblemen, vermoeidheid overdag en onrustige nachten. Met de visuele en auditieve signalen van een slaaptrainer leren kinderen de juiste gewoonten en kunnen ze beter en langer slapen.

 

Verschillende extra functies

Naast het helpen bij het reguleren van slaapgewoonten, bieden veel slaaptrainers ook extra functies die nuttig kunnen zijn voor zowel kinderen als ouders. Enkele van de meest voorkomende extra functies zijn:

 

Is dit slaapmiddel geschikt voor jou?

Als je merkt dat je kind moeite heeft met slapen of een vast slaappatroon heeft, kan een slaaptrainer een waardevol hulpmiddel zijn. Het kan helpen bij het creëren van structuur, het bevorderen van een gezond slaapritme en het verminderen van slaapproblemen. Overweeg om een slaaptrainer aan te schaffen en profiteer van de voordelen die het kan bieden voor zowel jou als je kind. Heb je meer problemen met het doorslapen van je kindje, kijk dan ook naar onze blog: Baby doorslapen voor handige tips! 

 

Veel gestelde vragen

Wat is de beste slaaptrainer?

Het bepalen van de beste slaaptrainer is afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren. Enkele populaire merken met positieve beoordelingen zijn Zazu en Alecto. Deze merken bieden verschillende modellen met diverse functies, zoals klokweergave, nachtlampjes en geluidsfuncties. Het is belangrijk om de eigenschappen, prijs en recensies te vergelijken om de beste slaaptrainer te vinden die voldoet aan specifieke vereisten en past bij de individuele behoefte.

Welke soorten slaaptrainers zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaaptrainers beschikbaar. De meest voorkomende types zijn klok-gebaseerde slaaptrainers met visuele aanwijzingen, zoals veranderende kleuren of afbeeldingen om aan te geven wanneer het tijd is om te slapen of op te staan. Daarnaast zijn er slaaptrainers met ingebouwde geluidsfuncties, nachtlampjes en zelfs modellen met interactieve functies. Het type slaaptrainer dat het meest geschikt is, hangt af van de individuele behoeften.

Vanaf welke leeftijd een slaaptrainer gebruiken?

Een slaaptrainer kan gebruikt worden vanaf ongeveer 2 jaar oud, wanneer peuters en jonge kinderen enig begrip hebben van tijd en routines. Op deze leeftijd kunnen ze profiteren van de visuele aanwijzingen van een slaaptrainer om een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met het individuele tempo en begripsniveau van het kind bij het beslissen of een slaaptrainer geschikt is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.