Merk je dat je ’s nachts niet helemaal comfortabel ligt en dat pijntjes verergeren, maar is je huidige matras nog niet aan vervanging toe? Een drukverlagende topper is de ideale aanvulling. Deze toppers zijn gemaakt van materiaal dat de spanning op het lichaam vermindert, waardoor pijn verleden tijd wordt. Drukverlagende toppers zijn in allerlei soorten, dus het is verstandig om te weten waarop je moet letten. Wij helpen je daarbij.
Beste drukverlagende topper
Topmatrassen zijn in eerste instantie ontwikkeld om het ligcomfort te verbeteren, hoewel dat niet per se betekent dat iedere topper ook daadwerkelijk lekker ligt. Met een drukverlagende topper zit je sowieso goed. Meestal is dit type topper gemaakt van traagschuim of latex; materialen die zacht en soepel worden door lichaamswarmte. Zo vormt de topper zich perfect naar jouw lichaam en zal je minder spanningspunten ervaren. Maar comfort is niet alles. Hou ook rekening met je lichaamstemperatuur, want drukverlagende topmatrassen zijn niet altijd de beste in ventileren. Heb je het snel warm, dan is het belangrijk je topper hierop aan te passen.
Waar op letten bij het kopen van een anti decubitus topper?
Omdat een drukverlagend of anti-decubitus topper een medisch doel dient, zou de aanschaf ervan een zorgvuldige bezigheid moeten zijn. Op de volgende dingen kun je letten.
- Materiaal. Veel drukverlagende toppers bevatten een kern van traagschuim of latex. Voor dit type topmatras zijn dit dan ook de meest geschikte materialen. Traagschuim en latex beschikken over een bijzonder goed aanpassend vermogen, wat bijdraagt aan de verlichting van pijnklachten. Ook koudschuim kan geschikt zijn.
- Comfort. Kenmerkend voor drukverlagende topmatrassen is dat ze ontzettend lekker liggen. Dat komt omdat deze topmatrassen zich naar de contouren van je lichaam vormen. Hou er wel rekening mee dat niet iedereen van dit gevoel houdt: sommigen vinden traagschuim en latex te ‘vast’ liggen.
- Ventilatie. Drukverlagende materialen kennen één groot nadeel: ze ventileren niet altijd even goed. Ze hebben namelijk vaak een gesloten celstructuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop drukverlagende toppers op de markt die door aanpassingen in het productieproces wél goed ventileren. Deze zijn vaak wel iets prijziger.
- Anti–allergeen. Soms kunnen drukverlagende topmatrassen allergieën verergeren. Omdat veel drukverlagende topmatrassen weinig lucht doorlaten en slecht in staat zijn om vocht af te voeren, nestelen bacteriën, schimmels en mijten zich maar al te graag in dit type matras. Wil je dit voorkomen, kies dan voor een drukverlagende topper met ventilerende eigenschappen.
Top 8 drukverlagende topper
- Deze wordt later aangevuld
Voordelen en nadelen van dit type topper
Hoewel drukverlagende topmatrassen absoluut kunnen bijdragen aan een heerlijke slaapervaring, kennen ze ook enkele nadelen. Het is goed om deze in overweging te nemen voordat je een keuze maakt.
Voordelen
- Effectief tegen pijn
- Bijzonder comfortabel
Nadelen
- Niet altijd even goed in ventileren
- Niet altijd gunstig bij allergieën
- Prijzig
Beschikbare afmetingen van drukverlagend topmatras
Drukverlagende topmatrassen zijn er in alle standaard afmetingen. De meest voorkomende afmetingen zijn de volgende:
- Eenpersoonsbed: 90×200 cm
- Twijfelaar: 140×200 en 160×200 cm
- Queensize: 160×200 en 180×200 cm
- Kingszie: 180×200 en 200×200 cm
Welk materiaal topper heb ik nodig met pijnlijke gewrichten?
Toppers met drukverlagende eigenschappen hebben één belangrijk ding gemeen, en dat is dat ze van materialen gemaakt zijn die een drukverlagende werking hebben. De meest gangbare materialen voor dit soort topmatrassen zijn traagschuim en latex, maar ook koudschuim wordt regelmatig gebruikt. Wij zetten de voor- en nadelen van ieder materiaal voor je op een rijtje.
- Traagschuim. Veruit het meest gebruikte materiaal in drukverlagende topmatrassen is traagschuim, ook wel bekend als memory foam. Dit materiaal vormt zich volledig naar je lichaam, waardoor drukpunten tot een minimum worden beperkt. Een nadeel van traditioneel traagschuim is dat het niet geweldig ventileert en dus erg warm aan kan voelen. Sommige mensen vinden het ‘omarmende’ gevoel dat traagschuim biedt niet fijn, omdat dat het moeilijker maakt om van houding te veranderen.
- Latex. Ook latex is erg populair in drukverlagende toppers. De beste vorm van latex is Talalay latex. Niet alleen vermindert dit hoogwaardige materiaal drukpunten effectief, ook is het volledig natuurlijk en heeft het een open celstructuur, waardoor het zeer geschikt is voor mensen met allergieën.
- Koudschuim. Koudschuim is niet bij uitstek een drukverlagend materiaal, maar wordt wel vaak gebruikt in drukverlagende topmatrassen. Dit type schuim is namelijk uitermate zacht én veerkrachtig. Dit betekent dat je lichaam in dit materiaal heerlijk wegzakt, terwijl het ondertussen ondersteund wordt op plekken waar dat nodig is. Ook ventileert koudschuim als de beste. Wel bestaan er grote kwaliteitsverschillen in koudschuimsoorten en is niet iedere soort geschikt voor drukverlagende toppers.
Dikte voor optimale drukverlichting en comfort
Koop je een topper voor bovenop je huidige matras, dan is het altijd van belang de dikte van het product in acht te nemen. De meeste toppers zijn tussen de 5 en 10 centimeter dik, waarbij dikker vaak ook comfortabeler betekent. Bij drukverlagende toppers is die dikte extra belangrijk. Om zo min mogelijk drukpunten te ervaren, is het namelijk cruciaal dat het lichaam voldoende moet kunnen wegzakken. Wij raden daarom aan om een topper te kopen van minimaal 6 centimeter dik, maar het liefst nog veel dikker. Je gewicht speelt hierin ook een rol: hoe zwaarder je bent, hoe dikker de topper mag zijn.
Verbeter jouw slaapkwaliteit door verlichting van drukpunten
Misschien vraag je je af hoe een vermindering van drukpunten resulteert in een betere nachtrust. Dat is eigenlijk heel simpel. Materialen als traagschuim en latex worden soepel bij lichaamswarmte, waardoor toppers en matrassen van dit materiaal in staat zijn de contouren van het lichaam te volgen. Gevoelige gebieden ervaren zo voor minder spanning en druk, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van pijn. En minder pijn betekent een meer ontspannen en dus diepere nachtrust! Drukverlagende (top)matrassen zijn daarmee erg geschikt voor mensen met chronische pijn of gewrichtspijn, maar ook voor mensen die sporadisch pijn aan het lichaam ervaren.
Beste slaaphouding voor een verlichting van de pijnlijke gewrichten
Over het algemeen wordt bij gewrichtspijn aangeraden op de rug te slapen. In deze houding is namelijk sprake van een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht, en ook het draagvlak voor spieren en weefsels is groter. Toch geldt lang niet voor iedereen dat dit de fijnste slaaphouding is; misschien ervaar jij juist een vermindering van klachten als je op je zij ligt. Op je buik slapen wordt in elk geval afgeraden, omdat dit de wervelkolom in een onnatuurlijke positie forceert en pijntjes in deze houding dus altijd op de loer liggen.
Is dit type matras topper geschikt voor jou?
Wanneer gewrichtspijn of een andere vorm van pijn jouw slaap verstoort en je jouw huidige matras nog niet wilt vervangen, kijk dan eens naar een drukverlagend topmatras. Een topmatras is slechts een dunne laag op je huidige matras, maar biedt wel een hoop voordelen. In het geval van een drukverlagende topper geniet je naast een flinke dosis extra comfort ook van minder spanning op het lichaam, waardoor je pijntjes vaarwel kunt zeggen. Zo zal je ’s nachts dieper slapen, waar je ook overdag de talloze voordelen van plukt.
Veel gestelde vragen
Wat is de beste drukverlagende topper?
Een kwalitatieve drukverlagende topper is in staat om de druk op het lichaam zoveel mogelijk te verminderen. Ook moet een drukverlagende topper voldoende ventileren, zodat er geen broeierig slaapklimaat ontstaat.
Welke topper gebruiken bij pijnlijke gewrichten?
Je kunt het beste voor pijnlijke gewrichten een matras gebruiken die ondersteuning geeft, maar tegelijk niet teveel druk geeft.
Wat zijn de beste drukverlagende materialen toppers?
Vaak wordt voor dit soort toppers gebruik gemaakt van traagschuim of latex. Deze materialen worden sopeler door lichaamswarmte.