Beste stevige topper

Een stevige of harde topper is een dun matras dat je boven je normale matras legt. Dit type topper heeft het kenmerk steviger te zijn dan een topper met een zachte of gemiddelde hardheid. Maar waarom zou je een stevige topper willen? Is zacht niet beter voor het lichaam? En waar moet je op letten als je voor een harde topper gaat? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

 

Beste stevige topper

Stevig klinkt al snel als oncomfortabel, maar juist daarin onderscheidt een goede stevige topper zich van een topper van lage kwaliteit. Een stevige topper moet je slaapervaring verbeteren en drukpunten dus niet verergeren. Dit kan bereikt worden met het juiste type materiaal, zoals latex, koudschuim of pocketvering. Deze materialen zijn enorm veerkrachtig en daardoor ondersteunend, maar tegelijkertijd ook comfortabel. Maar een goede stevige topper heeft meer eigenschappen, zoals een uitstekend ventilerend en vochtabsorberend vermogen.

 

Waar op letten bij een harde matrastopper?

Wanneer je overgaat op de aankoop van een harde topper is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Een verkeerde harde topper kan namelijk je ligcomfort verslechteren en zelfs lichamelijke klachten verergeren of veroorzaken. Op de volgende punten kun je letten.

 

 

Toplijst harde toppers 

 

Voordelen en nadelen van deze hardheid

Een hard topmatras heeft meer voordelen dan je denkt, maar minpunten zijn er ook. Het is verstandig de voor- en nadelen in het achterhoofd te houden wanneer je een stevig topmatras overweegt.

Voordelen

 

Nadelen

 

Het belang en impact van stevigheid in een matras topper

Stevigheid in een topper klinkt niet als iets waar veel mensen interesse in zouden hebben. Toch kan stevigheid meerdere lichamelijke voordelen bieden, bijvoorbeeld als je op je buik slaapt. In deze slaaphouding is het namelijk belangrijk dat je buik niet te ver in het topmatras wegzakt, want dit geeft druk op de onderrug. Ook als je last hebt van pijnlijke gewrichten kan een wat harder topmatras de juiste ondersteuning bieden. Het is dan wel cruciaal dat topmatras niet té hard is en juist spanning op bepaalde lichaamsdelen geeft.

 

Bij welke slaaphouding biedt een stevig topmatras een oplossing?

Met name buikslapers hebben over het algemeen baat bij een stevige topper. Is je topper te zacht en zakt je buik te ver door, dan zal je onderrug in deze slaaphouding flink belast worden. Ook voor rugslapers kan een stevig topmatras fijn zijn, omdat dit type topper een stabiele slaaphouding stimuleert. Zijslapers zijn beter uit met een zacht topmatras, omdat hun schouders en heupen voor een rechte uitlijning van de ruggengraat voldoende moeten kunnen wegzakken.

 

Harde topper gebruiken bij een te zacht matras

Is je huidige matras veel te zacht? Dan is het het beste om een geheel nieuw matras te kopen dat jouw lichaam op de juiste manier ondersteunt. Een topper kan hier en daar namelijk wel wat extra ondersteuning geven, maar je gaat niet al je ondersteuning uit een topper halen. Heb je behoefte aan slechts iets meer stevigheid, dan kan een topper wel uitkomst bieden.

 

Beschikbare afmetingen van harde matrastoppers

Harde matrastoppers zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes. De meeste toppers hebben een dikte van tussen de 5 en 10 centimeter, waarbij de dunnere varianten een subtiele stevige laag bovenop het reguliere matras bieden en dikkere toppers wat meer op ondersteuning gericht zijn. Om ongemakken te voorkomen is het van groot belang dat de topper nauwkeurig op het onderliggende matras past. Is er sprake van uitstekende randen of andere onregelmatigheden, dan zal je lichaam dat namelijk gaan compenseren door bepaalde spieren aan te spannen. Uiteindelijk leidt dat tot pijnklachten.

 

Is deze topper geschikt voor jou?

Wil je niet je volledige matras vervangen maar heb je om bepaalde redenen wel wat meer stevigheid nodig in bed? Een stevige matrastopper leg je simpelweg op je reguliere matras voor wat extra stabiliteit en biedt meteen een beschermende laag, waardoor de kwaliteit van het onderliggende matras gewaarborgd blijft. Als je op je zij slaapt, kun je dit type topmatras beter overslaan.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste stevige topper?

Een goede stevige topper is naast stevig ook comfortabel. Het is namelijk de bedoeling dat een topper je slaapervaring verbetert en eventuele pijnpunten niet verergert. Hoogwaardige stevige materialen zijn bijvoorbeeld latex, koudschuim en pocketvering. Binnen deze materialen bestaan echter ook weer verschillen in stevigheid.

Welke voordelen biedt een harde topper?

Er zijn meerdere redenen om voor een harde topper te kiezen. Zo kan dit type topper een zacht matras (iets) harder maken, geeft het extra ondersteuning op punten waar dat nodig is en is deze stevigheid ideaal voor zware slapers en voor buik- en rugslapers.

Wat is de dikte van een stevig topmatras?

Stevige topmatrassen kennen meestal een dikte tussen de 5 en 10 centimeter. Dunnere topmatrassen bieden een subtiele stevige laag, terwijl dikke toppers over het algemeen meer ondersteuning bieden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.