Beste duurzame topper

Als je begaan bent met het milieu en een nieuw topmatras nodig hebt, is de keuze voor een duurzame topper makkelijk gemaakt. Deze toppers zijn zo ontwikkeld dat de impact op het milieu van productieproces tot vernietiging zo laag mogelijk wordt gehouden. Daarnaast zijn ze vaak vervaardigd uit natuurlijke materialen, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met allergieën. Het aanbod van duurzame topmatrassen kan wel overweldigend zijn, en bovendien is het topmatras duurzamer dan het ander. Wij leggen je uit waar je zoal op moet letten.

 

Beste duurzame topper

Er zijn veel duurzame toppers op de markt. Het probleem is alleen dat fabrikanten hun toppers al als duurzaam mogen bestempelen als slechts een (klein) deel van het product duurzame eigenschappen heeft. De beste duurzame toppers onderscheiden zich hiervan door op meerdere punten milieuvriendelijk te zijn. Denk hierbij aan het productie- en afbreekproces, het materiaal, de levensduur en de mogelijkheid tot recyclen. Maar ook aspecten als comfort en ventilatie zijn belangrijk, want een matras moet natuurlijk boven alles goed liggen.

 

Waar op letten bij een milieuvriendelijke matrastopper?

Een duurzaam topmatras kopen doe je niet zomaar even. Naast dat je op ‘standaard’ eigenschappen als comfort en ventilatie moet letten, moet je ook kritisch zijn op de mate van duurzaamheid van de topper. Wij sommen voor je op waar een milieuvriendelijke topper aan moet voldoen.

 

 

Toplijst beste duurzame toppers

 

Wat is een duurzame topper?

De term ‘duurzaam’ kan verwarring veroorzaken vanwege de verschillende betekenissen die het heeft. In de context van een topper betekent duurzaam ten eerste dat de topper een lage milieu-impact heeft dankzij de milieuvriendelijke productie- en/of vernietigingsprocessen. Het betekent in de regel ook dat een topmatras lang meegaat. Ook dat is goed voor het milieu, want hoe langer een matras meegaat, hoe minder CO2 er in de lucht terechtkomt. Daarnaast is een duurzame topper vaak recyclebaar. Doordat de materialen verwerkt worden tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal of grasmatten, kan dit type topper een tweede leven leiden. Sommige toppers zijn volledig circulair, wat wil zeggen dat ze 100% gemaakt zijn van recyclede materialen.

 

Voordelen en nadelen van dit type topdekmatras

Duurzame topmatrassen kennen wat ons betreft maar weinig nadelen. Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een gezonde planeet is in deze tijd iets wat iedereen zou moeten doen. Maar helaas: net als alle andere soorten toppers kennen ook duurzame toppers een paar nadelen. Het is verstandig deze in het achterhoofd te houden wanneer je nadenkt over de aanschaf van dit type topmatras.

Voordelen

 

Nadelen

 

Duurzaam topmatras in verschillende lengte- en breedte maten

Het maakt niet uit of een topmatras duurzaam is of niet; vrijwel alle type topmatrassen zijn te koop in alle gangbare formaten. Denk aan toppers voor één persoon (90×200 cm), twijfelaars (140×200 of 160×200 cm), ‘smallere’ toppers voor twee personen (160×200 of 180×200) of tweepersoonstoppers in ruim formaat (90×210, 920×200, 180×210 of 180×220). Duurzame toppers zijn ook verkrijgbaar in overige formaten, zoals voor wiegjes of kinderbedden.

 

De duurzaamheid van ecologische en biologische materiaalsoorten bepalen

Het gebruikte materiaal is voor een groot deel bepalend voor hoe duurzaam een topper is. Wij verzamelden de meest voorkomende materialen in duurzame toppers en geven een beeld van de mate van duurzaamheid van deze materialen. Overigens geldt voor ieder materiaal dat het duurzame karakter ook erg afhankelijk is van het productieproces. Let dus altijd op eventuele keurmerken en laat je hierover informeren.

 

Natuurlatex 

Natuurlatex is afkomstig van het melksap van rubberbomen en is daarmee uitermate duurzaam. De impact op het milieu is nihil en het materiaal gaat jarenlang mee. Ook is natuurlatex biologisch afbreekbaar. Natuurlatex is niet voor niets het meest gebruikte materiaal in duurzame topmatrassen. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook erg comfortabel.

 

 Koudschuim

Ook koudschuim komt veel voor in duurzame topmatrassen. Koudschuim toppers zijn erg veerkrachtig, waardoor de levensduur relatief lang is. De productie van koudschuim is echter wel milieubelastend door de chemische stoffen die daarbij gebruikt worden. De ecologische voetafdruk verschilt per type koudschuim.

 

Traagschuim

Populair vanwege het comfort dat dit materiaal biedt, wordt traagschuim veel toegepast in toppers. Op het gebied van duurzaamheid is traagschuim helaas een minder goede keuze. De productie is over het algemeen erg milieubelastend en ook bij de verbranding komen veel afvalstoffen vrij. De levensduur van traagschuim is wel hoog.

 

Gel

Toppers van gel zijn lastig over één kam te scheren als we kijken naar hun duurzame karakter. Het is bij deze toppers erg afhankelijk van het productieproces en de kwaliteit van de gebruikte gel hoe milieubelastend ze zijn. Daarnaast wordt gel altijd aangevuld met een schuimsoort, wat ook invloed heeft op de duurzaamheid.

 

Pocketvering 

Net als bij gel is ook de duurzaamheid van pocketvering sterk afhankelijk van de soort veringen die gebruikt zijn en de overige materialen die in het topmatras verwerkt zijn. Bepaalde pocketvering toppers kunnen wel worden gerecycled.

 

Paardenhaar 

Steeds meer toppers worden van paardenhaar gemaakt. Dankzij de natuurlijke herkomst van paardenhaar scoren deze toppers hoog in duurzaamheid. Ook gaan ze erg lang mee. Een nadeel van paardenhaar is dat dit materiaal relatief prijzig is; dit materiaal wordt dan ook veel gebruikt in het luxere segment toppers.

 

Katoen

Katoen is op duurzaam gebied een lastig verhaal. Zo komt er weinig CO2 vrij bij de productie van katoen en is dit materiaal biologisch afbreekbaar én recyclebaar, maar voor katoen is wel veel grond nodig. Dat brengt het risico op ontbossing met zich mee. De levensduur van katoen varieert afhankelijk van kwaliteit sterk. Wil je verzekerd zijn van duurzaam katoen, ga dan voor biologisch katoen.

 

Wol

Wol is vanwege het zachte gevoel ideaal voor toppers, maar dit materiaal is niet altijd even duurzaam. Wol heeft een lange levensduur en is biologisch afbreekbaar, maar voor de productie ervan zijn relatief veel chemische stoffen nodig. Ook hebben schapen land nodig, wat ten koste gaat van bossen. De duurzaamheid van wol hangt echter wel sterk af van de wolsoort. Ga voor biologisch wol als je duurzaamheid belangrijk vindt.

 

Onderhoud en levensduur van een natuurlijk eco topdekmatras

Met alleen een duurzame topper kopen ben je er nog niet. Voor de levensduur (en dus duurzaamheid) van dit type topmatras is het belangrijk dat het goed onderhouden wordt. Dat kan op verschillende manieren.

 

 

Is deze topper geschikt voor jou?

Heeft jouw matras een nieuwe topper nodig en wil je de planeet een handje helpen? Een duurzame topper is dan een uitkomt. Met zo’n topper hou je de impact op het milieu zo laag mogelijk én je geniet jaren van deze topper, want duurzame materialen gaan over het algemeen lang mee. Een fijne bijkomstigheid van duurzame toppers is dat ze vanwege hun natuurlijke herkomst vaak anti-allergeen zijn en dus ook voor mensen met allergieën ideaal zijn.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste duurzame topper?

De beste duurzame topper houdt de impact op het milieu zo laag mogelijk door een combinatie van milieuvriendelijke materialen, een milieuvriendelijk productieproces en biologische afbreekopties. Sommige duurzame toppers zijn zelfs volledig recyclebaar. Een goede duurzame topper is daarnaast slijtvast, comfortabel en ventilerend.

Wat zijn natuurlijke topper materialen?

Natuurlatex is de beste keuze als het gaat om duurzaamheid. Dit materiaal is volledig natuurlijk, biologisch afbreekbaar en slijtvast én het staat bekend om zijn hoge ligcomfort. Andere populaire materialen in duurzame toppers zijn paardenhaar en biologisch katoen en wol.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een duurzame topper?

Kijk voor de kwaliteit van een duurzame topper naar de materiaalkeuze en naar eventuele aanwezige keurmerken. Keurmerken geven garantie dat een topper over milieubewuste eigenschappen beschikt. De kwaliteit van een topper is ook onder andere afhankelijk van comfort en ventilatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.